Mar 27, 2014

5Hari berKem

Sejak cuti sekolah start mulai 22 March 2014
Firdaus join Kem utk penuhi cuti sekolah dengan perkara yg berfaedah.
Sabtu 22/3/14 dia join Kem di Sekolah Agama yang bertempat di Eco Dusun Bentong Pahang
tapi takde gambar , Tapi masa kem kat Bentong banyak aktiviti lasak dilakukan seperti berakit, flying fox dan jungle tracking , aktiviti night walk terpaksa dibatalkan kerana cuaca tidak mengizinkan..kecewa juga firdaus.Balik Hari ahad sampai di Bangi Pada pukul 3 petang .

Esok nya Hari Isnin 24 - 26
sekali lagi Firdaus ke Kem, Kali nie Kem Inspirasi Khalifah di Country Impian Resort Langat.
Salah seorang tenaga pengajar jemputan adalah Ustaz Don Daniyal

Memula macam kesian ,sebab dia baru balik dari kem di Bentong , takut dia penat
alhamdulillah dia okeh je .. dan satu lagi risau sebab kem Inspirasi Khalifah
Firdaus tak kenal sesiapa pun , alhamdulillah
semalam tanya macamana.
dia kata okeh je , dapat jer sesuaikan diri ..
dia kata berbaloi sangat pergi tak membazir duit katanya ..terimakasih kat ucu sebab belanja utk kem kali ini.
Banyak yang diaorang belajar kali ni . detail tentang solat, sunah2 nabi dan solat jenazah .Ada juga aktiviti Jungle Tracking , diaorang di ajar makan dalam dulang setiap kali makan , dan satu2 acara yg ditunggu firdaus NightWalk sekali lagi terpaksa dibatalkan kerana hari hujan.


Gambar-gambar sepanjang di sana yang sempat mama snap semalam .






ini masa Ustaz Don kasi ceramah pada ibubapa 
macam2 cerita kelakar tapi ada pengajaran yg ustaz Don ceritakan
antara nya dia kata dalam rumahtangga kita wajib paling kurang satu waktu solat berjemaah.


Harap Firdaus dapat banyak ilmu lepas menghadiri Kem-kem ini.

Hari ni Firdaus pagi2 dah ajak pergi klinik untuk cabut gigi, sebab gigi dia mcm nak berdouble.
yang bagus dari dia kecik , mama dah ajar kalo ada gigi nak tumbuh lepas tu gigi yg lama belum cabut, kasi tahu ..sebab nanti kalau gigi berdouble tak cantik..
jadi hari ni ke Klinik Gigi lah kami ..lepas cabut gigi mama belanja aiskerim.

.okeh Firdaus ada lagi 4 hari untuk abiskan cuti.. mama kasi rehat.

6 comments:

Lyn Yusoff said...

bagus lah ade aktiviti yg mcm ni time cuti sekolah.. isi masa lapang...

Zura@Iwan said...

alhamdulillah..
dpt firdaus menghadiri aktiviti yg berfaedah cm ni..

Nurhayati said...

teringat zaman sekolah.
asal cuti sekolah ada je kem or xtvt lain dibuat. mmg xdok diam :)

NzA said...

wah bagusnya fir...mesti byk ilmu yg ditimba sepanjang cuti nie...farouk asyik dok main je dgn cousin di kg...adeh....

wantie said...

teringin nak hantar Naiim ke program program yang mcm ni... tapi dalam masa yang sama rasa mcm dia tu kecik agi la pulak..

acaner tu?

lieyalatif said...

alhamdulillah..cuti sekolah yg diisi dgn aktiviti yg baik kak....lieya pun mia kalo tak pegi kem solat kat masjid putrajaya tu...tapi clash plak ngan cuti2 kami...takpe, in sha Allah next cuti sekolah lieya masukkan lagi name die....

fir, bakal khalifah yg baik kak...in sha Allah...