Nov 14, 2013

Berkerja Tapi Buat Bisnes.. Apa Hukumnya ?



Pagi nie tadi dengar ceramah kat Tanyalah Ustaz TV9.

Tajuknya : Perniagaan Adalah Sunnah

Apa yg menarik minat aku adalah ada satu soalan.

Soalan berbunyi ,Berdosa tak kalau orang yg bekerja buat perniagaan waktu kerja.

Ustaz jwb : Bila kita bekerja dengan org, kita dah buat perjanjian utk bekerja dengan jujur, tidak curi tulang, jadi kita dah janji mcm tu, kita sendiri tau hukumnya. Siapa yg terikat dengan pekerjaan,tapi masih menjalankan perniagaan pandai pandailah atur waktu. Kalau boleh lepas waktu kerja atau waktu rehat.

Oleh kerana kty pun bekerja ,dan dalam waktu yg sama berbisnes.
Jadi macamana kty handle semuanya.

Cara kty bekerja adalah sangat berbeza dari org lain.Sebab itu allah kata dia kasi rezeki kepada hambanya dalam berbagai bagai bentuk dan rupa,bukan hanya rezeki dengan wang ringgit sahaja, kdg rezki itu dtg dgn kita ada anak anak yg sehat selalu, suami yg soleh dan syg pada kita, family yg baik baik, punya kawan-kawan yang baik , itu semua rezeki darinya .

Alhamdulillah ,allah berikan rezeki utk kty..dengan memberi bos yg baik, yang tidak berkira.

Malah izinkan kty berTenet , sehari 8 jam kerja , hanya 1jam kty keje betul betul. Itulah rezeki yg allah beri,

Bos mmg tak kesah kty bertenet, dia pun kata dari u main fb, tgk movie ,bagus juga u berbisnes.
Alhamdulillah rezeki masing-masing.
Kadang ada juga kawan2 tanya, kty nier kerja apa?..rileks je semedang
memang diakui keje kty tak pressure macam orang lain ..
kty hanya jawab , kty keje jadi MakGuard kilang kicap , jerrr pun..
Lepas tu orang yang bertanya akan cakap..Mak Guard pun leh je tenet eh ..?
Mak Guard Cerdik IT lagi tu ..hehehhe.. ini lumrah zaman moden ..semua pun dan celik it .
semua pun ada fb bagai .
itulah rezeki memasing , yang  allah berikan , kty amat amat bersyukur

walaupun satu ketika dulu , kty bosan juga ,
dulu pernah keje dengan ramai kawan ..mcm2 program bagai
tapi sekarang kty sorg je, kty lah sorg je perempuan dan org islam di company nie
keje duduk je ofis kalau bos takde..bos mmg selalu takde pun
bila boring layan fb, blogwalking ,tgk movie ,ngaji online, sampai dah tak tau nak online apa dah lagi
rasa mcm fed up ,smpi rasa nak berenti keje

bos pujuk, jangan berenti , dia cakap u dah senang keje sini
takde sapa kacau u nak buat apa , keje pun tak banyak , bz cuma hujung bulan jer
i tak kesah u nak bertenet ke apa ker .. janji u jujur tolong tengokkan my company bila i g outstation selalu .

Bila difikirkan betul juga apa dia cakap ..
kalau gaji banyak , tapi hari hari pressure sampai takut nak pegi kerja ,sampai  takde mood nak pergi keje ,
pun tak besh,..jadi tak ikhlas.

 Yang penting kita kena amanah,jujur dengan pekerjaan kita. Syukur alhamdulillah dengan rezeki yang allah berikan .


posted from Bloggeroid

12 comments:

Masni Syafie said...

yang penting kite pandai menguruskan masa kerja hakiki dan bisnes...utamakan yang mane patut diutamakan...
peace...=)

Masni Syafie said...

yang penting kite pandai menguruskan masa kerja hakiki dan bisnes...utamakan yang mane patut diutamakan...
peace...=)

Daddy Ziyyad said...

Job scope macam awak sekarang mmg best...relax...dlm 8 jam sehari...hanya 1 jam yg betul2 'kena kerja'...dan boss pun understanding...bagi kebenaran utk online semua :)

Cumanya...bagi sesetengah org yg mmg jenis aktif...sukakan cabaran...sukakan saingan sihat...mereka lebih suka suasana tempat kerja yg ramai org...yg busy sokmo....Yang tinggi cita cita...Yg menuntut mereka kena komited...kekadang selalu pulang lewat ke rumah....hihihihi...Saya kenal ada kawan saya jenis macam ni...

Saya?
Saya jenis yg santai..
Dan saya suka kalau kerja jenis macam awak tu...hahahaha

Amanda Suria said...

Cara Kty sama ngan along, kita buat time rehat dan selepas waktu kerja la kan...along x guna internet opis but guna hp ataupun broadband...tp kita ni x boleh nak tutup mulut orang kan....

norey said...

Alhamdulillah...dapat bos bagi sokongan lagi....

Lyn Yusoff said...

bagusnya kan dpt bos mcm tuh..
dia lagi menggalakkan, yg penting jujur..

sama mcm lyn gak kak ty..
bos bagi kelonggaran nak berinternet ke apa.. bz pun tak sgt..
pernah jugak nak berhenti tapi dia tak bagi.. malah naikkan gaji lagi..
lagi pun kat sini best, takde gossip.. hehehe

Hayati Buya said...

atty kerja apa ?
kite pn buat bisnes sikit2 sambil bekerja.
betul, kalau kerja gaji besar pun apa guna kalau takde rehat di rumah tiap2 hari ? kan..
kite mestila nak kerja happy, ikhlas..

untung atty dpt bos yg baik.

adrianna syaz said...

Betul tu kak..keje kena jujur ikhlas dan amanah..

Sya dah like akk pnya fb page :)

wantie said...

samalah mcm T. T pun wat biz jugak. Bos pun tau T wat biz. kalau kena time nak pos order, bos bagi kelonggaran untuk keluar.

T ni kalau nak menulaq time kerja T bagitau je yg T nak kesana sini. balik lambat sikit. Bos tak pernah bising. dia faham. kerja pun tak de pressure.

konswep yg Bos T amalkan kat sini. buat kerja office, selesaikan semua then U nak buat apa pun buatlah. janji kerja yg dia suruh buat T settlekan.

kekadang sambil scan documents sempat lagi main candy craft. bos ok je. Dia cakap release tension.
tapi jgnlah sampai seharian dok main game je kan.

izzatul azma mohd asri said...

Yang penting kerja hakiki diutamakan kan kakty?

ALoNa CintamaniszLite said...

bestnyer atty dapat bos mcm ni. baik, bertimbangrasa...
rezeki atty laa ye dpt bos baik mcm ni...

Amir Awang said...

best buat bisnes online. hehe