Jul 12, 2013

Kuih Lopis Kegemaran

Alhamdulillah semalam selesai kita berpuasa di hari ke 2 .
Firdaus pun alhamdulillah nampaknya tahun ni dah semakin matang
tapi penuh azam, nampaklah dia dah besar , dah tak merungut mcm dulu2

Mama hari2 tanya, ada tak lauk apa2 yg firdaus nak makan ,nanti mama masakkan .
Kalau tanya si adik , dia tu apa pun tak kesah, bila kita tanya , apa2 je lah ma..
tapi aku tau , apa yg adik suka dan tak suka, adik tu janji ada ikan goreng , 
mmg laju lah dia makan ,lagi satu kalau goreng ayam ke goreng ikan ke, adik mesti nak ikan ngn ayam tu digoreng garing2. Adik kurang skit makan seefood, 

Kalau Siayahnya @along pula, pun tak memilih ,cuma dia tak makan ikan talapia, yg menjadi feveret kitaorg semua, nextweek along keje petang, apalagi menu kita, mama masakkan ikan talapia ye ..mesti adik suka ! fir pun suka, tapi bulan puasa ni kesian pada si kakak yg belajar di Psis, hari2 lepas mama masak , mama send gambar kt wechat..hahahhaha.. telan airliur je lah si kakak. 

Menu semalam , fir request ayam padprik , tapi masak guna bahan yg mana ada je 

 Padprik ayam

semalam tekak ni teringin makan sup telur
jadi masak sup telur , goreng ikan masin
bertambah2 along mkn. sedap katanya
 sup telur

along rajin ke param, carikan bininya kuih lopis 
dan serimuka utk firdaus

Menu hari nie pula, ingat x nak masak nasi 
sebab jemu dah hari2 mkn nasi 

19 comments:

Gieyana said...

Nmpk sedap menu akak..:)

norhidana miswan said...

senang nk jaga anak2 akak, tak cerewet sgt bab2 mkn... tp akak tak baik tau send gambar kt si kakak tu msti terliur2 dia heheh

kalu mls mkn nasi apa kata bt mee2 kak, mee grg ke, mee bandung ke, mee sup ke... nk gaya omputih bt spageti lak, mcm dana ngn adik2 kami jarang berbuka ngn nasi, jenis yg ringan2 pun boleh

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

erm sedapnyer...saya pun suka gak kuih lopez...petang ni kena carik ni...

NzA said...

Syabas firdaus...farouk pn dh ok thn nie..brsemangat puasa + mengaji bila masa trluang.....
wah mengancamnya menu2 tu atty, tmbah2 tgk waktu tghari nie....

Lyn Yusoff said...

sedap plak kuih lopis ni..
nak cari yg betul2 sedap on weekend sbb leh pg bazaar. tuh pun sekali jer

Kesuma Angsana said...

bila puasa ni pening memikirkan menu berbuka kan !

eMMe said...

feveret juga kak, kuih lopis tu...
nyummy kan!

3 jam lagi nak berbuka!

Selamat Berbuka Puasa!

BUNDA a.k.a KN said...

sedap ayam padprik tu...

salam ramadhan dari bunda...

Azueriena Norash said...

sedap plak nengok kak yat masak sup telur tu...bulan poser nie telur memang jadik pilihan ler...budak2 nie pun sahur nak telur mata boh kicap...suker bebenor diorg

Softtouch [Hanim] said...

Besar dh fir kak....sedapnya paprik ayam....talapia pun fav sy kak.....sy kalu nk mkn kena beli je sbb abg xmkn ikan sg...rugi kan...heheee

Softtouch [Hanim] said...

Lupe plak kak.....selamat berpuasa kak...rindu akk n fir.....

wantie said...

Amirul suka benar kuih lopis.

alahai ciannya, mama hantar gambar kat wechat? sampai ati tayang tayang je kan..

lieyalatif said...

gitu laa tugas seorg ibu dan isteri kan kak....kene peka minat suami n anak2....seboleh2nye nak puaskan tekak masing yg penat berpuase....heheheeh...

betul tu kak, jemu lak makan nasi...arini lieya nak cari mee laaa..mee rebus pun sodap gak tu.....

Neeza.Areef said...

salam kty,
lama x dengar cte kt blog
sedap gak kty sup telor tu..ada idea ha..mmg jemu arr kty klo hari2 nasik kan..myra pun dah blajar pose penuh taun ni..dia pun suka ikan goreng..hehe

wahida said...

sama ngan anak saya si abang tu kak..dia bg mkn apa je gerenti ok je, tapi janji kena ada ikan goreng panas2 dan garing2...kesukaan dia tu...

Cik Puan Rara said...

best lah boleh x mkn nasi.kalo rara mst nk ada nasi =(

ALoNa CintamaniszLite said...

tahniah fir...
ye lah Atty, kita jd mak ni tau apa makanan kegemaran dorang..
Bila masak apa2 atau makan apa2 mesti teringat kat dorang....mm..

Queen said...

saya pun faveret talapia.. tapi yabang tak makan talapia.. makanya tunggu pulang ke rumah mak je la dapat makan talapia..

zarena heeney said...

alahai sedapnya kuih lapis
tekak nak laks mkn petang nie