Jun 13, 2013

Masjid Terapung & Selamat Tinggal Tanah Haram

Masa perjalanan kami dari Madinah ke Mekah
Kami mengambil masa sekitar dalam 6 jam untuk sampai ke Mekah
Tapi perjalanan balik dari Mekah ke Jeddah dalam 1jam setengah
Tapi group kami sempat singgah di Masjid Terapung Laut Merah.
Rasanya mana-mana group umrah mesti wajib singgah sini.



sempatlah kami round-round sekitar masjid
dan buat solat tahiyatul masjid , aku hanya solat di ruang terbuka di luar masjid
sebabnya aku suka lepak kat luar..sebab banyak angin
dah tentu lah kerana masjid berdekatan laut jadi angin sepoi-sepoi


kami juga sempat makan malam , di tepi-tepi sepanjang jln ke masjid . Kiranya kami dinner awal hari tu.




Tapi kami tak lama di sini , dalam 1 jam je..tak sempat solat maghrib pun
kami teruskan perjalanan ke Lapangan Terbang Jeddah ,dan solat jamak di surau area situ.

Masa kami sampai di Lapangan Terbang Jeddah, kami mencari troli utk bag.
ada jer staff airport tu..tapi diaorg tawarkan rasa 10sar utk troli atau lebih, tak berapa ingat dah, aku cari je troli sendiri ,tolak sendiri


Di Airport ,baru TA ,kasi balik pasport kami ,
lepas tu setiap jemaah di kenakan 10sar sorg untuk melepasi pemeriksaan Imigresen,
kiranya siapa2 yg melebihi timbangan beg nya ..terlebih muatan ,kira beruntung..takde charge dikenakan ..aku nya beg masa pergi sekitar 13kg , balik dalam 19kg..beg sepatutnya tidak boleh melebihi 20 kgs jer.. kiranya group kami ber5, Pak Anjang dah siap2 bayar 50sar.. baru-baru nie , abang ipar aku baru balik dari umrah ,
dia cakap group diaorg kena byr lebih..ikut rundingan memasing kot.

selesai pemeriksaan imigresen, beg pun dah check in ,
yang tinggal pada aku hanya hand carry luggage , yg dalamnya ku letakkan 3 botol air zam-zam ,hati risau jugak, takut air zam2 yg aku bawa ni tak lepas , sbb mutawif cakap tidak dibenarkan , sebab setiap jemaah akan dibekalkan 10liter air zam-zam di Klia nanti.


selepas tu kami pun bersedia untuk check in , di tempat menunggu .
di sini kami menunggu lebih kurang dalam 1 jam .. sekitar pukul 12am ,ada bus dtg
aku dan group yg lain terus naik bus ...dan kami dihantar direct ke tangga flight kami .
tak perlu jalan jauh2 nak ke kapal terbang ..syukur alhamdulillah , senang hati sangat bus hantar sampai ke tangga kapal terbang ..senang untuk mak ..sebab mak dah tak larat sangat masa tu , demam teruk.

dan aku paling happy , sebab ke semua air zam-zam aku lepas..alhamdulillah dipermudahkan .Bukan apa, Ini air zam-zam yang hari2 aku bawa dalam beg , masa aku buat tawaf , org kata elok untuk anak2.

akhirnya kami sampai Malaysia sekitar pukul 1.30pm , awal dari yang dijadualkan ,.
semua family sedia menanti ,

walaupun hati sedih dan rindu pada tanah suci Makkah ..tapi kerinduan dan tanggungjawab pada Family perlu diutamakan .

Akhir kata dari ku, untuk semua ahli group ,
untuk mak ,adik ,maklong dan Pak Anjang , aty ucapkan terimakasih tak terhingga,
syukur sangat , urusan kita dipermudahkan ,group kita tiada masalah ..semua berkat kerjasama satu sama lain .Tiada dugaan yg hebat kami terima ,syukur ,cuma kdg demam skit2 tu biasa lah

kesihatan aku pun baik je semasa di tanah haram..cuma ada ler hari nak last tu mcm nak demam masa balik dari masjid lepas asar , tp balik bilik cepat2 makan ubat ,tido kejap..pukul 6 waktu Mekah bangun siap2 untuk solat jemaah maghrib di Masjidil Haram.
Alhamdulillah lepas tu tak demam dah .

kalau ada sikit-skit itu , orang kata sakit itu penghapus dosa.

Tips penting :-
kepada sesiapa yang akan pergi menunaikan Umrah.
Banyakkan membaca, bertanya dan pergi kursus ,
pergi ler kursus berkali pun..jgn sekali..berkali2 takpe ,ilmu pengetahuan  tentang umrah dan haji amat penting sgt2
tanpa ilmu , banyak yang kita tak tau , yang akan merugikan diri kita. Sebab nak sampai bukan senang kan ..perlukan banyak wang ringgit ,tenaga dan masa...
Jadi semasa kita di Tanah Haram ,buatlah banyak2 ibadat ,
rajin-rajin lah tawaf sunat , buat seberapa banyak umrah yg boleh kalau badan siihat dan tenaga ada .

semoga satuhari nanti kita semua berpeluang lagi ke tanah suci ..
kali ini kalau boleh , hajat aku untuk menunaikan Fardhu Haji ..inshallah
semoga doa-doa ku diperkenankan .amen.

Akhir kata semoga semua amalan kita diterima dan kita terus Istiqamah.amen.

Entry lain Pasal Umrah:-

Ladang Unta & Hudaibiyah
Solat Jenazah
Air Zam-zam
Masjid Tanaem &solat Sujud sejadah
Tawaf Wida

 




16 comments:

ct rahani said...

InsyaAllah kak semoga suatu hari nanti berpeluang ke sana lagi.. sy baca entry akak nk2 ayat2 yg last tuh sayu je rasa..

lieyalatif said...

subhanallah...cantik betul kak masjid tu....putih suci jek lieya tgk...kene plak dgn suasana laut mcm tu kan....

kakty, beruntung bas boleh anta sampai tangga kapal terbang...mmg satu rahmat tuk warga tua kan kak....ye laa jauh gak tu nak berjalan dgn keadaan masing2 yg dah letih....

Lyn Yusoff said...

seronok baca journey kak ty pg umrah..
boleh jadi kan panduan..

cheqna said...

alhamdulillah...
sampai jugak kty kat sana..
insyaallah cheqna pun pasti akan dapat kesana juga dengan izin Allah nanti...

BUNDA a.k.a KN said...

salam ukhuwah dari bunda..

ALoNa CintamaniszLite said...

alaa...dh abes...
Tp, alhamdulillah, entry atty byk bagi tips kat sy yg tak tau bila rezeki nk ke sana.

norhidana miswan said...

cantiknyer masjid terapung tuh kak... msti ada banyak kenangan masa pg umrah kan kak...

*kak sudi2 lah jenguk blog dana yek
http://misshamakeupstore.blogspot.com/

Daddy Ziyyad said...

kat masjid terapung tu mmg angin kuat kan...tudung adik saya hampir terbang kena tiup angin masa dia kat situ...ahahaha

yup, mmg kena byk membaca pasal umrah..baca dan baca + gi kursus..doakan rezeki saya murah ye, boleh saya ke sana cepat2 ;)

wantie said...

mahal tak air zam zam kat sana?

santik masjid tu. kalau la dapat peluang buat umrah boleh le pergi melawat masjid ni.

CuTeMiUt78 said...

salam kak,
lama tak singgah blog akak ni... dh byk story mory yg tertinggal.. terharu baca n3 akak masa di masjidil haram tu... insyallah satu hari akan smpi kesana jua

Rasp said...

thx banyak2 sis pasal citer2 umrah ni...
leh jadi panduan....
doa2 lah semoga satu hari nanti dapat gak i ke sana....

Qhaifa Nur said...

sedih bila tengok muka mak...
sepatut dah berangkat pagi tadi buat umrah...
tak ada rezeki...

indahnya...

wahida said...

air zam zam tu nasib baik lepas ye kak...Alhamdulillah...

cantik masjid terapung tu kak...teringin saya nak masuk...mcm memanggil2 je kak...

Kesuma Angsana said...

menarik ni tq share yer

NzA said...

amat cantik....InsyaAllah moga Allah menjemput nza pulak ke sana....

Puan Mimi said...

kak atty, mimi baru baca entry ni.. subhanallah, sayu baca bila dah nak balik ke sini kan.. mmg rindu sangat2.. beruntung kak atty air zam zam tu lepas semuanya. mcm mimi singgah turki dulu, compem air tak lepas masa check immigration..

jemaah kami masa perti tak sempat pun ke masjid terapung laut merah tu.. tak merasa nak tengok laut merah tu.. in sha allah semoga ada rezeki di lain kali