May 28, 2013

Masa untuk berhibur di USS

Tepat jer jam 10.00 am..
kami semua pun dibenarkan masuk 
Memula kami semua terjah mainan 
yang belah kanan sebab kami nak terjah
permainan utama seperti Transformers, 
Battlestar Galactica dan Mummy Ride

 Memula kami ke Hollywood
kat sini lah terletaknya
 Universal Studio Store ,nanti balik singgah lagi 
untuk beli sebeniar

  dalam perjalanan kami tersinggah pulak kat Sesame Street
Kami pun apa lagi terus ler masuk main..nan hado orang pun ..
kami jer..besh jugak, mcm kita pergi Petrosains tu..
pada sapa yg penah pegi .
tau ler camner..kita naik kenderaan untuk teroka Sesame Street ,
enjoy dan sempoi..rilek2 jer.





Dari situ kami ke  Sci - Fi City : Cyclon & Human ll Tranformers
Jadi kami pun masuk nak naik Transformers
paling besh, masuk2 je lengang, tak berapa nak ada orang
jadi terus naik dan teroka Transformers, 
sebelum tu kena pakai spek 3D.
fuh macam real jer..gaduh-gaduh kat dunia robot..
menjerit2 , bukan sebab takut..tapi happy giler.
Side Effect dia real giler !





Kat sini dapat ler belikan Firdaus satu tshirt Transformer
firdaus sangat baik, memula dia taknak.
jual mahal, ye lah dia tau nak masuk USS pun dah mahal,
 jadi tak payah lah belikan dia tshirt..lepas mama desak, 
baru dia setuju
terus tukar baju kat situ.

Lepas naik Transformers , 
 lepas tu ke mainan seterusnya ..
tak ingat apa nama game nie

tertiba jer sementara nak tunggu mak ke toilet ,aku cakap ngn kakak..jom kita naik Battlestar Galactica, padahal sebelum ni, aku adalah sangat fobia dah naik benda camnie..taubat tak naik..sejak last aku naik benda yg mcm sampan lepas tu tergantung je kat Sunway Piramid..ntah camner aritu nak pulak aku terai, walaupun anakdara tu taknak..puas aku ajak..akhirnya dia setuju..kita pun jom ler naik..debar-debar gak jantung .
sebelum naik baca ayatul kursyi 3 kali,al fatihah sekali ..hahhahaha, takut gak , kot mati katak tak pasal je..perasaaan aku ..rasa mcm MrBean je ..yg dia tido je masa naik rollercoster, sebabnya selain baca ayat2 sebelum naik, mmg aku dok berdoa ya allah jangan lah bagi aku rasa apa2 masa naik binatang nie..kuikuikui..dan benornya aku risaukan kasut aku ,risau kot terpelanting ,tak pasal kena beli baru..selipar je yg ada jual kt dlm USS ni..itu pun dah 25+SGD rasanya ..membazir-bazir..dalam hati aku cakap..


lepas tu sonok gak dok tengok2 bawah ,
 tapi lepas tu tertiba je lipat,corner baring
hilang kejap aku rasa jantung aku ..
tapi baru nak feeling ngeri dah sampai..
kesimpulannya ati aku tak fokus pun masa naik..
itu yg tak rasa apa..yg sikakak , biasalah menjerit-jerit..sama gak awek kat sebelah aku . lepas selesai naik cylon ,aku ajak kakak naik yang kaler merah..kakak dah taknak ..antara warna merah dengan biru ,aku rasa mencabar lagi kaler biru ,sebab kaki kita tergantung.

aku rasa lepas ni ,kalau ada rezeki datang lagi..
aku dah taknaik dah..sebabnya umur dah tua kot..
kang tak pasal turun dah kejung je.

Dari Battlestar Galactica kami ke Monster Rock
 sebab nak tengok show




tapi sebelum show start kita layan orang nyanyi dulu.
Pukul 11.30 am , show pun mula, 
Aku fikir masuk Monster Rock ,lepas tu layan show..mesti seram ke..
rupanya hantu-hantu nya menyanyi..
ada lagu rock ,lagu Justin Bierber, Lagu korea No body2x
banyaklah lagu popular..memang terhibur.

Kalau uols nak senang , nak tau pukul berapa show ,
 jangan lupa ambil jadual kat pintu masuk berserta map sekali ..
aku hanya akan tulis ,tempat yang besh aku masuk je..
kalau aku tak tulis tu..maknanya biasa-biasa jer ..

selesai menonton show Monster Rock , kami ke Light Camera 
Kat sini kami dapat duduk depan sekali ,terasa bahang api..macam real jer 
terkejut tiba2 kapal besar keluar , beshlah ,baru kita tau mcmana diaorg buat filem
nampak real je dalam tv ke wayang ,tapi semua dalam studio jer.



Dari Light Camera kami jalan hala ke kiri pula
kat sini terdapat nya mainan yang sesuai sikit untuk budak2..
Kami ke  Madagascar : A Crate Advanture

tapi kami layan jer..
seronok juga ride boat dia ,siap lagu tema yg popular tu
sambil kita naik boat..siap ikut lagu dia
lebih kurang je ngn sesame street





Dari sini kami jalan lagi ke depan ,
kami jumpa rumah Shrek ,
lepas tu jumpa castle ,
kira nya kalau nampak Castle kita dah berada di
Section Far-far away.

berkerut muka fir menahan teriknya matahari


Paling besh kita tengok movie dia, kali ni 4D ,
beratur pun tak lama ,dalam 10minit jer
memang happening ,terasa betul2 air simbah muka kita, 
terasa Spider merayap kat kaki kita ..rugi kalau tak pergi sini ,




lepak minum

lepas tu kami ke Lost World
area Jurassic Park

Sini kami memang dah ready nak main ,nak naik boat ,
baju ujan pun kami dah beli awal2 dari Malaysia.
Taknak beli kat sana..ofcoz lagi mahal
kata percutian baget..selagi boleh kita berjimat.

nan hado orang..

besh naik boat ni ..kalau x de baju ujan,ada je jual kt mesin ,sebelum masuk.
bagi aku lah kan ..takyah pakai baju ujan pun , takper 
tak basah sangat pun ,lagi pun nanti bila kat luar, kan cuaca panas, 
jalan-jalan kejap je dah kering 
tapi besh ler main ni , macam kita main boat kat sungai tu hah 
tapi tertiba boat kita , mcm naik lift , boat pun naik ke atas 
aku fikir dia nak hempas ke apa ..
lepas tu rupanya  kita ngn boat2 tu menurun, dah macam roller coster jugak
macam kita menurun kat airterjun gitu, menjerit juga ler


selesai naik boat , kakak ngn firdaus naik pulak Canopy Flyers 
Masa ni orang dah agak ramai, memula ingat nak gak naik ,tapi malas nak beratur
padahal bukan lama pun dalam 20min ..banyak mainan budak2 gak kat luar..jadik yg mana mainan budak2 kita skip..sbb kita dah makbudak, fir pun taknak main .



Settel kat Jurasic Park , kitaorang ke
Section Revenge The Mummy ,
Nak masuk sini barang2 kena simpan kat Locker, untuk 30min pertama free je.
Antara Game yang besh jugak ,lebih kurang mcm Transformer ,tp kali ni ikut konsep mummy kan ..jadik ada ler mummy , lepas tu gelap kan ..kita tak berapa boleh agak kita kat mana..tau2 je ..kejap kita naik..kejap turun..menjerit-jerit sebab seronok .
kang terperanjat, tertiba mummy kuar..






Lepas tu kami keluar solat ,
Surau ada dekat area Egypt & Battlestar Galactica tuh,
takde signboard ..kena pandai2 cari..
tapi ada ler area situ,tapi kecik je..jadik ler

selesai je solat, jalan laju2 sebab nya
nak tengok show kat
Section Water World 
show ni pun besh, sehari 2 kali je kalau tak silap 
pukul 11.30 am dengan 3.00pm, 
Kitaorang duduk dekat kerusi kaler coklat, sebab taknak basah 
kalau korang duduk kerusi kaler biru ngn hijau ,bersedia lah untuk basah ..
show ni memang besh , jalan  citer Hero nak selamat kan heroin





Kiranya abis je Water World , kitaorang dah selesai jelajah USS ..
Sebab aku risaukan Mak..takut mak penat ,jadi aku temankan mak berehat 
kakak ngn firdaus diaorang round sekali lagi ..main lagi apa yang diaorang nak main.
Naik lagi Transformers ,masuk lagi Light Camera , lepas tu diaorang pegi lagi Kat Revenge The Mummy , diaorang masuk Treasure Hunt ..,
 puas dua beradik nie round satu USS




Perarakan

Dalam pukul 5 aku sorang je tunggu kat tepi Jalan berhadapan Sesame Street ,ada perarakan . Lepas tu lepak2 lagi tepi jalan ngn mak sambil tunggu si Fir ngn kakak 
diaorang sampai jer , kitaorang masuk dalam kedai beli skit sebeniar ,


Masa ni fir ngn nenek dah tunggu kat pintu keluar..dah puas lah main tu , fir pun dah pening kepala, 
Masa ni ramai staff USS sedang mengedarkan bunga carnation 
sebab aritu kan Mothers Day.

masing2 dah penat

pukul 6.45 kitaorang pun keluar dari USS ..Continue lagi bergambar kat Luar .
kesimpulan ,cuti-cuti di USS memang happening 


Perasan tak! kami tak makan kan ..sebab kami ada bawak bekal..roti -roti , biskut ,jajan 
air mineral..lagipun airmineral boleh je top up byk kali kat situ.. 
Puas pujuk firdaus makan, langsung dia taknak
tau nak main jer kejenya
cuma kami adalah beli aiskerim , air berkabonat
itu pun feveret firdaus .
Tapi ye lah , masa main ,seronok mana ingat nak makan ..
Balik jer dari Singapore , terus kami makan di Singgah selalu 
Open table..mcm buka puasa kaedahnya ..
kesimpulan kami sangat puashati,sebab time kami pergi
memang rezeki kami, orang tak ramai,
tak perlu nak beli tiket ekspress.


the end .



10 comments:

| SUE | said...

bestnyeeee!!!

cuaca pon cantik... gambo pon cantik... org pon tak ramai.. memang puas hatilah!

Fiza Rahman said...

Bestnya. Teruja saya baca kak. Tak sabar nak ke USS 16/6 ni. Barang2 dalam tu mahal tak kak? Macam FM (fridge magnet)?

Puan Ninie said...

bestnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :)

Lyn Yusoff said...

syoknya kak ty..
lyn pun plan nak pg ni...
hehehe

lieyalatif said...

akhirnye...jejak jugak akak n anak2 kat sini...puas hati firdaus dpt main game yg die nak sgt kak kan....semestinye transformer laa dikejar dulu kan kak...

kak, firdaus dah kurus sikit kan...aktif main bola agaknye kan kak...hensem dah hah...

Rasp said...

memang puas lah hati firdaus ye sis...
eh rasanya bukan takat fir je enjoy...
kita pun enjoy sama kan sis...

ada a few rides i tak naik...
yg mummy tu bagai sbb sapphire tidur time tu...
so yg lelain naik, i tak...
and masa i gi sesame tu lum operational...
memang cam kena repeat jer nie hahahahahaha...

wahida said...

bagus fir, tak nak susahkan mak dia sampai t shirt akak nak beli pun dia tak nak...huhu...baiknya anak ni...

enjoynya kak pi sana...teringin saya nak sampai sana...

ALoNa CintamaniszLite said...

tingin jgk nk bawak anak2 gi sini..
tp tak tau ler bila tahun tu...huhu..

norhidana miswan said...

perkkkh apa yg nk di katakan.... sumenyer best sgt2.... rasa mcm bukan duk kt singapore lak...

msti si bujang tu puas hati kan...

http://misshamakeupstore.blogspot.com/

wantie said...

amboi fir bergaya habis kat sebelah kucing tu.

adoi kty. kalau T ler naik roler coaster tu. ntah ntah termuntah muntah.

ramai dok citer memang lajusssssssssss