Apr 26, 2013

Cuak

Pagi tadi lepas sarapan, nak hantar Firdaus ke sekolah ,mcm biasa ikut laluan biasa, kelajuan kereta sekitar 30km/j je..sbb pagi2..kan bz ,kete byk..

Tertiba je ada budak sekolah melintas , dpn kete aku,mcm dlm gambar yg aku lukiskan itu (tak pandai lukis,jgn gelak),

Masha allah,bygkan cross mcm tu, nak bunuh diri ke apa,ngucap panjang aku, nasib le,takde kejadian tak diingin, tak pasal kalau accident tadi,aku juga yg salah, walaupun budak itu yg slh, abis langgar budak sekolah, yg asik dok bercinta,bwk awek kot..

Tak lama budak tu berhenti, turunkan awek, ye lah tak nak turunkan depan sekolah,takut kot cikgu marah, masa budak ni berhenti, aku pun lalu, terus aku stop, turunkan tingkap

Aku pun apa lagi soundlah
"Dik lenkali jgn cross kete org mcm tu,bahaya..td nasib tak jadik apa2, dah le bwk awek, tk psl anakdara org jdk mangsa"
 Aku tak marah2 pun..aku cakap elok2..org kata kasi nasihat..

Budak tu, senyum2 kambing je, yg awek jalan laju2 menuju sek yg jaraknya ada lg 200m..

Geleng kepala aku..alhamdulillah syukur, takde perkara buruk berlaku..
Balik kerja petang nanti, aku nak bebelkan anak2 aku pulak, ye lah kita ada anak2 jugak, tak mau lah anak2 kita pun buat perkara yg sama..


Sikit Takzirah pagi nie :

Siapa yang akan masuk Syurga ?

''Semua umatku akan masuk ke dalam syurga, melainkan orang yang enggan".

Sahabat merasa hairan lalu bertanya : ''Ya Rasulallah, siapakah yang tidak suka masuk ke syurga?''

Rasulullah SAW menjawab : ''Sesiapa yang taat kepada ku bererti dia mahu masuk Syurga dan sesiapa yang tidak mengikuti ajaranku maka orang itulah yang tidak mahu masuk ke syurga''. | HR Bukhari


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

.

14 comments:

juelee said...

kdg2 kita bawa kete dah berhati2 dah tapi kesilapan org lain kita kene jugak.. huhu naseb bek xde pape kan kak.. geram ngn sikap golongan camni

wantie said...

alahai Kty. ni pengalaman tau. T pernah langgar budak sekolah. tapibukan kat area sekolah. Sina budak tu patah kaki tau. dia lintas jlan gitu la, lepas turun bas terus je dia lintas. walaupun dah 14 tahun yg lalu masih terbayang lagi peristiwa tu..

Tak berani nak cakap apa la kan, kalau time sekolahpun ada boypren yang ngator ke sekolah

"Bukan marah..kita bincang" heheheh

Lyn Yusoff said...

bahaya sungguh..
lyn pernah gak kena camtu kak..
selamba jer turunkan tingkap n ckp elok2 dgn penuh sinis :P

mamyharraz said...

syukur kty tak apa2..
tu lah.kadang kita hati2..org lain pulak yg tak hati2.

Ati Masrif said...

salam,

budak2 muda ni bukan fikir panjang ye
semoga kejadian tadi jadi pengajaran buat dia

kita teringin nak jadi jiran rasullah disana nanti..amin

Daddy Ziyyad said...

Alhamdullilah tak eksiden...Mmg betul, susah kalau langgar budak sekolah

norhidana miswan said...

heheheh comei pe lukisan akak tu... bdk2 zmn skrg nih kalu nk lintas jln mana nk tgk kiri kanan kak... dana kalu nampak bdk2 main basikal ke main lari2 tepi jln mmg trs slowkan kete... tkt kan apa2 jd..kot2 diaornag berlari ke jln ke apa...

mamawana said...

Assalam,

Seriau kan tetiba motor lintas gitu ajer...issshhhh.... berderau gak sebab mamawana pernah kena gitu. Kat selekoh then laluan straight sekitar 30km ajer tetiba ada budak tecik darjah satu baru turn dari bas kut lari melulu melintas.. nasib sempat brek terkejut mak. elok plak dia berhenti betul2 depan keta kita buat muka seposen... dia pun sama terkejut beruk haissshhhh...

Hijab Valley said...

Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

Terima kasih.
~Hijab valley~
http://hijab-valley.blogspot.com

zarena heeney said...

fuhhhhh nsb baik tak jd apa2 kan k.atty

betul tu klu bab kes bdk sekolah apa2 mmg kita akan dipersalahkan

bdk sekolah skang nie ena rasa mcm tak syg nyawa tau..klu nak melintas tu main lintas jea tak tgk pun kereta yg lalu...terkejut dibuatnya

pastu lg geram lintas jln pun slow gila berjln..

nabilah_2908 said...

budak2 mcm tu la..

dah la undang2 pun menyebelahi budak2 sekolah ni..kalau berlaku kemalangan..walaupun dia salah...kita tetap salah... :)

azzey said...

sib baik x de apa per buruk yg berlaku kan....

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

nasib baik takder apa2...

ALoNa CintamaniszLite said...

ha'ah..tegur elok2 dorang pun termalu sendiri..