Jun 12, 2012

Tak cantik tak apa, janji berbudi bahasa

Ada ke orang tak cantik
lepas tu dengki pada orang yang  cantik..ada ke?.
.orang jenis macam nie?
bila dia tengok je orang tu cam cantik dari dia...
dia macam dengki..ada je dia nak kena kan orang yg cantik tuh..
ada ke orang gini dalam dunia nie?
kadang susah nak percaya ..tapi banyak je orang jenis gini

Bila kita tau kita tak cantik..kita jaga perangai kita
jangan orang cakap..dah lah muka buruk , perangai pun buruk
sekurang2nya kita tak cantik , tapi cantik budibahasa

situasi satu
orang kurang cantik jaga kaunter
dah ler tak berapa cantik , bila jaga kaunter muka menonong jer..masam je mencuka..
lepas tu garang ya rabbi..apa masalah ntah..nak kata menopous, muda belia lagi
tapi senyum takde..apa takde ..hangen je muka..
tak patut..baik takyah kerja kat kaunter , kalo muka macam ikan flower horn

situasi ke dua
Masa tu tgh beratur nak beli iceblog ate blogger..nak minum airpun mesti ada yg blog2 gitu..hahhahahha
sekali nampak ler ada satu remaja , duit dia terjatuh
kita pun tegurlah , dik duit adik jatuh..
dia pun amik duit dia balik,
 terus paling muka tanpa ucap terimakasih
dalam hati.. ya rabbi..mana pergi budibahasa ,

ada ler budak tu cakap..selamba jer dia cakap
muka dah lah kurang dari segi kecantikan ,
budibahasa pun elek..
jadik dah takde apa nak dipandang cantik..
kadang tak salah kalo orang cakap, muka buruk sama je mcm perangai buruk..
nak salah kan sapa kalo orang cakap camtu..salahkan diri sendiri ..jgn melenting bila org kutuk camtu..

macam aku,sedar diri tak cantik.....sebab tu sedaya upaya senyum..berbudibahasa..jgn sombong..

senyum..tak kena apa2 pun ..free je..sedekah lak tu..

tak sabar dah ni..nak g holiday ..
along ada kasi patung cute utk teman kita g holiday..
dia kata kalo tgk patung tu ingat dia..tapi memang cute,

tertiba feeling lomantik..

.

11 comments:

Cik Ecah said...

senyum jer la kan,,,bukan susah pun...dpt pahala lg! heheh

lieyalatif said...

mmg tak patut kak....tang duit jatuh tu aku plak rase emonye kak...nak jek dilempang2 budak tu....takde adab langsung...bukan susah pun nak sebut terima kasih.....

Neeza.Areef said...

kesimpulannya biolah muka x bpe cantik asal budi bahasa..klu muka cantik x de bahasa pon outtt derrr :)

PurPlè said...

Err... Flower horn cantik kot...

Ietams said...

ramai sgt orang mcm tu kan..
paling malas org yg berlagak sombong tak tentu psl & paling geram bile deal dgn org kaunter yg mcm kak ty citer ni lah, menggeram je pandang nya.. hihihi

marinahunny said...

haah la kty, penah jg kena situasi mcm ni. sabo je lah kan..

wantie said...

tu la kan. org kalau tak cantik tapi perangai cantik semuanya akan nampak cantik. tul tak?

Irfa said...

cukup menyampah kalau gi mana2 akan jumpa cashier yg muka mintak penyapu..baik duk belakang susun stok la bagi org lain duk kaunter depan
hehe..angin lak :)

eMMe said...

hurm..kite pun biasa hadapi situasi begitu kak, kite malas nak layan, pas ni tak jumpe dah kan.. n takde kene mengena dgn kite, tapiiii..kalo de kene mengene, mmg bagi setepek! heeee~

Zie Madini said...

tu la kan. budi bhs tu PENTING!

Zie Madini said...

tu la kan. budi bhs tu PENTING!