Jun 22, 2012

3rd day di Bukit tinggi..

Hari ke 3 seawal, seawal pukul 7 dah turun ke lobi hotel
tapi kali turun ngn bag yg beranak pinak
masa pergi satu beg, balik berbeg2..
masa pergi bag ringan,
 balik bag mencapai berat 10kg..sapa ler tu ..
Aku punya beg pun mencapai 8kg, padahal mana ada beli hapa pun
hanya sedikit hadiah buat adikberadik, anak, mak,mil je pung

lepas sarapan, seawal pagi kami dah terjah balik Yenie Bordir
sebabnya atas permintaan aku sendiri..nasib ler TA kitaorg nak jugak layankan kerenah
Pergi hanya kerana semata2 nak beli kebaya nyonya
Untuk pengetahuan semua, yang minat kebaya nyonya nie
Kebaya nyonya ni takde ye kat Pasar Atas..puas aku cari tak jumpa
Dua tingkat pasar atas aku round , non hado
itu yang malam tu cakap kt sally ngn ctnora
tak kira..esok kena gak pergi Yenie Bordir
CtNora selaku ketua , setuju je..

Itu yang minta TA repeat balik Yenie Bordir,
sbb ctu je yg ada pada mulanya,
Kat situ jugak lah ahli rombongan lain amik peluang tukar duit malaysia ke rupiah,
 sebabnya duit rupiah sudah kering.

Dari Yenie Bordir , kami singgah dikedai Bika Talago
Yg menjual sejenis kuih lebih kurang lempeng kelapa kalau kat malaysia
boleh tahan jugak rasanya ,sedap + lemak2 kelapa

 
 dari situ repeat pula ke Pandai Sikek, ada gak yang masih tak puas ati selagi barang yang nak dibeli tak dpt beli, TA yang baik hati , layan kan jugak..tu yang besh..bior semua happy,puas hati pulang Malaysia..takde kempunan.amik masa 2 jam jugak kat Pandai Sikek nie,
sambil melawat kampung, tgk live org kampung ate duit rupiah makin susut..jadik cuci je mata.
Ada satu kedai kat Pandai Sikek ni murah kain dan telekungnya,tapi aku lupas sudah nama kedainya 



Dari Pandai Sikek, perut pun lapar , jadi kami ke Restoren Pauh Piaman yg terkenal dgn ikan laut
tapi kami tak makan sgt pun ikan laut, feveret aku kat sini ,sambal ikan bilis ngn petai bakar..teringat2 sedap sgt.Tapi aku teringat kwn2 yg lain, yg makan ikan gulai..sibuk kata pedas..pedas..sekali aku tgk..mana ler tak pedas, udah ler masak lemak cili api..letak lagi dlm kuah tu cili potong..mau tak pedas giler..nasib tak sakit perut.hahahha..nak tergelak kalau ingatkan balik .Total kami makan untuk 6 org adalah ir145k dalam rm40 lepas tu bahagi lak 6..cer kira..cerkira..berapa..tapi kalau tak silap, kitaorg tak bayar,
kak fida bayar..terimakasih kak fida..luv u..tertiba sebab banjer.. :)




Lepas perut kenyang, terus kami ke Panorama & Ngarai Sianok, yang terkenal dgn lobang Jepang
kat sini kami santai2 sambil bergambar, kat sini pun ada kedai2 jualan, harga pun murah2 jugak..

Lubang Jepang

Ngarai Sianok

Lukisan kat kedai ni murah2 belaka

Tak lama di Panorama , kami gerak ke Sulaman Hajah Rosmah, tengok camner org belajar menyulam.
geram je rasa, macam nak terai jugak..tapi kalau aku yg terai mau hancur kot kain tu
paling yg aku tak tahan..rasa amarah..bengang..semua..ada ye lah..sebabnya kat sulaman hajah rosmah ni,
aku terjumpa kebaya nyonya, lawas giler ,dan harga pun murah banget..sakitnya hati aku ..
Tapi lepas tu istighfar banyak2..ingat tuhan..dah bukan rezeki aku, hahahhaha.nak sejukkan hati punya pasal.
Walhal sampai lor ni terbayang-bayang, terkenang-kenang
ada je gambar kebaya tu..lawa sgt ,tp taknak hati panas, malas nak ltk gambar, lupakan saja

Ini student yg baru belajar sebulan di sini


bergambar dengan Puan Hajah Rosmah

Selesai cuci je mata Kat Sulaman Hajah Rosmah, kami terus bergerak ke Tabek Patah.
Nak ke sini , jalannya macam biasa , bengkang bengkok, tapi punya pemandangan yang indah, sejuk je mata dan hati yg amarah terkenang kebaya nyonya purple menarik tertarik..rasa nak tarik2 rambut..jer kalau ingat..SUDAH CUKUP SUDAH..yg punya banyak memory..

Tabek Patah ni tempat lepaknya cantik, view gunung ganang mendamaikan hati, kena pulak kopi free yang cukup pekat..lepas tu apalagi beli lah sikit apa yang patut, kopi, pisang salai, kerepek2 untuk menjana pendapatan penduduk kampung.Ada kilang kopi kat sebelah kedai Tabek Patah nie.

Dari Tabek Patah kami ke Batu Sangkar, sebabnya kami nak melawat Istana Basa Pagar Ruyung
Kat sini Istananya besar giler tapi hanya replika je..nak tau lebih lanjut..google lah sendiri
fees kalau tak silap ir10k lebih tapi sorg je wakil dari setiap group.

Bergambar di Istana Basa Pagar Ruyong


Boleh jugak kalau nak cuba baju tradisional ,ada jugak disediakan.
Dari Istana Basa Pagar Ruyung, kami singgah melawat Tasik Singkarak,  memang besar..semua kata laut..mcm laut, tapi tasik, kat sini ada jual  ikan bilis beli tamban tu,
 aku beli 1/2kg = ir30k, tp banyak dptnya.Tak rugi beli

Menderu2 ombak ,tapi ini bukan laut
Ini Tasik Singkarak, Tasik ke2 terbesar di Sumatera Barat


Selesai di Tasik Singkarak kami teruskan perjalanan pulang ke Padang, sepanjang perjalanan kami,
terdapat pemandangan kampung..org berjualan hasil tanaman, antarannya betik..kat sini besar2 betiknya.
Lepas tu berenti lagi makan durian, yang unik disini duriannya makan dengan pulut, pulut yg mcm ketupat, yg direbus dalam santan, rasanya lemak2, makan pulak dgn durian mentah, mmg sedap

Betik gadang

Lepas tu kami teruskan perjalanan ke padang, sekitar pukul 9pm waktu indonesia kalau tak silap kami sampai ke padang , perut semua kelaparan, jadi TA kami bawa kami makan di Kg Cino..selesai makan sekitar pukul 10pm, TA kami si Aldi bawak round2 sekitar padang, lihat jambatan Siti Norbaya, live penduduk padang, tapi gambar tak snap pun sbb dah malam , kamera tak canggih pun ..

Sampai di Hotel Bunda sekitar pukul 11 malam gtu..kemas apa yang patut, bersihkan diri, terus lena di ulit mimpi..mimpi kebaya purple..gtu..

Day 4 
Seawal pukul 4 pagi , pihak hotel kejutkan kami..jadi semuanya bangun bersiap2, jumpa kat lobi sekitar pukul 5 am..terus makan , alas perut , gerak dari hotel ke airport makan masa dalam 30 minit.
Alhmdulillah  semua urusan ngn pihak imigresen beres, pasal beg lebih ke kurang kg ke .kitaorg bekerjasama dgn geng2 yg lain..Sekitar pukul 10.30 am waktu malaysia, aku pun selamat sampai di Lcct..alhamdulillah..risau jugak.kot tertinggal flight ke apa ..ke..syukur alhamdulillah.

Sarapan lontong kuah lodeh putih

Muka tak cukup tidur

Bunda Hotel

Kami yang comel,
Terimakasih semua, semoga satu hari nanti
kita berjumpa lagi ye..

Terimakasih pada semua geng2 yg baru kenal, walupun dihari kita pergi tu baru nak beramah mesra,alhmdulillah kita mcm adikberadik,tolong menolong, top up menopup mana kurang..mana lebih, terimakasih pada yang belanja..halal kan mana terkurang terlebih.
Cantikkan..aku ada beli camni :) utk si akak

Bukit tinggi ni yg seronoknya sbb boleh soping giler2 telekung dan kain sulaman, selain itu sesiapa yang orang minang , boleh tau asal usul  , lihat budaya dan adat minangkabau.Pemandangan kampung yg mendamaikan,.

 Yang buat trip ni lagi happenning adalah kerana Travel Agent kami si Aldi, orangnya peramah, kelakar, sambiltu suka cerita mcm2 pasal sejarah , asal usul sesuatu tmpt tu , memang tak kering gusi kami ketawa dan buat kami tak terasa penat duduk dlm bus berjam2.


Tips ke Bukit Tinggi bagi kty :-
1- Baik kalau nak soping tmpt pertama pergi Sulaman Hajah Rosmah
2- Ke Pandai Sikek
3-Saisuak
4-Baru pasar atas, tp kedai2 luar pasar atas pun murah..
kedai2 depan kfc /pizza pun murah area Bukit tinggi Jam Gadang. (knp aku tak senaraikan Yenie Bordir, sbbnya bagi aku ler mahal dari tmpt lain, lagi pun pergi mana pun sama je, telekung, kain sulam.repeat aritu semata2 nak kebaya nyonya.
5- Jangan lupa pergi rumah gadang, istana basa pagar ruyong,tasik singkarak,
panorama semua tu tmpt wajib pergi 
6- kalau g padang sebenarnya wajib melawat Jambatan Siti Norbaya, Batu Malim Kundang di Pantai Air manis (kami takdpt pergi,sbb kami naik bus, bahaya, jalan kecik tak sesuai utk bus, l
agipun sampai padang dah malam)
7- Jangan asyik soping je, sampai lupa asingkan duit tax utk airport ir100k, asingkan awal2.. 
8- Last tip, masa pergi bawak je beg kosong, percayalah balik mesti penuh punya... :)

Kepada yang baca entry ni..perlu diingat, semua gambar2 adalah milik kty dan kawan2, jdk jgn senang2 curi lepas tu tagged kat wall fb kawan2 ye..itu mencuri namanya..tak elok ye..kang kena sumpah jadi malim kundang..sapa nak jawab..hahahhaha


15 comments:

mama tisya said...

best tgk kak aty ke bukit tgi indonesia..sy ke bukit tgi pahang je..hehehe

wantie said...

tu dia.. murah nye makan kat sanan. 6 orang 40 hengget jerk. mcm nak pergi je.hehehe...

cantik benor kebaya tu.
then pelajar yang baru sebulan tu buat memang cantik giler. kalau T le buat mau patah habis semua jarum tu. punah ranah di buatnya.

hahahaha...

ALoNa CintamaniszLite said...

seronoknya......
mmg cantek kain sulam utk kakak tu. Kat sini ada jual ke? tp kalo ada pun mesti ler mahai kan..hihi

eMMe said...

terbaek la kak... bile la agaknya turn saya gi Bkt Tinggi, hehehe...

mamyharraz said...

puas baca entry kty!
bestnyaaaaaaaaa....lawa sgt baju yg kty belikan utk kakak!
lempeng tu buat sy teringinnnnn

serius terus jatuh cinta nak jejak sini..

Ietams said...

seronoknya tengok kak ty citer psl trip ni.

rasp said...

aduh sis...
kalo i pun mesti still termimpi2 kebaya yg tak dirembats tu...
walopun ayat penyedap dah buat kan....
tapi stilllllll tetap termimpi...
hehehehe....
leh buat reference entri u nie sis...

mamainaa said...

alhamdulillah...abis jugak ceriter kak ty..seronok membaacanya., buat tak sabar2 nak repeat lagi..TQ kak ty, halal kan yg terlebih,terkurang yer kak ty..all the best utk kak ty..next trip kemana tu?? :P

mamainaa said...

mak aii sapa nak curi gambar agak2 lah kak ty kan,,bagi lah link blog ke..ni main curikkkk je..tak beretika..tak takut ke jadi statue MALIN KUNDANG..

ct rahani said...

beshnya kak melancong ramai2.. lengkap info yg akak bg nih.. mana tau klu ader rezeki ke sana leh jadikan bahan rujukan.. tq k.thy 4 sharing..

zino said...

meriah nya....

Neeza.Areef said...

biasalah tu kty..kdg kita x beli nyesal sbb x jmpa lg..tp klu beli ada jmpa lebih murah plak..tp better beli siap2 kang x dpt langsung lg nyesal ye x

ekceli tgk kty pnya percutian padang ni best la..sape org minang msti dia cam blk kg lah gitu ye x

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


aziman omar said...

Assalamualaikum…
Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.hadiah menarik menanti anda.
Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.
Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
http://freelancetour.blogspot.com

7Lines Holiday said...

assalamualaikum tuan/puan

salam sejahtera buat tuan/puan yang baca blog ini, kami dari 7lines holiday tour and travel yang berada kat bukittinggi , kami menyediakan rent car, voucher hotel, dan package tour. jika tuan berminat boleh whats app or email, kami akan melayani tuan sebaik mungkin.

contact person : Firman
email : firman_7linesholiday@yahoo.com
7lines.holiday@gmail.com
Mobile : +62 823 90 797 959
Office : + 62 752 32371
insyaallah tuan / puan akan puas dengan layanan kami