May 9, 2012

Nekad

Seminggu sebelum keputusan upu keluar , kakak dah ada kasi tau aku pasal keputusan dia
Lelagi pada hari keputusan upu keluar, course pilihan pertama kakak, kakak tak dapat
jadinya dia tolak upu, dan nekad masuk form 6 

Walaupun aku suruh jugak, kakak tetap nekad nak jugak continue study ke form 6
Jadik akhirnya aku bersetuju jer lah, itu masa depan dia, dia sendiri tahu kemampuan dia 
Apapun mama doakan yang terbaik untuk kakak.

Semalam , aku hantar kakak ke sekolah baru kakak
Jadiknya mulai semalam rutin aku akan bertambah bizi, seawal pukul 5.30 bangun ,masak untuk anak2
dan lepas tu pukul 6.40 dah kena keluar rumah , hantar kakak ke sekolah ,sebab kali ni sekolahnya nak kata jauh, kalau jalan kaki boleh jugak sampai..tapi makan masa , sebab bukan macam sekolah yang lama , 
10 minit dah boleh sampai .


Kadang-kadang bila kita fikir, kita ni hanya merancang tapi tuhan yang akan menentukan segalanya 
macam tu jugak dengan keputusan kakak, kalau dulu dia yang bermatian2 taknak continue study form 6, 
dia lah orang pertama yang akan tolak kalau dapat form 6 , tapi last minute tuhan terbalikkan hati kakak , 
dialah yang paling berkobar2 dan bersemangat pulak nak menyahut cabaran ke form 6.
 Kalau dulu dia kata , buat apa masuk form 6, kena pakai baju sekolah balik
Last-last dia lah orang yang paling happy dapat pakai baju sekolah balik
 

Mama doakan yang terbaik untuk kakak, kakak kena study hard sangat2 ,takleh nak main2 lagi 
kena buat betul2 , nanti akak boleh terus amik degree , kalau dapat keputusan stpm yang bagus , insyallah 
 Akak kena kerja keras untuk 3 semester mendatang

Gudluck kakak..

.

13 comments:

cheqna said...

kalau betul2 berusaha insyaallah kakak pasti dapat masuk U nanti
insyaallah =)

ratna said...

All the best to u kakak...insya allah ada rezeki yg lbh besar utk kakak nnt.

POSH76 said...

betul sis...ikutkan jer yg penting dia minat nak belajar

ct rahani said...

semoga kepeutusan itu yg terbaik utk akak.. gud luck ye akak..

lieyalatif said...

Insyaallah kakty, pilihan kakak tepat tu.... Kite doakan yg terbaik buat kakak.... Amin...

Lgpun form 6 tu dah mcm study diploma... So lepas leh sambung degree plak ....

rasp said...

samalah dgn my doter sis...
dia tak dpt offer kursus yg dia nak...
tapi dia takmo sambung form 6...
dia nie tgh nak appeal minta kursus tu jugak....
ntah lah sis...
nak dipaksa...
dorang yg nak blajar kan...
redha & berdoa jer lah yg terbaik buat dorang....
and smoga kakak berjaya dlm pelajarannya....

eLLy said...

kakak tengah ada mood nak sambung form 6 so jng di halang, good luck kakak !!!

wantie said...

rasa rugi pulak tak study form 6 dulu & terus je shoot wat degree.

sebab klau nak wat degree ke hapa ka still boleh lagi bila dah berusia. Tapi form 6 dah tak boleh tul tak?

Qaseh Suhaida said...

good luck utk kakak.

Cik Wanie Ghani said...

Good Luck kakak,
:)

Neeza.Areef said...

za pun dulu gitu gak kty..sungguh2 x mau masuk form 6..
tp sbb x dpt masuk mane2..za masuk gak form 6..
sbb tu sanggup kja sambilan dlu pstu dpt 2nd intake..
klu x dpt tu mmg kna gak la masuk form 6 tu

Zie Madini said...

hehehe...bgs lah anak dara akak ni. Insya'ALLAH...dpt gak dia masuk U nnti :) sama² kita doakan kejayaan dia ^_-

Dee said...

STPM pun bagus kty..setaraf diploma..esok sambung je degree..insyaallah..pasti Allah SWT dah rancang yg terbaik utk akak..moga berjaya ye..