Mar 22, 2012

Lunch & Dinner di Hatyai

Lepas settle beli simcard , kami pun jalan kaki je dari hotel ke Salma Restaurant
Kat Hatyai ni banyak je kedai melayu , kena rajin cari 
lagi pun senang je nak cari makanan halal


Aku order Nasi Goreng Padprik
Lepas tu beli air mineral 
air coke 
total untuk lunch hari tu 
120Bhat=rm12
korang rasa mahal ke murah..
okeh lah, standard price

Perut kenyang , kitaorang pun mulakan operasi 
cuci mata sekitar Hatyai Town
Tapi sebelum start, aku terjumpa orang jual eskerem kelapa nie
Sepanjang kat Hatyai ni , berapa kali dah makan eskerem ni ,memang sedap sangat ,





Harga Coconut eskerem nie 200bhat=rm2

Sebenarnya sebab kitaorang ni sambil 
jalan makan, makan sambil berjalan 
jadiknya kurang ler snap gambar 
Harga Coconut eskerem nie 200bhat=rm2



Tempat nie di Panggil Pink Lady Market
Ada jual banyak Tshirt, beg -beg


Puas ler kitaorang berdua 
jalan2 kat Hatyai town nier
haus je beli air kelapa,lapar makan eskerem
lepas tu cuci mata lagi 
sedar-sedar dah pukul 4.30
Baru rasa penat ,terus balik hotel

sampai kat hotel, pintu hotel buat hal
tak boleh bukak, puas terai-terai 
akhirnya patah kunci, hahahhaha
kelakar sangat masa nie , terus panggil maintenace technician
diaorang ler yg tolong bukak kan pintu 


Dapat jer masuk bilik, solat jamak 
lepas tu terus ketiduran, kepenatan 
ye lah penat dalam bus malam tadi tak ilang lagi 
tidur punya asik,sedar-sedar udah pukul 7.30 malam waktu malaysia
pukul 6.30 petang waktu Thai, 
Tapi kitaorang ikut waktu malaysia je 
senang , tidak confuse .

Lepas solat maghrib , kitaorang keluar cari makan malam pulak 
kitaorang makan kat mana ? 


Malamnya pulak , lepas je solat Maghrib 
kitaorang pun memulakan operasi 
jalan -jalan cari makan , sambil lawat kawasan
Kali nie kitaorang singgah 
Restaurant Kelantan


Ini Mihun Tomyam <<
Tomyam kat Hatyai ni dia letak santan
Memula sampai ,dalam hati.alamak
sedap ke nie ?
Sekali makan , boleh tahan jugak
menepati citarasa
yang penting , pedas.







Ini pula Kuew Tiew Kungfu
Boleh tahan jugak rasanya
sedap jugak
Harga dalam 750Bhat

 
lepas je makan ronda2 lagi
Malam kat Hatyai town , tertiba je banyak gerai2


 Malam banyak gerai2 yang jual macam
dari lori2 makanan , pakaian atau kraftangan

 Mangga ni boleh pilih ikut size, kalau kecik sikit 50bhat 


Pulut mangga yang sangat ler sedap, tiap2 malam tapau
 Udang besar2 puas makan ,harga ikut size juga





 Pulut doyan ,tp tak byk kali ni sbb takde musim kot
 Tiap-tiap malam dok menapau pulut mangga atau pulut doyan
termasuk ler sekali ayam goreng dan udang goreng tu

memang puas hati , murah dan big portion
lepas makan tak hengat dunia , perut pun sengkak kekenyangan

utk malam pertama kami balik hotel sekitar pukul 11pm++
sakan berjalan sampai rasa kaki nak tercabut
Tapi sebab petang ada tidur sekejap , jadik badan tu bertenaga je
sembang2 ngn member sebilik , pukul 2 am baru tidur
esoknya pukul 10 am waktu malaysia
semua kena berkumpul di lobby hotel

Nak ke mana pulak..?

.

10 comments:

ct rahani said...

tomyam n pulut mangga.. sedapnya kak.. terus rasa lapo tgk gambar2 tu sumer.... huhu..

kayna said...

sedapnyerrr semuaaaa... tetiba rasa nak pergi hatyai plak.... pulut durian and paprik tuu nampak de boom

Dee said...

tomyam poktek tu kty..sbb tu ada santan..

aku dpt offer gi hatyai-songkla-krabi RM350..naik bas kty..makan je sendiri..kau rasa ok tak?

Softtouch [Hanim] said...

sedapnyasemua....sblum ni pernah bc pulut mangga tu mmg sedap..original lg...

Lina said...

sy pun mkn jg kat restoran kelantan tu hehe...

Neeza.Areef said...

puas mkn ler kty..jln2 x mkn rugi..mahal mureh blkg kira la kang kempunan x dpt mkn..

ALoNa CintamaniszLite said...

tu dia aihh....sampai kunci patah?? kehkeh..

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

berpa kos ke sana erk...guna travel?...macam besh laaa...nak pi...nak pi....ehehehe

Umi_Aliesha said...

sedap2nya makanan!...mabeles

rasp said...

bestnya sis...
kalo i pun mesti nak tapau pulut mangga tu sis...