Mar 20, 2012

HatYai Trip

Trip ke Hatyai ni aku ikut rombongan bas
satu company nie..terpaksa dirahsiakan..
kami bergerak malam 15 March lebih kurang
dalam pukul 11 malam dari Kuala Lumpur.
Masuk je bus , Pastikan semua yang pergi dah ada 
doa perjalanan pun dah dibaca 
Ketua kumpulan dah siap-siap kasi Air mineral , burger , nasi lemak 
Banyak sungguh makanan, kalau nak top up ,
amik ler sendiri kalau tak malu 
Tapi disebabkan dah malam , perut kekenyangan sebenarnya .

Masa dalam bus , disebabkan malam ,
bukan nampak pun pemandangan 
lagi pun kat Malaysia jer pun, setakat highway utara selatan dah berapa kali pun , aku drive sendiri 
jadik tak heran sangat pun , nak tengok apa2 kat luar tingkap tu 
Jadiknya layan mata , tidur.

Tau-tau je dah sampai Changlun sekitar pukul 5 am, 
Ada yang tukar duit , ada yang pergi toilet 
ada yang berenti makan , isi perut ,
bekal burger ngn nasi lemak
 yang Ketua Group bawak pun banyak je lagi 


 Ini lah awek yang ajak aku g Hatyai tu

Kat Changlun ni jugaklah , Driver bus siap2 kasi white Card yang dia dah isikan siap-siap utk semua orang
Jadi kami cari jer sendiri nama memasing , tinggal sign jer
Driver Bus ni jugalah merangkap penjaga kami ,
 jaga kami semua semasa kat sana 
sangat kelakar orangnya , asyik ler ingatkan kami
 jangan ilangkan white card tu 
Kalau ilang sangatlah susah katanya .
lepas urusan kat Changlun selesai , disebabkan subuh pun nak masuk , kami pun pergi masjid 
solat jemaah beramai-ramai ,amik masa dalam 40 minit jugak 
lepas tu terus ke Imigresen Malaysia dulu , kami bus yg No 2 ,
 jadik senang ,pantas ,sebab orang belum ramai .
Lepas tu ke Imigresen Thailand ,dekat ngn Danok 
sini pun pantas macam yang aku cakap entry sebelum ni
Driver bus sudah kasi sikit uwang.

Kat Sini , Ada sorang Tourist Guide yang akan ikut kami 
Pada mulanya , ingat orang Thai ,tapi pandai cakap melayu 
rupanya orang indonesia , namanya Saudi
orang nya kelakar sangat 
Saudi ni rajin betul ajar kami 
cakap Thai, macam2 dia ajar 


Lepas chop je pasport , sebab awal lagi 
Jadik Saudi bawak kami ke Nora Plaza 
Nora Plaza ni tempat barangan kulit 
Bila sampai sana , nanti ada staff yang akan
edarkan kad discount 20%
Ada macam2 benda jual kat sini 


Masa kat sini ler , 1st time nak masuk toilet kat Hatyai ni 
Tapi toilet dia len macam sikit
sebab badan aku yang gebus ni , aku mcm tak confident je 
nak masuk toilet dia..takut toilet dia roboh pulak nanti .
Kami diberi masa dalam 1 jam round2 kat dalam Nora Plaza nie
Kiranya ini tempat pertama kita orang stop
ada yang dah soping bagai nak rak 

Cer cari mana satu aku ???
Masa memula sampai Nora Plaza nie 
ada orang snap gambar kita , macam kat Langkawi tu kan 
Kat sini harganya 100bhat = RM10

Lepas dari sini kami ke Kilang jual gajus
Next entry pulak..

.

9 comments:

mamyharraz said...

bila baca entry kty terus sy jadi rindu kt hatyai..5 tahun lepas sy ikut rombongan bas mcm kty nilah..tempat mkn pun yg sama kami stop utk mkn..toilet yg sama :P nora plaza yg sama :)

apapun hatyai mmg best kan kty :D

lieyalatif said...

wah best kak ty....dah sampai sane hah cuti2....syok2....tak sabar nak tgk cite pasal kilang gajus tu kak...mestimenarik nieh....

Ruziawati Yusof said...

hubby dh g hatyai dulu.. t x lps2 nk g lg...
best ye soping kak? tu makan pulut mangga kat tp sungai yg org muslim dok jual.. sedapkan pulut mangga dia?

POSH76 said...

hat yai mmg happening soping & makan2 bess!!

Yatie said...

wah best pergi rombingan kompeni sbb dapat pergi tempat yg kiterang tak pergi..

mama tisya said...

bestnye jln2 hatyai

ct rahani said...

wah ebstnya kak cuti2 hatyai.. bila la nk sampai gak.. huhu..

Lina said...

mmg berselisih je kita kak ty, sy pegi 9 hingga 13 Mac...x pegi pun ke nora plaza nih

ALoNa CintamaniszLite said...

mm...rasanya tak murah mana sgt pun kan barangan kulit dia tu. tp bila dh bg kad diskaun, hehe..kita akan rasa rugi kalo tak gunakannya, hehe..