Dec 19, 2011

Punyalah lama baru sampai

Plan asal balik kampung along Pernu@Umbai Melaka sebab ada kenduri 
Kenduri kawin, kenduri orang balik haji , dan ada kematian jugak 

Jadi alang palang dah sampai ,
along terus kasi suggestion jom kita cuti2 sekali 
puas pujuk firdaus ikut..dia tak mahu..sebab dia kata dah selalu sangat asal cuti melaka..asal cuti melaka
kalau tak balik kampung pun , 
g bercuti melaka jugak..jadi dia rasa dah selalu sangat 
jadiknya hanya aku dgn along saje ler..kasi can,..bagus gak tu..hahahhaha.

Jadiknya , oleh sebab rumah mertua aku kat Pernu  Melaka
itu sudah disewakan atas sebab peribadi 
jadik takde rumah lah nak lepak, terus kami sewa je hotel
itupun hotel baget jer..tapi cukup selesa lah bagi aku dan along , biliknya cantik , bersih tu yang penting 
Hotel nie dekat sangat dengan Jambatan ke Pulau Melaka, depan hotel ada kolam mancing .
Malam pulak kat jambatan ramai orang memancing..memang besh untuk sapa2 kaki pancing tinggal kat hotel ni ,sambil menikmati pemandangan laut..sebab dekat dgn laut..tapi tak boleh mandi..

Hotel Harbour Inn.
 kolam mancing ikan


Plan utama kami sebenarnya , adalah ke Pulau Besar yang betul2 kiranya kalau dari umah along memang nampak , dulu aku ada pernah tanya along , itu pulau apa belakang rumah mak..
along jawab Pulau Besar, nanti satu hari abang bawak gie sana..
rasanya setelah 9 tahun , baru hajat along nak bawak aku pegi Pulau  Besar akhirnya tercapai
Pulau ni tempatnya agak keras sikit..hanya orang melaka je tau rasanya,
tak boleh buat sembarangan, kat Pulau nie..cakap celupar ke ,cakap besar ke ..banyak sejarah pasal pulau nie, tapi aku tak amik Port sangat sebab asyik menikmati pemandangan pulau yang belum tercemar lagi .




Kami naik feri dari Jeti Serkam Pantai 
Jadual perjalanan yang aku ingat dari Jeti Serkam Pantai >> Pulau Besar 
adalah seawal pukul 8am,10am,12pm,3pm ini yang aku ingat 
Tiket pergi dan balik adalah rm14 seorang , yang mengambil masa dalam 25minit jer
sampai jeti Pulau Besar 
ada Van menanti = rm2 untuk sampai kat dalam pulau





Kat Pulau ni takde apa pun sangat, setakat lepak atau nak mandi manda okeh sangat sbb laut dan pantainya sangat cantik. Takde pembangunan sangat , ada ler chalet2 tapi tak banyak .
Tapi nextime aku nak pergi lagi tapi kali ni nak naik bot lagi besh..

Jadik sambil kami pusing2 , jalan2, lepaking tepi pantai ,apalagi.kami pun bergambar ,ini sebahagian gambar yang kami snap..yang lelain 18x..kena simpan utk koleksi peribadi..hihiihihii..






Lelain macam biasa kalau pergi Melaka,mesti ler jalan2 Bandar Hilir ,Padang Pahlawan ,
Jolker street ,naik Melaka cruise ,Taming Sari
Selama 2 malam kami di sana , aku dan along hanya berjalan kaki jer dari hotel ke Padang Pahlawan
dari lepas maghrib kami jalan lepak sana sampai dalam pukul 12 am..
tak pun lepak kat mcd ,
atau old town sambil menikmati angin bayu dari laut..
yang boleh tahan kuat jugak
memang syiok..
Lepas Check Out Hotel, kami sempat ke Pulau Melaka yang sebelah je Hotel kami , 
Semasa 2 hari kat sana , selalu lepak kat jambatan je petang2 , kalau malam pun tengok orang mancing 
Jadi sebelum kami balik kl..nak tengok ler Masjid Selat Melaka yang comel tapi cantik.sangat2



Lepas singgah Masjid Selat Melaka, Jalan2 cari makan 
sambil lawat sedara mara kat Telok Mas, Pernu dan Umbai Melaka
sambil menikmati angin laut..


Apapun puas hati ler pergi bercuti kali nie..
Untuk along thanks banyak2, sesekali berdua bercuti syiookk jugak kan ..




.

25 comments:

Sidratul Muntaha said...

wah - wah..
romatik sungguh kak atty..
ahahaha

eMMe said...

hensem along kak ty.....hehehehehe~ gatai lak* hehehe....

daela said...

Bestnya....dila dah lama x pergi melaka...lama sangat:(

KSWSK said...

fir sj kasi can tuk akk honeymoon

cheqna said...

syoknyer berjalan2..=)

wahida said...

saya pun pernah bergambar kat masjid yg cantik tu kak...

mEiZ SHA said...

waaas uper duper loving laa along ngan kak atty nie..:)

x selalu nampak gbr along..:)

sweethOneY said...

wah kak so romantik wpun dah bertahun kahwin. Hihi.

Melaka best kan terus rasa nak pergi lagi

mrs.ecam said...

heeee hihih best jugak kn deting berdua2an camgini...pulau beso tu pnh gek dngo cite n sek sye pnah wat camping kt sne dl...mcm2 cite sye dngo...btol ke x ...x tau la...heeee

Ietams said...

saya pernah juga pergi pulau besar tu kak ty.. banyak kubur kat situ kan.. macam seram je nak jenjalan..

wantie said...

Pernah gak dengar yang pulau besar tu keras sikit temptnya. tapi saya pun tak pernah sampai lagi

Pepel BoNda AmaNi said...

skali skala dating ngan en asben bestkan kak...jeles taw...

Lyn Yusoff said...

wah2!!!!
romanticnyer akak...
pewiiiittttttt!!!

ct rahani said...

wah romantiknya kak.. berdua lagi baik.. hiks..

kakyong said...

sonoknya cuti berdua-duaan... macam honeymoon..

cantik sungguh masjid tu kak.. melaka pun dha ade masjid terapung...

Cik Sibuk said...

kalau pergi melaka..nak kena makan ikan bakar gak..

Wan85 said...

http://wanwidget.com/
bestnyer dapat jalan jalan

Softtouch [Hanim] said...

So romantic la kty n along...suka tgk...

tak snagka melaka ada pulau yer kak...igtkatkan tgk bandar2 dia je rupenya kita leh tgk pulaunya...tq for the info.

sy kan suka sgt p melaka tau..xkan jemu punya

eLLy said...

Posing tepi pantai versi Ombak rindu ek :)


Im Back !! Today is my 4th Blog Annv Clik to Read more 

Queen said...

anak2 dah besar..time ni la nk pi bjln ber2.. =p

JIVEBUMZ said...

amboi kakty romantiknyeee hehe

bestnye cuti2

hOtMaMa said...

wahhhh.. romantiknyer kak ty dng asben!! ala2 pg honeymoon gitew! hehe

pRincESs_N said...

N pon x pnh g pulau besar tu...pnh lepak kt jeti tu je...

Lina said...

wahhh cam honeymoon pulak

Cik Wanie Ghani said...

so sweet lah,
hhihihihi:)