Nov 23, 2011

Bila kawan ambil kesempatan atas kita

Tadi along kol , lepas tu bising2 , marah dekat aku
sebabnya aku tolong si K, bukan nama sebenarnya
Sebenarnya aku bukan kisah nak tolong orang ni , 
kalau boleh aku tolong ,aku tolong
Cuma kadang memang ada rasa kecik hati sikit , kat kawan2 nie.
sebabnya bila time senang ,
langsung tak nampak batang hidung ,
senyap je ..takde kol ke sms ke..

Tup-tup bila susah , baru ler nampak..
baru ler ari2 sms, baru ler ajak jumpa
rupa2nya ada makna..
tanpa tanya aku , terus suh aku tolong ,
memang ler pertolongan yang dimintak 
bukannya besar,cuma suh buat resume , suh email.suh balas email
tapi cara mintak tolong tu , mcm main suruh2 je..
ngalahkan bos aku..bos aku tiap kali suh buat kerja pun , 
penuh berhemah..kalau nak mintak tolong.

contoh ..suh letak nama company tempat lama dia keje..
lepas tu address company tu ..pandai2 kau lah google ya atty..
memang ada terasa kecik ati disitu..

dulu memang ada ler si K.. ni janji
kalau dapat kerja..nak belanja lah ..nak kasi rm*** lah..
aku bukan hadap sangat , cuma terkilan..sebabnya bila dah kerja lupas janji ..
bila dapat projek yg makan berpuluh ribu , lupa kawan..senyap tanpa berita
bila duit beribu tu dah abis..baru muncul .
ajak jumpa..tup2..rupanya ada makna..suh lagi tolong..

Ini ler yang buat along bising2 dengan aku .
sebabnya si K..ni kalau cakap taknak kalah
terror lah .
along ckp , kenapa tak suh jer dia buat sendiri 
kalau betul2 terror..
Along siap sms , kata dia tak izinkan lagi aku tolong si K..tu 

aku ni bukan apa serbasalah..
aku tolong ikhlas..
tapi aku manusia biasa..kadang2 ada rasa kecik hati..

10 comments:

wantie said...

Baiknya hati kau yer. AKu pernah gak terkena cenggitu. kalau yang jenis ambik kesempatan ni. takat sekali je la tolong. pas tu jgn haraplah.

mama tisya said...

tu la kdg2 org amik kesempatan kn..bila dh ditlg lupa daratan

Pepel BoNda AmaNi said...

kawan nie macam2 jenis kawan kat kak....

Joy said...

tak best bila ada kwn yg x ikhlas mcm ni...rs dipergunakan

fiza said...

Hhhhmmmm...memang susah klo dpt kawan mcm nih.

mrs.ecam said...

ermm sabar ye kak...insyaallah klu kt ikhlas ALLAH akn bls...cume ermm klu asben yg izinkn kt tlg sbb kt org amik kesempatan tu baik kt ikot ckp asben...huuuuuuuuuu

zh-ena said...

ena pun ada member mcm nie bila susah pandai jea cari kita bila sng lupa kawan semuanya

lieyalatif said...

ermm...mcm nak sokong along la kak ty....buat abis penat jek kak tolong org mcm tu.....pandai bermuka2....time susah baru nak cari kite...

semoga keikhlasan kakty mendapat berkat dariNYA....

wahida said...

baiknya akak ni...kalau saya lah dia buat mcm tu, jgn harap la nak tolong...main suruh2 je..pas tu suh kita google sendiri la, apa la, pas tu janji lupa...

bila susah baru carik member...eiiii, menyampah tau org mcm ni...

akak patut dgr ckp along tu kak...

rasp said...

sabar lah sis...
u tolong ikhlas tu insyaAllah ada hikmahNya...