Sep 12, 2011

Tibanya hari raya

 Raya pertama
 lepas balik dari Jalan Tar..terus kebaboomm..zzzzz
bangun kol 6.30 solat subuh apa semua ..siap2 ala kadar je
sbb nanti nak pergi masjid solat raya 

sebelum ke Masjid g umah mak aku dulu 
amik fir..dia awal2 dah ada umah nenek

Kami solat raya di Masjid Hasanah sek 9..masjid ni penuh memori , sini ler aku dinikahkan ngn along 
dan setiap tahun pun kami solat raya kat sini

 gambar masjid credit to google

aku dan akak solat kt ting 2 ,bawah penuh

Balik dari solat raya , terus balik umah mak aku 
makan kasi perut kenyang ..lepas tu make up2 skit 
sessi bermaafan pun bermula 
Budak ni kan , org lain feel sedih ..dia leh pulak ,happy tgk orang sedih..
siap jerit2..yeah.nenek sedih..

lepas tu buat sessi bergambar 

abis sessi bermaafan dan bergambar bagai 
terus gerak ke rumah mertua aku ,
Owh ye, setiap tahun pun,memang beraya umah mak aku dulu
lepas tu baru raya umah mertua , lagipun '
umah mak ngn mertua belakang umah je kot

tapi kat umah mertua , takde snap gambar..malus ar..lagipun 
diaorg semua pun cam bz jer..bermaafan gtu2..makan2 skit..
lepak2 jap.agih duit raya kat anak buah yg hanya ada 2 org tu jer.
lepas tu kitaorang gerak ke rumah bos

Ini acara wajib tiap tahun..

sangatlah rajin amikkan kitaorang makanan..
jap2 g amik cendol.jap mee goreng..memang berbaloi bawak dia

kalau sampai sini , memang tak pandang dah menu raya
aku camnie lah , bila raya , x nak makan menu raya
kang dah abis raya , baru nak cari

kambing bakar

kuewtiaw goreng , yg digoreng bila kita nak makan

Dari umah Tan Sri , terus kami berbincang nak g umah PM..
Tuh yang tertiba je tak pernah dibuat..
leh beraya umah pm tu
beraya umah pm

Balik dari Sri Perdana , kami g singgah masjid Besi

Solat sat..buat photoshoot skit.
cantik masjid nya ,1s time sampai ,walaupun selalu je pergi Putrajaya
Lepas solat , bergambar bagai 
terus balik umah nenek antar budak2
aku ngn along balik umah ..lepak 
malamnya pulak , amik budak2 pergi beraya umah bff along 
kat sana kami disajikan laksa johor..menu wajib maknya bega
sangatlah sedap,
dari umah mak bega , antar pulak budak2 umah nenek, aku ngn along pegi umah mertua
lepak sat..sembang apa yg patut..balik umah ,.
tamat raya pertama.
raya ke 2 > 31 ogos
seawal pukul 11 pagi udah layan cendol..
lepas makan cendol g umah mak aku jap 
g umah mertua jap ..tu lah kalau umah mak ngn mertua dekat..g kejap2..jenguk2.
lepas tu kuar g Alamanda g tengok movie citer 
Final Destinantion 5, review ringkas ngeri , best lah..tp sbb dah selalu layan FD nie..jadik dah mcm sama je ..

raya ke 3> 1 sept
lebih kurang je jalan citer ngn raya ke 2
g lagi tgk movie layan citer Conan Barbarian
aku kasi 3 bintang dari lima bintang
lepas tu soping jam
jam murah je..tapi menarik di hati aku

raya ke 4 
masih sama lagi mcm raya2 ke 2-3
kali ni tengok citer hantu bonceng, bagi aku
takde besh sgt..tapi still ar leh layan lagi
cuma aku tak suka word yg diguna pakai celup2..mcm agak lucah je
budak2 ramai yg tengok..
aku kasi 2.5 bintang /5 bintang
soping lagi ,terembat wages blue color

raya ke 5 
maklong aku & family datang beraya
dalam masa yang sama rupanya
ada tragedi berlaku
tgk hp byk misscalled..
terus lepak hospital
tapi alhamdulillah ,org yg sakit tu pun dah pulih 97%
mukanya pun dah kembali normal..

raya ke 6 
menyambut ramai tetamu yang dtg melawat org sakit

raya ke 7 duduk umah, teman along melawat kubur

nak g beraya umah kekawan pun..semuanya balik kg
jadiknya ke sopink mall je ler beraya..
taun lepas sakan beraya jauh2..taun ni rileks.

raya ke 8
kembali bekerja..
now bz ngn kerja..budak2 ada exam
minggu ni bz ngn kenduri kendara
byk open house yg takdpt nak dtg

itulah sikit serba ringkas diary raya .
kalau nak tengok gambar raya attyfir
klik sini : gambar raya

.

27 comments:

♥cikmOt♥ said...

eh kakty memang orang jati kl ek...

NM02 said...

masa open house opis ari tu, mmg teringin nak jamah kambing.. tapi Q masa tu... uuumak aiiii... terus tak jadi

Nana said...

anak dara akak ni makin besar makin lawa la..

mEiZ SHA said...

alhamdulillah sehat da dia..:)

lieyalatif said...

wah kak ty...rajin gi open house PM ngan TPM...liey ani kalo tak lik raye nak gak terjah heheeheh....syok kan...mkn pun mcm2...dekat pun dekat ngan umah....

cantik akak satu family tema purple....sweet jek...

atty's said...

@♥cikmOt♥

nak kata org kl ..x duk kl..tp duk bangi dah lebih 20++ thn

Lina said...

lebih kurang jer cam diari raya sy jer kak ty hehe ye lar raya x balik kampung...cam saya asal kuantan, keje kat kuantan, umah mak abah mertua pun kat kuantan jd bila raya cam tu juga

sweethOneY said...

selamat hari raya kak

Redbloodsnow said...

suke tgk gelagat fir dlm entry pics ni. soooo sempoi n giler² gitu..hehe. penyeri pics uols...hikss

pRincESs_N said...

raya2 smpt layan movie kty...da rmai da yg braye kt bangi ni kn..

alimaz kembara terasing said...

macam2 gelagat adik fir nih.... ceria jew...

Mama Hanim said...

meriah raya k.ty sekeluarga..

wahida said...

kak, pinjam fir tu, nak bawak dia gi buffet open house opis khamis ni...biar dia yg tolong amekkan makanan saya..hehe...

sedapnya cendol....

Dee said...

kty..kat mana pun raya..kalo di sisi suami, anak2 dan mak ayah..kat situlah yg paling seronokkan..

KSWSK said...

siok la akk ada pengalaman raya umah PM

Ms.Lilies said...

syok btl umah famili dekat2.....
tak menahan betul tgk cendol time pose ni huhu

Eazy Izzuddin said...

selamat hari raya kak...
meriah..
hehe
xD

rasp said...

suka gak amik kambing masa buffet raya...dpt yg ranggup sodap...
penat baca aktiviti u sis...
JJCM gitu....

Softtouch [Hanim] said...

ntung umah mak mertua akak dekat kan...

meriahnya ngan menu..best2 plak tu...

sy ni dah rindu ngan juadah raya kty..rindu ngan rendang...

Mario said...

meriah sungguh beraya...siap pergi rumah PM tu...

sW33tdARLiNG said...

perghh balun abis cerita raya 1 entry.. sib baik sempat tarik nafas

eLLy said...

fuhh raya sakan!!

nabilah_2908 said...

seronok lak..time raya tgk wayang...

rumah mertua tu dekat...takyah gaduh2 nak balik kampung siapa kan..? ;)

Pepel BoNda AmaNi said...

wah beraya dekat pawagam jerk akak nyek..kekekekke...

Cik Wanie Ghani said...

amboi kak ty,
sakan no raya,
bestlah x payah g jejauh,
dekat2 saja:)

mummysyafie said...

suka tengok tema kaler kak ty..akak dah sihat ke?

ratna said...

Bila kita pegi buffet harus la ada sorang tukang amik food. He he he rajin fir....