Jul 4, 2011

Pengalaman 8 Tahun Yang LaLu

Semalam ulangtahun yg ke 8 bagi firdaus
Kejap je dah 8 tahun berlalu, 
rasa mcm baru je semalam melahirkan nya

Teringat balik 8 tahun yang lalu
pada 2 Julai 2003 , pagi sekitar pukul 5 am,ketuban pecah
tapi aku rileks lagi , solat , masak kan sarapan utk akak ngn adik ,
iron baju sekolah diaorg utk minggu tu ,
sbb takut kalau aku dok wad lama nanti , takde sapa nak uruskan ,
kemaskan baju akak ngn adik utk antar umah nenek.

Pukul 7.30 pagi antar akak ngn adik ke sekolah agama
lepas tu aku ngn along pergi bfast dulu kat kedai pekena roti canai ,
teh o ais ,taknak makan sendiri punya masakan ..jemu katanya

lepas kenyang perut baru menyerahkan diri ke wad
sekitar pukul 10 pagi gitu
mengandung kan fir lain dari aku mengandungkan akak ngn adik ,ye lah setiap anak lain pengalamannya, mengandungkan fir aku agak mabuk ..tp bukan morning sickness ..maghrib sickness gitu ..lepas tu nak mkan western food je ngn seefood atau masakan berasas kan mee

satu je aku ni kalau mengandung ,selalunya akn genap 40 minggu ..lepas tu kena induce..ini terjadi masa melahirkan akak dan jugak firdaus..yg adik tepat2 39 minggu tu pun ngam2 due tak lebih tak kurang.

masa aku menyerahkan diri ke labor room ,bukaan baru je sekitar 3cm ..maknanya lambat lagi
oleh sbb dah lebih due jadiknya doctor masuk kan ubat ,itupun sbb air ketuban dah kurang
bila masukkan ubat baru ada rasa sakit, itu pun tiap kali waktu melawat, aku akan ajak along jalan2 ke kantin , g makan minum dulu ,masa nak jalan ke kantin tu , 
rasa mcm nak terberanak je..tp nak gak jalan lagi tu

owh ye ,aku bersalin di kajang ye , bukan spital mewah ke apa ,tp okeh lah bagi aku ,sbb dah biasa
dan kena biasakan diri walaupun serba kekurangan ,sokongan dr suami mmg amat diperlukan
dan sepanjang aku diwad ,along setia menanti ,walaupun bukan waktu melawat,dia akan tunggu kat luar , tiba time melawat kitaorg jumpa ,..jalan2 ..sekitar luar wad.

Bila malam dah mula bertambah sakit ,sakit datang sekitar selang 5 minit
dalam sekitar pukul 4 pagi ,aku dah rasa sakit sangat , g jumpa nurse kat kaunter..
nurse bising ..biasalah wad kerajaan..kan ..apa yg kita harap kan..layan dan berserah je
aku cakaplah kat nurse tu ,dah mcm nak beranak dah ni ..
jadiknya nurse tu pun cek bukaan ..rupanya dah bukak 9cm..
terus ler nurse tu dan sorg lagi nurse serta aku sekali ..buat larian 1 malaysia ke labour room
amik ko..tadi org ckp tak percaya ..

sampai2 je labor room ,nurse suh aku tahan dulu ,dia nak pakai glove , apron bagai
tapi im sorry ..dah tak tahan nak keluar gak..
akhirnya selamatlah firdaus dilahirkan pada 030703
syukur sangat segala proses dipermudahkan olehnya ..syukran.

semalam ada buat majlis kecil-kecilan utk menyambut besday fir..
hanya utk family dan beberapa rakan firdaus je
terimakasih untuk semua family terutama mak aku @ nenek fir ..






selamat hari jadi firdaus ,semoga fir menjadi anak yg soleh ,taat kepada ibubapa ,dan berjaya dunia dan akhirat .amin. Mama ngn ayah sayang firdaus..muaaahh.

.

33 comments:

saleha_izlea said...

heheheh.. klakar la k.ty...maghrib sickness ngn larian 1 Malaysia..hehehe..adeeihh

NM02 said...

hepi besday fir. moga berjaya dunia akhirat ye... jadi anak baik tau

Pepel BoNda AmaNi said...

selamat hari lahir firdaus..semoga fir menjadi anak yang soleh...dan membahagiakan mama selalu....

Lina said...

happy birthday to my junior, fir...sy sambut kat kuala medang jer kak ty hehe

mommyYen said...

memang tak terasa kan,kejap lagi dia dah nak UPSR..hehe
happy 8th birthday Fir..!

cheqna said...

selamat hari lahir fir..moga menjadi anak yang soleh dan berjasa pada kuarga..insyaallah =)

pRincESs_N said...

happy bday fir...

SyuQ said...

wah da besar fir rupanya...

touching citer akak. tak terbalas rasanya pengorbanan ibu yg melahirkan dan membesarkan.

..nOj.. said...

slamat hari jadi ke 8 fir. moga jadi anak yg soleh dan membanggakan mama dan ayah ye.

beso dah kak kan. tak sedar je 8 taun berlalu. :)

Sidratul Muntaha said...

amin..moga2 fir jdi anak yg soleh selalu.
insyaa Allah..

atty's said...

@saleha_izlea

ingat lagi camne kty berlari.dah ler nak terberanak..kena lak berlari..dlm 5 minit gak ler nak sampai laboroom

atty's said...

@Lina

happy besday to lina gak..:)

atty's said...

@..nOj..

tu ar noj ..jap je dah besau.mamanya pun dah tua :(

atty's said...

@Sidratul Muntaha

amin

| SUE | said...

hepy besday firdaus...meriah menu!

Mak Su said...

happy birthday to birthday boy

Lyn Yusoff said...

hehehe..
suka baca pengalaman org nak bersalin ni.. mcm2 kan kak...

anyway, happy birthday firdaus..
semoga menjadi anak yg soleh pada mama & ayah.. amin

Ms.Lilies said...

hepi belated besday fir..
moga sentiasa menjadi anak yg menyejukkan hati kak ty dan along :)

PurPlè said...

kata kat apit, nanti ucu beli hadiah... hehee... ntah bila lah tu.
alhamdulillah, bekejar-kejar pun dpt bersalin normal.

Yan said...

hepi belated bday fir... belajar rajin2.. jadi anak yg hebat!!

Cik Wanie Ghani said...

Selamat ulangtahun Fir,
aunty wnaie doakan Fir panjang umur & dimurahkan rezeki + diberikan kesihatan yg baik2 belaka:)

LayarLara said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Softtouch [Hanim] said...

hepy birthday fir..smeoga mnjadi anak yg bijak pndai soleh n kebanggaan mama n ayah....

nabilah_2908 said...

erm...ngeri juga yer masa nak melahirkan anak...huhu....

Happy Birthday Firdaus..!! :)

sW33tdARLiNG said...

untung kty sempat lagi nak isi perut sebelum 'serah diri' ke hospital... time saya beranakkan ika, tgh2 lapar hubby suh 'serah diri' dulu... dah bukak 5cm, takdan dahh nak kuar jalan2, terus masuk labor room

eLLy said...

hapy bday Firdaus!

Yatie said...

happy birthday fir..... ingat saya je suka makan dulu sebelum serah diri..akak pun sama. harus gitu makan kang masuk spital makan tak sedap .

KSWSK said...

happy birthday fir

NURUL JAMIAN said...

kejap je dah besar kan kak

mummysyafie said...

happy birthday Fir, semoga jadi anak yang bijak dan soleh.

DDFABULOUS.COM said...

be a good boy yer fir...

Zura said...

heppy bday fir..semoga jd anak yg soleh..:D

Umi_Aliesha said...

cool je k ty ngan along erk...umi br sakit sikit, din dh riso mcm apa...takdenya dia nak kluar2 lg dah...dua2 anak gitu haa..hospital dekat pun dia treat mcm jauh bebeno...bw kreta laju2..:)