Jun 16, 2011

Bercuti dalam hutan

Hari tu kitaorang bercuti dalam hutan..kitaorg tu means my family lah kan
Percutian yang tidak dirancang sebenarnya ..
selalunya kitaorang akan bercuti ditepian pantai..tak pun aku suka bercuti g Langkawi atau Penang
Tapi tah macamana tertiba terplaning lak nak bercuti dalam hutan..hutan pun hutan lah janji dapat rehatkan minda yg berserabutkan.

Jadiknya terus Ingat Kalumpang Resort.
Nak pergi sini memang senang sangat Turun je Tol Tanjung Malim tak sampai 15minit sampai ler ke Kalumpang Resort.Kalau sesapa  nak terai pergi sini , sila google lah ye Kalumpang Resort.
Malas nak promote sgt..


Apa pandangan aku terhadap Resort nie.

Ate kitaorang sebenarnya lastminute booking , jadiknya takde banyak pilihan chalet yang kami ada
memula kami dapat chalet layang2..tapi last minute tak berkenan jadik kami tukar ke Chalet Tempua
Yang beshnya Chalet Tempua ni viewnya betul2 menghadap Sungai, Tapi ada gak yang tak beshnya chaletnya bagi aku agak mahal rm200 utk satu chalet , yang maybe selesa memuatkan dalam 3 org yakni satu family yg mempunyai ibu,bapa dan seorang anak,chalet okeh lah..boleh lah , ada katil queen, ada tv kecik ada astro , tp takde blanket ,takde tuala dan apalah salahnya kasi ler airmineral satu botol ke ,

 Chalet tempua 2 yang kita org sewa
dalam chalet lupas nak snap..

sediakan gelas ke , nan hado ,nasib memang bawak sendiri ,cuma sebab aku dah biasa sewa chalet kt tempat lain jadiknya aku rasa rm200 tu cam mahal gak lah banding ngn keadaan biliknya.Maybe nak menten hutan bukan senangkan , jadiknya faham2 sendiri jer lah, tp aku rasa pihak pengurusan kena upgrade lagi chalet dengan harga yg kiranya agak mahal tu..kiranya kalau mahal takpe kalau chalet tu canggih manggih orang kata, berbaloi lah rasanya .

Owh ye, ate kiranya kami ni bercamping tapi tak pakai khemah sebab sewa chaletkan , jadiknya banyak ler bekalan yang kami bawa untuk sepanjang 3 hari 2 malam di sana , dengan beg 3-4 biji..piuk nasi bagai , parking kete kat luar , lepas tu kena menapak jalan kaki ke chalet nak angkat barang..part ni memang mencabar, kadang terpikir kenapa lah pihak pengurusan tak buat troli ke, sewakan lah takpe , janji tak byk kali kena ulang g kete nak angkat barang ,Bila balik pun satu hal lagi nak ngangkut, part angkut mengangkut ni kadang memang penat sikit.Lenguh tangan acik! kurang berat badan 2kg..hahhahahha..ye sangat ler.

Nasib kami ada bawak bekalan ,sbb masa kami pergi , mcm susah sikit nak cari makanan, walupun ada kedai makan , tapi kitaorg tengok macam segan-segan je nak hidup, Setiap booking ada dapat 2 sarapan pagi percuma , tp bila kitaorg jenguk kat cafe , alahai nasi lemak je, tak banyak pilihan , memang bersyukur sangat ada bawak bekal,walupun ada aku google kata tak dibenarkan bawak bekal, kalau tak bawak bekal alamak kebuluran ler , sbb cafenya makanan kureng sedap, owh ye harga jajan pun agak mahal 0.50 sen sepeket kecik..

Dan satu lagi minah yang jaga frontdesk tu , aku harap diaorg leh lah senyum dan ramah tamah sikit, muka ketat jer , aku rasa hantu kat dalam hutan tu pun lagi manis senyuman dari muka minah2 yang jaga kaunter kat Resort tu..hahahhahaha..Tapi nasib ada beruk kat depan pintu gerbang resort tu,terhibur sikit pengunjung2 dari tengok muka2 minah kat kaunter tu.

walaupun mcm ada byk je masalah dari mula, penat mengangkat barang , tapi rasa berbaloi sebab dapat menikmati keindahan alam ciptaan tuhan yang indah.











ada kolam mandi jugak kalo taknak mandi sungai


Sepanjang berada di sini asal bukak je pintu akan kedengaran bunyi aliran sungai
Bagi orang bandar yang biasa semua kemudahan ada , yang biasa dengan Internet, dengan fb, twitter bagai ..kalau duduk sini memang kita akan rehat kan semua minda kita daripada dunia it dan teknologi nie, line telephone maxis ke celcom ke apa pun rasanya mcm susah sikit, hari pertama kami di sini line maxis langsung takde, Celcom ada gak 1 bar , tapi Line Maxis jangan harap..jadiknya beriyer bawak lappy , bawak broakband..nan hado..berehat lah betul2 ate cuti kan ..mandi manda ler kat sungai tu..

Tapi sungai memang besh..air nya yang tersangat lah sejuk..fuh mcm duk dalam frigde
Bila tengok view air terjun yang sangat cantik dan mendamaikan , hilang segala penat lelah ,ketidakpuasan hati kitaorg.Cuma pihak resort harap dapat mempertingkatkan lagi service , keadaan tandas awam , cafe yang harus di pelbagaikan jualan  dengan harga yang berpatutan.

Lepas ni dok ushar tempat lain..bak kata orang selagi tak cuba kita tak tau kan ..

itulah pengalaman aku bercuti dalam hutan, seumur hidup aku ,aku rasa ini lah kali ke 2 aku duduk dan bermalam dalam hutan , dulu pernah sekali masa sekolah , tu pun berkhemah , belakang umah kawan aku , belakang umah dia ada hutan. Sesekali tukar angin dan timba pengalaman , okeh jugak.

.okeh lepas ni nak cuti kat mana lak..rasanya cuti kat kg ku..
pakcik aku nak kawin.kitaorg, dah siap booked homestay.

malas nak buat berpart2..amik kau sekali hapdet je..sonang..

.

18 comments:

Connie said...

pnh survey dlm internet je... mesti best kan....

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah cam menarik je tempatnya kak, kita suka air terjun...

Eye_nee said...

kalau ke Kalumpang ni selalu teringat ikan Talipia yg diperlihara tak jauh dari resort ni T...besar2 ko daging pon manis sgttt...nyaman dan segar jer kat sini kan T..lama dah tak dtg sini...

Nana said...

wah cantik juga tmpt ni
sungai dia jernih btol airnya

mEiZ SHA said...

yang penting alam dia terpelihara lagi kan kak..
dulu ninie pon g sana ikut family day tpt dialisis mama..:)

mmg best!!
sejukkkkkkkkkk..hehhe

mama tisya said...

kalo chalet charge mhl ada fasilities mcm2 best jugak tp kalo blanket & towel tkde leceh gk..

cikbedahlaser said...

waa menarik kak ty.. dok hutan lg best utk tenang kan jiwa sbnr nye kan..

tp.. bile mengenangkan mutu chalet nye tu.. aduhh

sweethOneY said...

wah bestnya kak tyyyy. nnt bleh la consider pegi cumanya sy ni ada mcm takut sket la nk masuk utan2 ni. hehehee

sW33tdARLiNG said...

belum pernah try bermalam dlm hutan...

Lyn Yusoff said...

bestnyer air sungai tuh..
sure sejuk kan...

Cik Wanie Ghani said...

sungainya nampak cantik dan bersih,
kalau ikutkan harga tue mahallah kak,
sbb yg ada cuma skit tue saja,
hurm....

maybe sbb cuti sekolah,
tue yg mahal tue kowt

Softtouch [Hanim] said...

cntiknya tmnpat ni kty...sgt segar...sejuk je mata..xpernah p kalumpang ni....sellau org yg keje frontdesk ni mcm tu..muka masam je..duk utanlah kalu xnk senyum2...

rasp said...

skali skala tukar selera mmg best sis...
mmg damai je tengok view sungai tu sis...
me pun dah lama tak masuk hutan...
last masuk hutan masa gi outbound school 6 tahun sudah kot...

Zura said...

air terjun tue best..mandi konpom xnak naik...

masviona said...

dah lama dah mas teringin nk g sini kty tp tak sampai2 lagi pun....:(

ALoNa CintamaniszLite said...

owh, seronoknyer baca entry atty yg pjg lebar. kalo idak selalunya kontot aje kata2 yg tersemat kat sini, hehe..

Kalumpang resort ni mmg antara tempat glamer utk bermalam bersituasikan sungai dan kehijauan hutan, kan..

Tp mcm atty ckp tu ler...rm200 tu..apalah salahnya sediakan tuala selai dua, air mineral sebotol, sabun ketul cap MAY, selimut...kan..

Kalo kita kebetulan bawak takpe..kalo tak bawak??

Psst; nyamuk byk tak, atty? hehe..

Lina said...

bile tgk jer gambo sungai tu dah lupa sume apa yg kak ty tulis pasal chalet tu hehehe...rasa nak terjun jer dlm sungai tu

Lina said...

bile tgk jer gambo sungai tu dah lupa sume apa yg kak ty tulis pasal chalet tu hehehe...rasa nak terjun jer dlm sungai tu