Mar 7, 2011

Tanpa Blackberry pun leh update blog , janji ada 3g

Sapa-sapa pun boleh update blog live dari handphone memasing,walaupun tak pakai blackberry mahupun handphone yg ada wifi atau line tenet, kita tetap boleh update blog live jugak
cuma syaratnya : janji handphone tu ada 3g kiranya boleh mms , semua orang pun boleh update blog live !

Camne caranya , kena sabar..byk sikit kerja..tp lepas tu uols senanghati leh hapdet blog live, tp diingatkan sekali update di kira 25sen ! kalau tak kesah leh terus ikut tutorial di bawah inie

1-Memula anda perlu buat , buka account flickr
 uols masuk sini untuk setup >>> add a weblog

tiru mcm dalam gambar tu select : blogger blog lepas tu tekan ler next,
Lepas tu tekan head over to google now

2- Nanti lepas tu tekan grant access

3-Tekan All done


4-tekan yang highlight biru tuh










5-Pilih tempelate camne nanti bila entry tu ada kt blog kita,aku pilih kecik je ,,.
andai korang pilih yang besar ke ..nanti nak ubah pandai ler setting balik ye











6- Nanti lepas tu korang tekan used this.,.kalau kuar apa2 tekan yes











7-lepas tu nanti nampak cam gambar kt bawah nie , tekan yg highlight biru tuh









8-Nanti kuar gambar nie ,
No 1email
no 2 tu sukaati korang ler nak tulis apa..
no 3 , korang  klik here











9-Next korang follow gambar kat bawah, ikut apa yang aku highlightkan, lepas tu save
















10- okeh nie dah last..nanti dalam gambar tu korang nampakkan , alamat email yang aku ltk no 1 tu.
korang kena ingat alamat email tu ..alamat email tu ler nanti digunakan bila korang nak mms gambar tu
jadiknya bila korang dah pilih gambar yang korang nak dalam hp mcm nak mms tu ...korang tulis ler apa korang nak ..lepas
send kat alamat email yg aku ltk no 1 kaler merah tu ye!


dan satu lagi peringatan..ada separuh hp yg kita kena rename dulu gambar tu , pandai lah korang rename kan.kt hp memasing sbbnya apa yg korang rename tu ler akan kuar sebagai tajuk kat entry, dan kadang bila kuar entry tu kat blog andai korang tulis tajuk attyfir.com kan, nanti ada penambahan kat tajuk tu camnie attyfir.com jpg, biar pi ar..janji leh update kan ! tapi ada gak yg tade lak camtu.,dan bila korang dah tulis apa2 yang korang nak tulis, gambar pun dah ada korang letak ler email tu kat add recepient tu, satu lagi bila korang dah hantar , dia tak terus ada mayber dalam 5 seconds camtu baru ada ..insyallah ..

Kalau korang ikut satu persatu arahan yang aku kasi, insyallah korang berjaya

Dan sesiapa yang amik tutorial ni dari aku ..please..please lah ..tolong reward kat aku ye credit to my blog ,
sebabnya sesungguhnya agak leceh nak buat tutorial ni nak kasi orang faham.

Tapi kty jarang pakai mms ni..nanti mahal lak bil den tiap2 bulan, kty pakai email jer lagipun hp kty ada linetenet....hihihiihii..

okeh

Now you can blog your photos or video to your blog automatically & Happy blogging !


.

38 comments:

Cik Wanie Ghani said...

kalau tagline Air Asia "Now everybody can fly",
blog pun ada tau
"Anybody can write blog"
ok ker,
hihihihi

Ati Masrif said...

as salam atty,

kalau begitu...
kenalah kita cari hp ada 3g pasni

maklumlah pakai hp burok je lani

✿ etiey erywan ✿ said...

thanks for sharing. kak ti saya copy erk

MrS. F!zA said...

kty..kita kalo kt kpg mmg tkde hrapan lgsg nk update blog..3g pon tkde sana..yg ada line henpon je..ekekeke

☆ lieya latif ☆ said...

wah...bagus2 kak ty...dah lm gak lieya cari tutorial nie.....boleh laa try2 nie.....thanks kak ty!~

Ietams said...

ooo macam tu eh..
mekaseh kak ty

rasp said...

thx sis....
me try nie bebila...
bebila rajin hehehehehe...

Gieyana said...

wah kak ty..bagus lah tutorial nie..sy guna E5..cr tpt yg da free wifi..so dirct update live entry le..tp sekali sekala tukar stail cmni pon ok gak kan..:D

nur said...

betul kata cik wanie tu.. nak share gak la ni kat blog nanti..
JOM KE: ALL IN ONE

♥ manje ♥ said...

info yg berguna.... =) ~

pRincESs_N said...

ok..bole try kot..N pkai nokia N82...agk2 bole x..?

Eye_nee said...

Ini sudah bagus..tq la T....

Dee said...

info yg sgt2 berguna kty..

Lina said...

ohhh cam tu yer...nanti lar bole cuba

Ghumaisha said...

ASKUM BLOGGER...ALREADY FOLLOW UR BLOG..JOM JD BLOG FOLLOWER DAN KLIK LIKE FB FANPAGE GHUMAISHA UNTUK MENDAPATKAN UPDATE TUDUNG2 YG TERKINI DIPARASAN..TQ

eLLy said...

tq laling... nanti eLLy cuba godek2

love you la.. muaahhhh

nabilah_2908 said...

hmm..mcm tu yer....sy baru tau pasal ni..thnks sudi share..nnti nk godek2 apa yg patut dulu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
NASI GORENG SABAR

sweethOneY said...

thanx kakty!

Ogy said...

wahhh mcm tu ek...tp hp mama ni 3g pun takde...bilalah nk migrate bila hp canggih sket..huhuh

wantie said...

dengan teknologi sekarang ni apa pun boleh kan...

sW33tdARLiNG said...

penah buat dulu.. tp skang henpon mmg dah ada tenet, so haruslah pakai tenet yg dah berbayar tuu... tapi tak ada pun update blog pakai henpon

Zura said...

thank 4 the info kty...tp xpuaslah update by phone...

Queen said...

cukup malas bukak blog guna phone..hahaha..lambat bukan main

sueanne said...

thanks 4 sharing kty.. =))

fasha said...

nak try :)

atty's said...

@Cik Wanie Ghani

bagus tagline wanie tuh

atty's said...

@Ati Masrif

lepas ni leh cari satu

atty's said...

@✿ etiey erywan ✿

copy ler

atty's said...

@MrS. F!zA

itu maknanya,dia suh rehat

atty's said...

@☆ lieya latif ☆

welcome lieya

atty's said...

@Ietams

welcome..

atty's said...

@Gieyana

lepasni leh cuba,style ni

atty's said...

@nabilah_2908

nanti free boleh godeh2 tau!

Softtouch [Hanim] said...

thanx coz sharing kty..betul skrg semua org pun leh update blog guna hp..

:: noremy bte rahmat :: said...

sgt membantu!

ALoNa CintamaniszLite said...

TQ kongsi ilmu..
insyaAllah..kalo sy dh berjaya wat ni..sy kdt kat blog kty, tau..

Yan said...

alaa hp yan 3gpn takde

kakyong said...

bestnya.. terima kasih kongsi tutorial ni kakty... tp hphone kami skrg ni xde apa pun.. 3g elek, mms lagi lah... hahaha.. x per , mana tahu len kali ade rezeki di masa depan...