Jan 18, 2011

RM1, Duit Jugak

Pagi nie aku sarapan tempat agak selalu jugak kitaorang makan
Biasa lah fir makan roti canai .. akak makan nasi lemak

Aku seperti biasa ilang selera makan dengan secara otomatik
Walupun memula aku order jugak roti canai, lepas tu tertiba taknak makan pulak

Lepas makan , biasalah kena bayar
takan orang nak kasi free lak kan

Aku order roti canai 2
Nasi lemak biasa 1
Teh Tarik 1
Air kosong 2

Totalnya = RM5.60

Aku cakap dengan akak , aiik kenapa macam mahal je , macam sudah terlebih bayar
Si akak pun pergi panggil balik pakcik tadi , suruh kira balik

Lepas kira-kira balik rupanya memang terlebih rm1,
Pakcik tu boleh nak salahkan akak , konon akak salah cakap , akak tercakap teh tarik 2..
ekeleh pakcik ..ko yang amik order tadi , sepatutnya kau takyah orang cakap apa kitaorang makan pun ko dah leh tau ...dah ko yang amik order

Lepas tu kedai ko tadi bukan ramai pun customer
Boleh lah salah kan budak tu , padahal budak tu dah cakap betul

Sampai akak cakap ngn pakcik tu
saya dah cakap betul2 , pakcik yang pekak
tu nasib baik akak cakap pekak je
kalau aku tadi aku tambahkan PEKAK BADAK ,PEKAK BERUANG , PEKAK RIMAU ..
abis semua aku sebut ..kalau aku yang deal tadi .

Lepas tu bukan nak mintak maaf
tak kira lah ko tua ke muda ke
kalau kau dah buat salah , kau mintak lah maaf

Pagi ni dapat akak rm1 lagi lebih buat belanja sekolah
dari kasi taukeh kedai yg dah memang kaya ,
lagi nak kaya buat pe .!

Leh pergi haji balik hari oooh..kalau itu macam kira.

.

42 comments:

Softtouch [Hanim] said...

betul serinngit pun duit jgk...ingat free2 ke kita nk bg peniaga tu seringgit...no way!

LayarLara said...

singgit pun duit jugakkk... pasni ktys kene gantung kuali kat telinga tokey kedai tu.. baru betul telinga kuali...

☆ lieya latif ☆ said...

nasib baik akak alert...kalo tak..sedap2 singgit pakcik tu dah tibai....tu le kak, kdg2 peniaga ni tak jujur....even 50 sen pun naksebat....mcm kat cafe tempat lieya ni laaaa...

Sidratul Muntaha said...

hmmm..
sangat benci dgn org tua yang memekak mcm gagak dirimba..
sombong bodoh.
terlebih makan garam laut!!

Eazy Izzuddin said...

duit tu....
bole guna macam2 bile terdesak...
xD

Ms.Lilies said...

kalo tiap org dia charge extra singgit??


keji taw camtu

Queen said...

kalau kedai mamak ke..or kat uptown tu selalu je org tu salah kira..kadangtu kitorang amik calculator..suruh die sebut balik...pernah die charge lebih RM5 tau.....sebab duk lepak lama..order air banyak kan....

yabang kata..tak de singgit tak cukup seploh inggit.. =)

rasp said...

byk ooo tu charge extra RM1...
sib baik perasan...

Azueriena Norash said...

customer is always right kak...hak kiter kannn...so kalau dier marah2...kompom org x nak dtg kedai dier dahh....sepatutnya peniaga x bleh marah2kan customer....sebab customer nie adalah pelanggan....yg perlu di layan baik...baru rezeki masukkkk....

ita cutevirus said...

marah tol akak ek??
kalo sorang customer die amek singgit..
kalo dalam sehari ada 50 customer dah 50hengget...
memang betul la cakap akak...
kaye die..
leh gi haji balik ari

p R i n c E S s _ N said...

pantang btol..bile nk byr..kne ckp balik ape y kite order...

vagg© said...

huhuh sukati2 ko je kannnnn. xpk dah org halalkan ke x tuh

atty's said...

@Softtouch [Hanim]
now way jugak

atty's said...

@LayarLara
memang nak kena gantung kuali kat tinga pakcik tuh kan

Hezesuze said...

ermm besele peniaga kalo dah kaye...huhu

atty's said...

@☆ lieya latif ☆
mesti lah lieya..kty dah bese kira pun seblom kty bayar..kalo lari pun dlm sen je

atty's said...

@Sidratul Muntaha
tu lah sombong bodoh betul

atty's said...

@Eazy Izzuddin
betul tu eazy..bagi budak2 besar gak nilainya tuh

atty's said...

@Ms.Lilies

itulah ..pakcik tu kena lebih berhati2

atty's said...

@Queen
uit byk tu nik..nasib nik alert.

atty's said...

@rasp
tu lah sis..byk gak kan

Kaseh said...

tol2 kak..singgit pun duit tau.. pakcik tu tak `dapat` kot semlm..tu yg angin semacam..lalalal larikss.. mueheheh

atty's said...

@Azueriena Norash
betui tu azue.

atty's said...

@ita cutevirus
akak tak marah ..cuma dia geram pakcik tu nak salah kan dia pulak

atty's said...

@p R i n c E S s _ N
sama ar N..kty cukup2 benci..

atty's said...

@vagg©

itulah kan cincai je ..

mEiZ SHA said...

btol..yg kaya nak kaya lg..yg miskin xde sapa nak tolong..:)

SUZIE APAI said...

pnh terkena org pasar slh kira, beli sayur bayam+brokoli btg seketul..kena RM8.50....mahal gilorrrr..

bile return balik, baru dia sedar tersilap!

sW33tdARLiNG said...

hohoho.. kita mmg kena berkira2 jgk.. jgn main bayar jer kannn
sw33tdarling.com

tigrismalaya said...

kalo setiap table salah kira Rm1 X brp table ader X hari X bulan X thn = dah brp banyak dapat daaa...

Dee said...

seringgit pun kalo org x halalkan..berdosa ambil..

MamaBatrice said...

huish kak ty
jgn kan RM1.kalau seposen pun kena berkira ngan kedai2 makan nie....bukan ler kedekut ke apa....tp duit kita kan....

|| sue-imanja || said...

Kalau makan kat kedai mamak mmg slalu suruh diowang kira balik...kekadang kalau ada price list, kita dah kira sesiap...hehehe

atty's said...

@mEiZ SHA
orang miskin makin tertindas.

atty's said...

@SUZIE APAI
camtu kita pun kena kira skali kan

atty's said...

@sW33tdARLiNG
itulah kita takleh main bayar je..

atty's said...

@tigrismalaya
itulah pasal , byk untung tuh

atty's said...

@Dee
yup betul ..dosa kalau org tak halalkan

atty's said...

@MamaBatrice
betul tu zana .lagi pun taknak dia buat camtu kt orglen

atty's said...

@|| sue-imanja ||

aah kty pun seblum byr..kty kira siap2 jugak

mummysyafie said...

selalu nya saya terkena kat kedai runcit mamak kak. beli barang biasa² je pastu kena sampai RM50...geram je bila suruh dier kira balik. main hentam je tekan kalkulator tu

ALoNa Cintamaniszlite said...

Kty..sebenarnya ada peniaga yg tak tersengaja..tp ada jugak yg sengaja tau cas lebih2. Kalo dpt kat pelanggan yg terima seadanya..erm..untung ler dia. Kalo dpt yg jenis bising...nasib arr..hahaha