Jan 26, 2011

HOW MANY CHILDREN WENT TO SCHOOL HUNGRY THIS MORNING?

Pagi tadi masa tengah makan dengan firdaus 
sebelum hantar dia , ke sekolah agama
Firdaus cerita 

ada sorang murid , masa hari isnin haritu 
Siap muka pucat lesi sebab kelaparan 
Budak tu cerita dia nak makan nasi ,

 untie belanja ler saya kepsi..
pic credit to google

Tapi mak nya pergi keje awal jadik tak masak
Yang si ayah pulak tak pandai masak nasi , pandai masak maggi je

Jadiknya hari tu , kawan firdaus ni betul2 lapar nasi sebab kelaparan
Jadiknya Firdaus pun terus lah kasi tau cikgu 
Terus cikgu suh fir bawak budak tu pergi makan 

Alahai sedih pulak aku dengar
Cikgu pun dah kol ibubapa budak tu , kasi tau 
lain kali jangan biarkan anak kelaparan kalau pergi sekolah 

Kadang budak2 nie pulak 
pagi2 takde mood lah apa lah nak makan 
Macam firdaus memang aku paksa makan walupun sikit sebelum pergi sekolah

Jangan biarkan anak2 anda kelaparan ye!

 

p/s : Masa buat entry ni , bos sibuk je suh citer balik kisah nie ,sbb dia 2-3 ari ni sibuk pinjam pc aku


.


43 comments:

Kaseh said...

kesiannya kak.. anak buah kaseh mmg taknak breakfast pagi2..tapi dorang minum milo before g skool..

eLLy said...

hrumm si bapak tu pun klu tak gheti masak tapau je la.. tidakpun beli la roti. ngok

atty's said...

@Kaseh

>>> janji ada benda masuk dlm perut kan ..agaknya kawan fir tu..tak mkn minum apa pun ..

atty's said...

@eLLy

>>> ituler pasal elly .g ler bawak budak tu g makan ke apa dulu kan

Ietams said...

betul kan kak
budak ni pagi² ragam dia melebih sikit..
saya pun selalu paksa anak makan dulu pagi² sebelum pegi sekolah..

Redbloodsnow said...

ALAA...KESIANNYER KAT KWN FIRDAUS TUH KAK. PE LAH PARENTS DIA TUH. PITY TAW :(

wahida said...

kak, kes anak saya lain lak, selama dah nak hampir sebulan gi skool ni, alhamdulillah, saya x pernah miss bekalkan dia makanan& air...tapi alih2 ari ni dia x nak bawak bekal lak..saya tanya nape? dia cakap sebab kawan2 dia asyik pau dia je mintak bekal dia...kesian kat anak saya kak...huhuhu....

nabilah_2908 said...

ms sekolah dulu pun sy tk suka makan pagi...jenuh kena paksa..

bila turn adik sy pun mcm tu gak..hehe..

tp bila dah besar mcm ni...bfz tu wajib..kalau tk makan..minum pun jadi la...kalau tak..pagi tu mesti rasa lemau je...

jom ke APA KATA HATI pulak,
SAYANGI PEMBACA ANDA

atty's said...

@Ietams

>>> itu lah kan ieta kena paksa baru nak makan

atty's said...

@Redbloodsnow

>>> tu lah cian kawan fir tu kan

atty's said...

@wahida

>>> fir lak tak sapa berani pow bekal dia .sbb fir kan besar.budak2 takut

atty's said...

@nabilah_2908

>>> sama ler , kty dulu pun pegi sekolah tak bfast ..hihihihi..tp anak2 kty paksa bfast.

Softtouch [Hanim] said...

kesiannya kak..sy risau plak anak sy tu..dahlah jenis xkuat mkn..nnti org igt kita x bg dia mkn pdhal dia yg xnk mkn..

mummY2Y said...

siannye sbb mmg bdk ni jenis lapar nak mkn nasi tp parents yg tak terlayan.. weols lak yaeesh tu xnak makan.. risau gak dia lapar..tp sblm g school sebotol susu weols soh dia belasah dulu..huhu

atty's said...

@Softtouch [Hanim]

>>> camtu kasi minum susu or milo dulu pagi2 anim

atty's said...

@mummY2Y

>>> itulah tie..kalo yaeesh nak minum susu ..dah okeh ..jgn bior kosong perut.udah..

eja kamel said...

kite yg dh besor ni klu g keje kelaparan pun blh takda mood, ni kan lg budak2. sian dia...

Yan said...

tingat ms kecik2 sekolah rendah dulu..
pagi2 buta da sarapan.. klu tak sempat.. beli n makan dalam bas. mesti hari2 makan..

tu yg dah tua2 nipun still nk sarapan.. cume cam pelik coz kuarga asben.. diorang jarang sarapan pg.. anak2 pegi sekolah juz minum air..

fiza said...

Kesiannya budak tu.

rasp said...

Sapphire pepagi minum susu je sis..
tanya nak makan apa semua tak nak..
nak paksa, dia lum paham...
tapi kkdg tu dah elok kunci pintu..
dia minta biskut bagai...
hahhaha...buka lah balik pintu gi amik...
pagi tadi, dah nak sampai umah babysitter...
dia request nak karipap & ayam goreng...
sib baik nampak satu stall tu dah buka...
walopun dah lewat, singgah gak belikan...

liwaniel said...

alahai siannye..irfan pun susah sgt nak breakfast sebelum pegi sekolah..tapi wanie pastikan dia makan jugak sikit..takut lapar je kat sekolah..

genny da bomb said...

huhu..siannya budak tu..hmm..pape pun kena amik pengajaran gak ni..utk nuqman nti nak skolah kan..kena la saya merajinkan diri masak/BELI kat dia pagi2 hahahahha

Queen said...

adik2 nik main lebih....kadnag tu buat milo ke hape...minum setengah gelas je...pastu sibuk nak main la..ape la.. tapi ape yang diorag tak habes..bfast makan la..cam roti ke ape...nasi goreng ke ape kan....tapaukan je gi sekolah...pandai2la kalau lapar..hakhakahak

atty's said...

@eja kamel

>>> tu lah eja..atleast kasi minum ke ? atau bekal kan apa2

atty's said...

@Yan

>>> tp kty dulu pun g sek tak bfast benornya ..tp budak dulu ngn skrg len kot

atty's said...

@fiza

>>> tu lah sian kan !

atty's said...

@rasp

>>> aty pun kadang singgah tapau kan apa2.

atty's said...

@liwaniel

>>> tu lah kdg diaorg takde mood nak makan pepagi..kan !

atty's said...

@genny da bomb

>>> samalah giena ..kty kalo x sempat masak .kty tapau kan je ..ngn bfast kat luar sesama

atty's said...

@Queen

>>> takpe nik skrgnya diaorg ada bekalkan

Lina said...

lorr siannyer budak tu...skrg ni kan qistina dah masuk tadika...dahlah budak tu jenis payah nak mkn n cerewet skit...jd pagi2 mmg sy siapkan bf sbb nak menanti break minum tu pukul bape kan...ala coco crunch jer sbb itu yg dia suka asalkan perut tak kosong...pastu dia request utk bekal nugget...bole kata ari2 bekal nugget...jgn nanti cikgu dia kata pulak "hai mak qistina ni asik masak nugget jer" hehe

~ Lady ell ~ said...

kesiannye budak tu...bende mcm ni yg xnak berlaku ni...
ank2 saya pun kalau tak mkn pagi..kene paksa..tp selalunya elok je derang sarapan..siap bawak bekal g sekolah.

tigrismalaya said...

siannyer..
dulu selalu dengar kisah ada budak gi sekolah tak makan sebab takde duit...menitis air mata dengar...dah la jalan kaki berpuluh2 km...tsk tsk tsk...

ratna said...

ya betul... setuju sgt.. mkn walaupun sikit..

Hezesuze said...

si kakak tiap pagi nak bawak bekal..nugget pun jadilah

si abg pulak lebih suka beli kt skol huhu

1x hb tuk kty huhu

zh-ena said...

masa ena kecik dulu pun mak ena tak kasi pergi sek dgn perut kosong..pasti ada jea sarapan yg mak ena buatkan utk kami adk beradik

Iera said...

kesian kan kwn firdaus tu..kita sendiri pun kdg2 x thn lapar..ni kan pulak budak2..

Liza said...

liza pun mmg biasakan bdk2 makan bfast dari kecik, at least cereal atau roti

HonEyBuNNy said...

sarapan itu penting....;-)

Azueriena Norash said...

ciannyer...kalau x sempat masak tapau jerk ler kan kat budak2 tu...iskk..iskkk...budak2 kalau x makan...mana nak blajar...kang sakit satu hal ler plakkk

sW33tdARLiNG said...

sengal laa mak dia... beli laaa nasi lemak kasi bekal..! aduiiiii!
sw33tdarling.com

I-sya said...

kak tie, anak acha lagi la... sejak msk kindy ni pg2 dh xmoh minum susu. pastu xnk mkn kat kindy katanyer x best.

risau sbb bila gi skool mesti la lapo, otak tu berjalan. runsing tgk perkembangan dia.

FazidElias said...

kesian kat budak tu, mesti pagi2 tak boleh fokus