Dec 22, 2010

Maaf lah kawan

Dua tiga hari lepas 
ada kawan aku kol..

Dia kol nak mintak address opis aku 
Aku cakaplah nak buat apa..
dia taknak cakap


Semalam pulak kol lagi 
Siap nak mintak no registration company yg aku keje nie 
Aku tanya lah ko nak buat apa 

Baru dia citer
dia nak buat loan ..nak beli kereta
aku pelik, nak beli kete pun kena ada no registration co ke?
Dia keje sendiri jadiknya tade address company ke camtu lah 
jadik sukati makpak dia je nak pakai company aku punya nama 
lepas tu siap offer aku duit

Aku terus cakap sorry lah 
aku mmg tak dpt tolong
Duit yang ko kasi pun ciput
kalau banyak pun aku tak ingin 

Company nie lah tempat aku cari rezeki
Senang2 je kawan aku nak tabur pasir lak
Perlantakkan ngn dia

Aku bukan heran ko nak kawan aku ke tidak ke
Sebab selama aku kawan ko pun 
Aku tak pernah mintak tolong kau (mmg peel aku bukan jenis nak amik kesempatan pada kawan2 , mintak tolong itu ini , mintak tolong nak pinjam duit ke ..sorry ler )
Jadik aku tak heran takde kawan mcm kau 

Tapi dia mesti tetap jugak akan selalu sms aku ler
sbb dia mana ada kawan lain..aku je kot yg sudi kawan ngn dia 

Kadang pelik dengan orang yg suka amik kesempatan pada orang lain
Aku sebenarnya cukup menyampah
Walupun ko tengok je aku mcm nie ko tau kan sifat aku 
Kalau aku tak suka , aku cakap tak suka

Kadang rimas ada kawan2 macamnie
Keje nya asik minta tolong kawan2
Tak terpikir ke , yang aku ni tak penah mintak tolong dia apa2

Kawan-kawan jugak , kalau sampai jadik lawan 
baik takyah dibuat kawan , tak rugi satu sen pun .
Lagi2 kalau kawan yang macam parasit
asik mintak tolong, naik menyampah dah nak tolong.

Sebab tu aku lebih suka low profile
bukan sombong tapi takut
takut dengan orang yang suka amik kesempatan
Lagipun aku bukan orang kaya 
Takleh nak ikut cara orang 

Hidup dengan dunia sendiri lebih bahagia



46 comments:

Joy said...

tul kak, hidup dengan dunia sendiri lebih bahagia ;)

atty's said...

joy@ tulah pasalnya suka buat hal sendiri je..semak..lagi kalo kawan cenggitu.

Dee said...

hampeh tol kwn ko tu kty..kalo aku pun aku marah..ni mmg betul2 amik kesempatan..tuang pasir dlm periuk nasi kita..sib baik ko perasan kty..hmm...

Hezesuze said...

uiks motip nak buat loan guna nama kompeni lain?? jangan layan kty...huhu

Yatie said...

kita buat hal sendiri je kak...lg senang.. buat baik berpada buat jht jgn sekali
sawanila.com

Ummi said...

itulah, hidup dalam dunia sendiri pun bahagia, tak payah pening-pening nak fikir pasal orang lain :(

sW33tdARLiNG said...

iskkk apa punya orang macam tu..? senang2 nak pakai nama company orang, tp taknak bagitahu sebab apa...! kalau jadi apa2 hal, sapa nak jawab?
Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

[-suziey-] said...

lor camtu plak..selamba dia je nk guna nama company org..haih bahaya..elok la kakty xtlg..nk tlg biar berpada2..

LayarLara said...

Jangan dilayan ktys, kang tak pasal kita plak dapat susah...

Nurhayati said...

mintak tolong pun berpada2..
yang penting niat kita.. lebih baik jgn buat kalau tak suka kan.

Softtouch [Hanim] said...

jgn layan kak ty...jahat lah dia...

betul hidup ngan dunia kita lagi bahagia..xyahlah nk terikut2 cr org lain...

Gieyana said...

x patut nk wat camtu kan..kalau sy pon x bg gk kak...nie sure nk wt payslip tipu..

atty's said...

@Deeitulah ..aku kepelikan ko

atty's said...

@Hezesuzeitu lah ze, loan ke pinjam along..risau den

atty's said...

@Yatieitulah kty lebih suka lowprofile.ada kawan ..dpt lak yg lagu nie ..pening pala

atty's said...

@Ummiyeah ..kty setuju sangat2

atty's said...

@sW33tdARLiNGitulah yg kty takut tuh

atty's said...

@[-suziey-]taknak tolong, mengarut je

atty's said...

@LayarLarax layan pun , kang tak pasal kita kena aniaya

atty's said...

@Nurhayatibetui tu yatie.

atty's said...

@Softtouch [Hanim]kty pun rasa dia jahat sangat2.mecik

Yan said...

eh mane boleh suke2 ati nak guna name company orang wat loan plak ish ish... pastu nak rasuah plak eh.. tu dah 2 kesalahan dah tu

MrS. F!zA said...

betol! lbih baik kita hidup dgn cra kita dan apa yg kita ada.. tk prlu nk dibandingkan kelebihan org dgn kita.. hihihi hidup kty!!

Queen said...

kalau die mintak izin elok2 dulu...mungkin berbeza cara kak ty menulis ni kan..

ni tau2 mintak terus alamat la..registration company no la..memang biadap

fiza said...

Ishhhh...ada ker macam tu. Jgn di layan org mcm nih.

Ati Masrif said...

bahaya juga kalau mcm tu
yg susah nanti kita..

sabar ye atty..

atty's said...

@Yanbetui jugak , kan ade 2 kesalahan dah kat situ

atty's said...

@MrS. F!zAkan fiza, kita hidup dengan cara kita lagi bagus, hidup fiza jugak

atty's said...

@Queen
maybelah kan, kty terus berasap bilamana dia kol terus mintak no company registration tuh ler.

atty's said...

@fizawokeh kty tak layan pung

atty's said...

@Ati Masrifwokeh ..kty tgh sabar nie hihihihi

NONIE ROSSI AZIZ said...

lorrrr ada jugak kawan macamni eik...bahaya tul macam tu kak ty..buatnya kita tak tau motif sebenarnya silap hari bulan ngan nama2 kita sekali dia pakai...

mummysyafie said...

susah kalau ada kawan² macam ni kan kak tu. baru kejap tadi bertengkar ngan kawan pasal keistimewaan..nak main redah je. yang kiter ni nak surat itam putih..

tension jap

NURUL said...

apa lah nak minta org alamat sesuka hati je kan. nasib baik akak tak bagi

Ms.Lilies said...

baik xyah ada kwn camni kan kak...
suka2 hati dia je buat camtu

Lina said...

emmm ada jg yer ikut suka ati jer nak pakai nama company orang

Wawa_Nadwa said...

kdng kwn akan carik kita bila time susah je..
bab cam nk loan bagai baik abaikan sebab sok sok akan plak yg susah.

=)

erienz said...

ada jugak yang suka ambik kesempatan...jangan layan kak atty...

nza said...

mmg rimas la dpt kwn camtu....

atty's said...

@erienzitu lah amik kesempatan pulak kan .

E.d.Y said...

susah gak dgn kawan yg suka ambil kesempatan ni

Firdaus® said...

x yah layan orang mcm tu..senang kan..hehehe~

J.M.R said...

be urself je..kita tak susahkan org, org pon jgn sush kan kita...kita?? erk..

Ciklinn said...

hishhh mmg amik kesempatan tu kak.... kuatkan hati... jgn layan yer.... betul ckp akak tu lah tmpt kita cari rezeki.. jgn carik pasal...

CuTeMiUt78 said...

eemmmmm gitu la plak... nak minta tlg pun berpada2 la kan.. ni smpi nak guna no co..karang tak pasal2 lain plak yg jd... sib baik kty tk layan

mrs shaifull said...

la, pasal apa kawan kty buat camtu, patutnya dia kena pk lah, buatnya dia x leh bayar ke hapa nnt, kan ke dah jd 1 masalah plak ngn kty, apa2 pun, tindakan akak tu dah bijak, bukannya kita x nak tolong kawan, tp berpada2 :)