Nov 24, 2010

Susah Nak Tidur Malam

Sejak akhir-akhir nie 
aku susah betul nak tidur malam 
Bila Pukul 5 pagi baru mata ni nak lelap 
jadiknya bila bangun pagi , mata merah , badan penat , lesu 

Bila menjelang tengahari pulak 
kepala mula ler sakit 
rasa macam nak minta cuti sebulan je , nak tidur puas-puas2

Hari ni walupun bz kat opis , biasa le nak ujung bulan nie
aku sempat gak google, petua nak tidur malam nie 

petuanya:-
Jika diserang sakit tidak dapat tidur lena pada setiap malam, memang merunsingkan.Badan akan terasa sakit-sakit dan lemah pada sebelah siang.Selalu menguap dan mengantuk.Dalam perkara ini dinasihatkan supaya mencari buah pala.Buah pala itu diparut secukupnya lalu dicampurkan dengan sedikit air.Kemudian ditekapkan pada bahagian ubun-ubun di kepala.Dengan izin Allah, orang yang mengalami hal ini akan tidur

(aku memang suka makan buah pala, nanti balik ni cari makan je gitu
sepeket mau tido 2hari 2 malam kot tak jaga2..)
alangkah indahnya kalau dapat tidur time-time macamnie
Tapi ada jugak mitos yang aku dapat masa aku menggoogle
ada yang kata kita takleh tidur , sebabnya ada orang sebut2 nama kita
lah ..ye ke..
kalau ada sapa2 yang nak test..cuba ler sebut nama kawan2..lepas tu esok tanya 
dia tido lena tak malam tadi..

tapi tu semua karut belaka kot
tidak boleh dipercayai



32 comments:

zura@iwan said...

kita lak sejak hb x de ni..susah nk tido mlm..hahaha..

pstt; wahhhh umah sudah cat len ek..lawa..

mizz sue said...

hai kak...cantik blog akak..sejuk jer

atty's said...

zura@ tu mesti kes rindu kan ..hehehehe

sue@tade keje..tu yang dok godeh2..tu sue.

[-suziey-] said...

uik umah baru..hiks:p baru tadi baca pasal petua ni..hehe..seb bek ler xde mslh tido..sbb xsuka buah pala..

☆ lieya latif ☆ said...

wah kak, tukar karpet umah yeak...shantek!!

lieya lak tak suke buah pale kak, sebab konfom lepas mkn lieya akan tekentut2 ha ha ha

Mak Su said...

minum susu, exercise, mandi air suam - kata orang , boleh terai gaks ler

the kecik said...

kak atty, sila ajak along tido awal. haahahah

Zura said...

kak aty lupe bace doa tido kot...kekekeke...sapa la xada hati perut sebut2 nama kak aty sampai kul 5 pagi tu..hehhe..jaat tol kan...

marveles la wall baru nih...

Ayu Hashim said...

salam.. ya ke xleh tido malam ada org sebut nama kita.. hahaaa.. sabo ajelah.. tukar langsir rumah ya.. heheee

Dee said...

kty..baca bukulah..manalah tau leh ngantuk..tp aku yakinlah org mcm kty yg suka baca buku..silap2 lagi xleh tidur..

kty..mimi ckp muka akak mcm pelakon asmara..bukan faizah elai..tp perempuan yg cintakan asmara tu..hehehe..

POSH76 said...

stress kot sis....kalau boleh minum susu suam + madu insyallah lenala tidur & don't think tooo much...tidur tu NIKMAT

Eazy Izzuddin said...

try je la akak
eazy b4 tido minum susu
mmg lena tido
hehe

aliaaroslan said...

petua-petua boleh dicuba, insyaAllah ok tu. kakty kne banyak rehat ye lepas ni. take care..

p/s: suka background baru ni :)

atie said...

Hilang satu nikmat kan ty, NIKMAT TIDUR.Rehatkan minda ty, kadang2 bila kita terlalu byk kerja nak dibuat boleh mengganggu rutin jugak.Kalau aku tido lebih dr jam 12 tgh mlm pun jadi camtu gek,

Redbloodsnow said...

zie ingat z sorg jek having this problem. rupenyer akak pun same ek...hehe. benci kan bile susah nk tdo :(

zie around almost 1am baru leh lelap. brape jam je zie tdo, coz kene bgn 5am utk berkemas gi keja :(

Yan said...

akak stress yer...

yan tak penah takleh tido malam... hehehe.. klu da malam tu... letak pale trus tido.. tdo disiang ari je payah

ke akak kena low blood pressure..

atty's said...

@[-suziey-] kty suka gak makan buah pala.

atty's said...

@☆ lieya latif ☆elok ut lieya kasi buang angin

atty's said...

@Mak Suokeh nanti saya terai

atty's said...

@the kecikwahahhahaa..

atty's said...

@Zura
itulah zura..sapa le yg dok sebut2 nie

atty's said...

@Ayu Hashim itu ler kan ..mcm tak caya je

atty's said...

@Dee
tu lah dee..kalo kty baca buku ..lagi lambat tido

kalau akak tau ni dee.kembang..dia.

atty's said...

@POSH76
takde lak stress ke apa..nanti terai ..

atty's said...

@Eazy Izzuddinokeh eazy

atty's said...

@atie
itu ler atie..daH tak syiok dah

atty's said...

@Redbloodsnowsama lak kita ye zie.

atty's said...

@Yan
takde lak stress yan ..tp mmg susah nak tido..kty mmg ada tekanan darah rendah ..

p R i n c E S s _ N said...

ada kata minum susu b4 tdo..ley tdo nyenyak...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

klu xleh tido malam..pas tue tengok orang sebelah baik punya nyenyak siap berdengkur bagai memang bikin hati panas kan..hehehe :P

azzey said...

atty's: klu x cukup tido mmg badan mudah rasa sakit da rasa mcm nak demam!

Zura said...

ada mase2nye lah kakty..sy pun cm tue jgak kdg2..