Aug 12, 2010

Sana Sini Jem..bila bulan puasa.

Semalam 1 ramadan..seawal pukul 12 pm .
mak aku kol ..suh tolong beli santan .
aku pun terus keluar opis..terus pergi kedai di fasa 4 untuk beli santan
masa masuk kedai tu ..adoi..rasa macam..blur pun ada..kedai dipenuhi umat manusia.
dan barisan pun sangat panjang.

pada mulanya aku dah beratur sambil pegang 2 bungkus santan .
setelah aku fikir2..dah nak pukul 1230pm..karang aku lambat antar firdaus.
terus aku letak balik ..
aku terus g pasar kat depan sekolah menengah.
alhamdulillah nasib kedai yang jual santan tak tutup lagi .
terus antar santan umah mak .jemput firdaus..dan antar dia kesekolah ..masa tu dah pukul 1240pm.

sampai je kat sekolah ..adalagi dalam 500m..
jalan jem..ayoork..berderet..kereta..
tanya firdaus camne nie.lambat lah .masuk sekolah ni 
dia kata takpe lah ..rileks lah mama..biar je.nak buat camne.dah jem.
aku setuju jugak dengan cakap firdaus.
ade jugak budak-budak yang turun dari kereta ..mak bapak,.diaorg berjalan ..ada yang berlari 
kalo bukan bulan puasa takpe,.nie bulan puasa..
kang sampai depan sekolah dah terjelir lidah .dah cocer panas..


alhamdulillah semalam firdaus berjaya abis kan puasa.
walaupun pada awalnya .masa balik sekolah ..dia terus terjah fridge..
nasib ucu dia nampak dan tegur.kalo ..tak dpt minum air..tak sengaja..puasa still tak batal kan ..
arini puas  tegur jangan lupa ya..jangan terlupa .fir posa..jangan buka fridge..

petang -petang time nak balik kerja. pun jem..
biar lambat asal selamat sampai umah .
kereta banyak time bulan puasa nie.

55 comments:

J.L said...

jammed sbb semua org berpusu nk balik cepat kan..

Aleeya said...

BLN POSA SUMA NAK BALIK AWAL...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

tol tu kat atty, kat tempat kita pun jem giler orang semua berpusu2 ke bazaar ramadhan...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

taw xpe..jem sesado...N lalu jln 2 smlm...nk kua jln besa..panjang plak kete kan..sabao2..

☆ lieya latif ☆ said...

tu la kak, kat tempat lieyapun same kak...balik keje jem abis....ari pertama rasenye..sume excited balik awal nak pi bazar agaknyer......

good boy firdaus.....mudah-mudahan dpt puase penoh kan kak

cheqna said...

hari ni cheqna balik kul 3.00pm..
hehehehe

mEiZ SHA said...

btol tu kak
kalah jem nak lik raya..:)

lg2 kaalau ada bazar ramdhan..ya ampunnnn..g pasar mlm pon x jem cam ni kan..hehehe

kak atty buke ape semalam?

mEiZ SHA said...

btol tu kak
kalah jem nak lik raya..:)

lg2 kaalau ada bazar ramdhan..ya ampunnnn..g pasar mlm pon x jem cam ni kan..hehehe

kak atty buke ape semalam?

Queen said...

bulan puasa....rata2 jem..kitorang memang dari awal memilih motorsikal sebagai alternatif.. at least dapat kurangkan belanja (sebab tak boleh carry banyak)...

dan dapat elakkan kesesakan.heeee

Zura said...

jem jgak erk...hhihi...sy ikut jln dalam patutlah xterase jem... :)

Nana said...

adoi la kak..mmg sana sini jem office say ani bukan tmpt sesak pon jadi sesak adoyai...

rasp said...

ofis i nie sis,
silap timing je WAJIB jam...
nasib baik tahun nie dpt release kul 4...
kira ok lah tu...
kalo kul 4.30...aduiiiii silap2 buka posa kat dlm kete je...

Softtouch [Hanim] said...

betullah kak ty,jalan jem..agaknya ramai opis yg balik awal tulah jem tu...

POSH76 said...

Ini betul2 JEM.....smlm nak balik pun JEM aduii tension

snowwhite664 said...

selamat berpuasa kty. rsnye dah lm x singgah blog ni.

SyimaSyaz said...

memang lah...sume balik awal sbb nk sampai rumah cpt..sib baik saya naik motor

Hezesuze said...

yelah kty....kt sinie bukan takat supermarket jek jem..smpai kedai hardware pun jem....hehehehe

mayb ramai yg nk berbuka bersama family buat kali pertama pose kan..tu yg jem tu...

Iman said...

tu la...jem teruk...huhuhu

Nurhayati said...

smlm 1 ramadhan cuti.. jadi takde rasa jem lagi.. harini baru tau jem ke tak.. tapi bg yati kan kakty sma je..sbb semua orang nak balik awal dan company pun release awal gakkan.

mummysyafie said...

kat putrajaya pun teruk jem kak ty. bazaar ramadhan tak leh nak singgah sebab parking udah la susah

taniah fir..kesian gak tgk kids puasa kan kak. tapi kalau tak didik..takut dah besar esok susah nak biasakan diri. abang pun dah puasa penuh semalam.

sweetie2010.blogspot said...

Bagus Fir tu, hari pertama dah penuh puasanya. sembahyang terawih pastu sambung buat lukisan lagi. Moga Fir menjadi anak yang baik dan soleh. InsyaAllah

Dee said...

sib baik dee balik 4.30 smpi umah kul 5..x sempat tempuh jem..hehehe..

baguslah fir..tahniah..mimi tu..alahai..esok dee story...

Redbloodsnow said...

ADAT LER TUH KAK. KAT CNIE PUN SAME GAK. LEMAU WOOO. SMAKIN LEMAH TENAGA..HEHE

CuTeMiUt78 said...

kul 12 lebih dah mula jammed ya kty..alhamdulilah fir dapat penuh pose

atty's said...

@J.L
tu lah J.l..1st day pose kan ..

atty's said...

@Aleeya tu ar yaya..kebykan semua balik awal..

atty's said...

@♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥
tu lah anje.semua nak g pasar ramadhan kot.

atty's said...

@:: p R i n c E s S _ N ::
tu lah n..kty pun amik jalan tu gak

atty's said...

@☆ lieya latif ☆ tq lieya...lieya takecare ye.kalo tak tahan pose ..leh je bukak tau .sian baby .nanti

atty's said...

@cheqna ooit cepatnya balik .jeles nie

atty's said...

@mEiZ SHA hie ninie..kty semalam buka ikan bakar ngn ayam bakar..gulai rebung.

atty's said...

@Queen betui ckp nik .naik moto senang..jimat..segalanya

atty's said...

@Zura
kty kalo lalu jln dlm ke luar.sama je jem nya .

atty's said...

@Nana
tu lah .nana.kan kat jalan je dlm kedai pun sama jem.

atty's said...

@rasp
betui tu kan sis..layan jem .silap buka kt dlm kete je

atty's said...

@Softtouch [Hanim] memang pun hanim .sebab smua balik awal..

atty's said...

@POSH76 tu ar posh..jgn tensi tau ..

atty's said...

@snowwhite664 selamat berpuasa gak utk snow

atty's said...

@SyimaSyaz untung syima.naik moto..kty leh bawak moto.tp lama dah tak bawa..

atty's said...

@Hezesuze ye lah agaknya ze..1st day ramadhan

atty's said...

@Iman
tu ar iman..teruk jem nya

atty's said...

@Nurhayati tu lah yatie.kbykan co semua balik awal kan

atty's said...

@mummysyafie betui ckp nor.kita kena didik gak .tp slowkan .tahniah utk abg ..gak

atty's said...

@sweetie2010.blogspot insyallah .amin

atty's said...

@Dee
tak sabar nak tau citer nie .tp takpe dee.slow2..

atty's said...

@Redbloodsnow sama ar zie..huhuhuh

atty's said...

@CuTeMiUt78 rina .stat depan sekolah kedai semua jem..hhuhuuh.

UnGu VioLet said...

Selamat Berpuasa juga untuk akak sekeluarga di sana..

Mak Su said...

iya ler, jem tak tentu hala, berebut2 nak kejar azan (meja makan)

Liza said...

mmg jem atty, liza dari putrajaya tadik, dekat pkl 7 baru sampai, nasib baik sempat goreng kuey teow

Cik Wanie said...

uish jalan jammed yer,
kat sini masa lps waktu bekerja saja jlnnya jammed,
huhuhu....

Anonymous said...

Amiable dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

dilaOHdila said...

atty, nasib baik pharmaniaga bagi balik 4.30. tu pun aku pecut laju 5 minit dah sampai umah. dah balik nak kluaq malas pulak...jem aaaaaa

ikiqzana said...

tension kan sis bila jem2 mcm ni.. x suker tul klu kena kt zana.

wahh.. fidaus marcho la.. bole kata kt mama dia rileks.

tahniah wat firdaus coz dpt habiskan puasa.

cikbedahlaser said...

btol la... puasa je..jln jem...
aritu 1st puasa blk KJ.. ya allah... teruk btol jem nye..
tp masa esk nye tu blk serdang..jem nye mcm biasa... hmmmm