Jun 22, 2010

Tip Pemakanan Semasa Menyusu Badan

Beri tumpuan kepada wholegrain dan bijirin, buah-buahan segar, sayuran dan makanan yang memberikan banyak protin, kalsium dan zat besi. Adalah sangat penting untuk minum air dengan secukupnya untuk memastikan anda sentiasa well hydrated semasa menyusu.

Minumlah 8-10 gelas sehari, ketika menyusu badan, oxytocin dirembeskan dan ini akan membuat anda merasa dahaga, tetapi ia tidak mengurangkan bekalan susu anda.

Semasa mengandung, cuba kurangkan pengambilan minuman berkafin atau alkohol. Kafina bleh berkumpul di dalam susu badan dan boleh menyebabkan bayi anda terganggu.

Anda boleh meneka ada sesuatu yang tidak kena pada pemakanan anda sekiranya ia menyebabkan bayi anda menangis, fussy atau tidak dapat tidur dengan nyenyak.

Makanlah vitamin dan zat besi secukupnya semasa hamil supaya anda tidak mengalami anemia semasa hamil dan semasa pantang.

Amalkan memakan tablet kalsium kerana ia merupakanbahan yang penting untuk membina tulang bayi. Ramai ibu yang menyusukan bayi kekurangan kalsium lebih-lebih lagi selepas penyusuan eksklusif.

7 comments:

Softtouch [Hanim] said...

gud info..thank kak ty..sbg panduan utk sy yg bf anak...

mrs shaifull said...

info yg bagus utk mak2 yg menyusukan baby :)

yatie sawanila said...

good info utk saya y menyusu ni.. thx

Aleeya said...

best nyusu badan ni..till now..damia nak masok 3 thn yaya masih bg dia susu bdn hehehe

*ayu the sun* said...

very good info..
kak ty.. izinkan ayu kopipes and email to my friend ye..
tq!

atty's said...

COPY AR AYU

rasp said...

susu ibu is the best...
ni lah antara keajaiban ciptaan Yang Maha Esa kan sis..