May 13, 2010

Terung Sambal Goreng

Semalam Balik kerja..
seperti biasa minggu ni aku amik firdaus.
jadik nya lambat sikit masak .agak kelam kabut.
ye lah firdaus kalau balik selalu nak terus makan .tapi kalau turn aku ambik dia ..
dia kena tunggu dalam 1 jam aku siap memasak.
semalam menu aku simple je ..

Terung Sambal Goreng..

Bahan-Bahan yang di perlukan .
memula pasti lah .
1- Terung 
tak kira lah bulat ke ..panjang ke..
kasi potong-potong..tapi kalo taknak potong sukati lah ..up to u .
kalo yang bulat tu aku takdpt bayang kan. kalo masak seketul2..


2- Goreng sikit terung tu agak2 layu ..jgn sampai layu terkulai
sebab tu aku suh potong bayang kan kalo terung bulat tak potong..


sambil kita goreng jap terung tu 
kita tumbuk lah cili 
kuantiti cili .sukati korang .
3-bawang putih,bawang merah ,ikan bilis/udang kering kasi tumbuk

nanti bila dah tumbuk semua bahan2 tadi 
ngn terung pun dah goreng kejap 
4-tumis 
semua bahan yang ditumbuk sehingga garing 
lepas tu masukkan terung yang digoreng tadi .letak garam ..kalo 
nak berkuah sikit letak le air suka ati ..kasi mendidih .lepas tu siap .leh makan 

sorry gambar terung dah siap masak blur pulak
sebab tukang massak menggigil kelaparan dah time nie.

makan lah dengan nasi putih 
lawankan ngn ayam goreng ..walawei ..leh tambah 4 pinggan .

sedap hingga menjilat pinggan ..
angkat tangan sapa tak pandai makan terung..rugi ooo..

29 comments:

Nur -al- Ain said...

kecuq air liur....kalau terung telunjuk, lagi best ni.. sedap lakkk aii, nak request kat mak sekarang. hehe

Deqna said...

macam sambal terung yg mak saya selalu buat.. memang syiok makan ngan nasi panas2... ditambah pulak dengan kicap kipas udang.. pergghh

Mama Hanim said...

alahai best tu.. dh la tgh lapo nih.. nak skit kty..

ita cutevirus said...

fuuhh.. memang sedap... kalo tak dapat ayam goreng, dapat ikan goreng pon sedap...

Queen said...

haritu nak try..tapi tak tau resepi..hari ni nak maska terung sambal lah..mekasih kak.....

mrs shaifull said...

kak, sedap tu, lawan ngan apa, ikan kering ke, pergghhhh sedapnya...

Dee said...

aku baru nk cari resepi terung goreng bersambal ni..thx kty..dulu aku x mkn terung..tp skrg makan dh...

e_ja said...

kty,

sedappppnya kak..feveret saya tu terung berlada ni..nyam3..i loike!!..:-)

mommyYen said...

heheh..sedap tu atty.terung wit sambal memang menjadi lah..

kak ina kl said...

salam...kat umah ni klu msk terung..for sure msk tong sampah..baik tak yah buat..

Softtouch [Hanim] said...

sy reti mkn terung, fav tu kalu masak sambal..ade ke yg tak potong terung yg bulat tu...dah mcm bola dah haa...he he he

atty's said...

@Nur -al- Ain
tipon mak ain cepat..ekekekeke

POSH76 said...

tak suker terung sgt...tp tngk ni rasa tingin lak sedapnyer hehe

atty's said...

@Deqna
kty lak yg terliur nie ..

atty's said...

@Mama Hanim
dah abis ..ekekeke

atty's said...

@ita cutevirus
betui tu ita..ikan goreng pun leh je..

atty's said...

@Queen
queen ..sesama..mana link queen ..

atty's said...

@mrs shaifull
adoi .lapo .lak ha ..sebut ikan kering..

atty's said...

@Dee
lepas nie leh ar masak dee..

atty's said...

@e_ja
tu lah eja..nyommi .

atty's said...

@mommyYen
itulah mommy ..

atty's said...

@kak ina kl
wasalam k.ina..mau anak2 k.ina tak suka..mama dia masak lagi sedap2..

Yan said...

muahahahaha..
yan dulu mmg tak penah sentuh terung kak... pasal yan igt terung ni pahit..

kira baru2 ni jugakla yan reti makan.. sedap jugak rupenye heheheh

Ietams said...

memang sedap!..
menu yg simple tapi mabeles

FazidElias said...

kakty...sape yg tambah sampai 4 pinggan tu? kakty ke fir...hehheheh... apo2 berlaukkan terung mmg den suko...

momguess said...

den pon suko terung!!!

Zura said...

adeiii..kak atty, nampak sodap tu...wajib kene try nanti ni...huuu~~ jenuh nak highlite tulisan kaler biru tu...ahahahah

adenium said...

kakty...suka gak terung masak cenggitu... besttt nya...

♥Hernee Nazir♥ said...

sy sgt pndai mkn trung..grg cam tu je pastu cicah air asam pn sodap..hehehe