May 13, 2010

Tanam Taugeh Sendiri

Dah tade duit nak beli sayur 
jadi tanam je taugeh sendiri save baget

Yang sebenarnya ..
nie projek sains sekolah firdaus..
cikgu dia suh ..buat ..

jadik aku tolong ar ..

bahan-bahan yang  diperlukan 
kapas , kacang hijau 
selain kacang hijau ..
seperti kacang dal ..kacang kuda..
lom pernah ade orang terai kan ..
selalu memang guna kacang hijau


lepas dah ade semua bahan ..
amik kapas..basah kan ..
lepas tu letak lah kacang tu .
rajin-rajin lah basah kan kapas ..
lepas tu letak kan cahaya matahari atau letak tepi tingkap ..
nanti dapat lah hasil cenggini..


sebenarnya firdaus kena buat cup A..dan cup B..
Cup A..kapas tidak perlu dibasah kan ..dan cup B kapas perlu dibasahkan .
sekali semalam aku tengok .masa firdaus bawak balik mak aii..dah tinggi
adik cakap ngn firdaus .nanti malam kang..kalo fir tido .benda tu merayap-rayap..belit ko .
saje je menyakat sifir...tapi ..nan ado takutnya dia..

Tapi Firdaus ..cerita kat aku 
ada gak budak-budak yang tak letak kapas..
tapi terus je rendam kacang tu dalam air..tah apa jadik..aku pun tak tau 
maybe budak-budak tu takdpt kan pertolongan dari ibu bapa ..atau 
ibubapa takde pengetahuan...pasal sains..aku sendiri pun tak pasti ..tapi itu kira okeh ..sebab usaha gak nak buat
ada yang langsung tak buat ..camne lak ..?

19 comments:

evaa said...

rindu nak buat projek sains darjah 5 mcm ni lah dulu dulu
tp siap ade kotak
n kene hias kotak tu kalau nak org pandang :)

tarok ribbon bagai
hahaha

http://exparaadoxus.blogspot.com/

✿nkara✿ said...

waaaa...
dulu kecik2 slalu buat kebon tanam taugeh...
tapi tak penah makan pon... =)

ardinihumaira said...

dni suka kalau kacang tu dibuat bubur :)

El-Zaffril said...

Ingatkan Kak Ty punye projek sains... hahahah

marinahunny said...

kikiki teringat zmn sekolah dlu..hehehe

princeduyong said...

wah...memang teringat zaman dolu dolu...kenangan terindah...

~Eila @ Along~ said...

laa...dari dulu bekajar tanam kacang je..
sekolah tak tukar silibus ke ekk??
ermmm seb baik bende sama so tau la nak tanam camne kan kakty..

☆ lieya latif ☆ said...

ohooooooooo projek sekolah kak yeak...mati2 lieya ingat betul2 akak nak tanam tu masak baru nak puji, akak ni rajin wakakaakkak

mrs.ecam said...

hohohoho...dh lupe la wat pojek tanam taugeh ni...eh ni yg rs nk buat ni...pasni xdek la lg nk bli taugeh kt kdai...heeeee

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wee..tringat ms skola dlu wat projek ni..

Puan Iza said...

Teringat masa sekolah2 dulu...ada wat gak tanam taugeh nie....

Aleeya said...

nostalgia zaman skola kembali..

Dee said...

eee..teringat zaman sekolah dulu2..projek ni pun kita buat..lg satu boh daun duit tu dlm buku..hehehe...

atty's said...

@evaa
tingat kan masa zaman persekolahan ..

atty's said...

@✿nkara✿
sama ar kty pun

atty's said...

@ardinihumaira
alamak bubur kacang.sedapnya ..

atty's said...

@El-Zaffril
projek sains kty dah berhasil..firdaus tu lah hasilnya ekekkekee.

♥Hernee Nazir♥ said...

tringat zmn skolah dlu kn..ckgu suh wat cm ni..

Nazz@Purple said...

ooo proj sains firdaus..igt kan kak atty nak jd usahawan taugeh tadi..hehehe