Apr 27, 2010

Mengantuk Satu Penyakit

Tidur merupakan satu-satunya waktu privasi untuk merehatkan badan dan minda. 
Ia juga satu keperluan asas biologi manusia.
Seseorang yang tidak mempunyai waktu tidur yang men cukupi cenderung untuk mengantuk.

Mengantuk bukan sahaja terjadi berikutan waktu tidur
tidak mencukupi malah disebabkan gangguan tidur yang dialami oleh seseorang individu.

"Waktu tidur paling optimum ialah enam jam hingga lapan jam sehari bagi mengelakkan rasa mengantuk.
"Jika seseorang itu masih rasa mengantuk, mungkin ada sesuatu yang tidak kena," kata Pakar Perunding Kanan Neurologi, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) Prof. Datuk Dr. Raymond Azman Ali.
untuk butiran lanjut klik >>>>kosmo

8 comments:

Aleeya said...

uishhh bestnye bab2 tido ni ..klo mengantok terus bammm bamm titonnnnnnn tak kira di mana saja

rasp said...

me kalo terover ngantuk, tak kira kat mana, landing baeeekkknya :D

☆ lieya latif ☆ said...

hotfm cite pasal tdo...akak pun citer pasal ngantuk heheheehe.... bagus info ni kak...so far lieya takde masalah laa...mmg rutin waktu tdo ari keje ...kul 9 setengah mlm, pagi plak kul 5 setengah bangun

POSH76 said...

me pun kekadang ngantu gak sbb tu lunch tak mo amik nasi

Anie said...

lepas makan kenyang mesti nagntuk...

Ms.Lilies said...

skrg sedang ngantukkkkkk....
jom tido!

CaMaRPuTiH said...

kak.. bab2 tidur letak pale konpem x sedau dh... huhuhuhu... sgt hebat kan. :)

Izan said...

saya pun sejak akhir2 ni selalu mengantuk. huhuhuhuh
nak kata tdo tak cukup, cukup jer mcm biasa =)