Nov 3, 2009

Sedara yang baru ku kenali .rupanya ....

Lanjutan dari kisah ni sedaraku
Masa ari ahad 1 Nov semasa kami semua berkumpul umah mak ..
adalah sedara ku yg baru ku kenali ..yang umahnya sebelah taman aku ..
pangkat mak sedara kepada ku , dikenali sebagai ibu feah ..

bila dah jumpa ..borak2 ..
terbongkar lagi satu rahsia..
ibu feah ..suaminya Pak Ali ..rupanya adalah ..
bapak sedara along..yg mana..Pak Ali dan Mak mertua ku adalah sepupu ..

Ya allah ..aku memang kurang mengenali sedara belah along
sebabnya diaorg kurang sikit aktibiti ziarah menziarahi ..
tak didik dari kecil ..atau ..tak kesah ..aku pun tak tau .

itu pun ..bila ibu feah cakap..
suaminya Pak Ali ..punyai sedara di Belakang Flat mak..
Nama nya Midah dah suaminya AnuAR..
aKU Cakap..lah ..itu macam bapak mertua ku dan mak mertua ku..
lepas tu ibu feah cakap ..diaorg laki bini speaking london..oh ..my gods..betuilah ..itu keluarga mertua ku ..

dan bila along sampai ke rumah mak aku
aku pun tanya lah ..betui ke ni bapak sedara abang..
along cakap ar..yes lah ..ni lah Pak Ali..
walawei..rupanya mak sedara ku punya suami adalah bapak sedara along..
jadiknya semua kulaan aku pada aritu ..gelak kan aku ngn along..

tapi bak kata ibu feah ..
my family inlaw memang low profile..adalah sebabnya..biorlah rahsia..
tapi pengajaran dari cerita ini ..
sebab tu dalam islam digalakkan kunjung mengunjungi
ziarah menziarahi ..kalo ade jemputan kenduri kendara..
wajib hukum nya kita dtg supaya kita lebih mengenali sedara mara kita..
aku yg selalu berjalan umah sedara mara..selalu pegi kenduri pun leh tercicir sedara..
lagi lah org yg tak berjalan ..hehehehehe..
macam2 hal dunie nie ..

33 comments:

e_ja said...

huhu..kecik sungguh dunia yer..dpd x kenal rupenya sedara..rupanya sedara dan sedara lg..hehehehe...

Dee said...

betul kty..kalo kita yg sederhana muda/tua ni x teruskan..jgn expect anak2 kita esok akan teruskan..berkenalanlah semasa mak ayah kita masih ada..takut2 kahwin dgn mahram sendiri..nauzubillah..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

sememangnyerr dunia ini kecik k.ty..pusing2 balek gtu gak..

ikiqzana said...

betul tu sis.. harus kunjung mengunjung.. baru la mengiratkan silatulrahim.

kecil tul dunia nikan..

CT NORAMIZA said...

lor, byk betul sedara mara, dah jadi cam keluarga 69 lak :)

cHeRyNa PiReS said...

kty skang macam selalu jejak kasihan kan? rasanya aritu pon ada posting lebih kurang macam nieh?

atty's said...

sha ~ ini kisah lanjutan lah dr kisah aritu..mesti baca tak abis nie..hehehehhe..

Mommy Lily said...

ye la..terasa juga sbb saya pun ada sepupu2 dan sedara2 yang tak berapa nak rapat. kalau selisih tgh jalan pun tk kenal.

Jasfyra said...

pusing2 jumpa gak kan kak..huhu

adenium said...

nih harus kene singkap balik salasilah kan kakty..hehehe...

nURmALa mAZLan said...

hehehe~
cam terasa je kita
jarang melalukan aktiviti menziarah
hehehe`

Sidratul Muntaha said...

hmmm
laki den pun gitu
sgt2 ler tak suke gi ziarah
bushannnn
sdgkn esok lusa
sedara2 tu jugak terjumpa2 kat memana.

wantie said...

ha... pengajaran tue. So bermula dari hari, sesapa yg malaih nak berzirahan siler la berbuat demikian...

Tapi kan kita ni sebenarnya segan nak jumpa sedara kalau tak diperkenalkan oleh orng yg lebih tua..

Oleh itu semasa hari raya bawaklah org yg lebih tua( mak & bapak) beraya kat umah sedar mara dia. So dari situ lah kita leh kenal kenalan... ( aku selalu wat cam tu)

CINTAMANISZ Lite said...

betul kty..sy setuju 110%..sgt setuju...hidup kty!!! hehe.

Tu ler pasal kalo time raya saya memaksa diri sy utk gi beraya ke umah sedara mara yg susah sy nak sampai time2 bukan raya...hahaha..
Sebab...dorang selalu dtg umah mak ngan ayah sy aje..yg sy kat Tepen..
Mana ler nak jumpa..mana ler nak ingat rupa anak cucu dorang...yg sudah tentu semakin membesar...

ratna said...

keciknya duniaaaaa... pusing2 situ gak kan k.ty..

CuTeMiUt78 said...

eemmm kecik je kan dunia ni... dah jumpa sedara sepusat sepusing semua

sueanne said...

betul tue kty..

rasp said...

bak kata pepatah penang...
pi mai pi mai tang tu hahahaha

POSH76 said...

dulu masa kecik2 ingat lagi my father every weekend bawak p umah sedara

la ni org lagi suker p soping...

zh-ena said...

pusing2 dekat jea sedara mara kan..

joegrimjow said...

itulag kegunaan berblog!
huhu

neezareef said...

ABIS HA JEJAK MENJEJAKI..GITU LAH KTY KITA YG MUDA MANE KENAL SGT KAN..TUP2 SEDARA..

Mak Su said...

kata orang, carik2 bulu ayam, akhirnya bertemu juga :)

mEiZ SHA said...

ntah2 kite pon sedare x kak
hehehehe

Syima Syaz said...

hmm family saya pn kurang skit bab2 sedara mara ni.mak dgn ayah kenal semua sedara mara,tp dtg tang anak..dah kurang sbb mak ayah jarang bawak kitorang berjalan n mengenal sedara....

tp syazwan punye family kuat sgt.diorg punye feel 'sedara' tuh kuat sgt smp sgt lupakan segala2 demi 'persaudaraan'...sgt best!

[-suziey-] said...

hahhhaaa..sabo je la kty...sedara pn xbape kenal yek..xpe lps ni dh kenal bole la kunjung mengunjung:p

Mrs Taj said...

betol tu kak..tp sbnrnya yg muda ni segan plus tak tau nk ckp apa..heheh

Ena Qalinsya said...

makin bertambah 'ahli keluarga' ko atty...syukran2.. along jenis malas nak ziarah ye atty? bestnyeeeeeeeee ekekekeke

LotsOfLove-Pearls said...

ramai sepupu2 belah bapa LOL tak dikenali kerana tak pernah nak saling berkunjung..

NURUL said...

kecik dunia kan. kdg2 tak perasan pun org itu ini ada sangkut paut.

lily lotus said...

tu lah kan..tak kenal maka taktau maknanya

naz ilyn said...

salam... sepusat sepusinglah ni iye... tulah kalau orang-dulu-dulu nak jalan angkut semua anak-anak biar kenal sedara katanya.

PerantauSepi1306 said...

tulah org dulu-dulu rajin juga dibiar je sepupu sepapt bercampur gaul supaya kenal rapat semuanya kan..