Nov 5, 2009

kalo duit halal ilang pun leh jumpa balik

Pagi ni masa aku bersarapan ngn firdaus..
tetiba seorg tua dtg singgah di meja kami ..
sebelom tu aku mmg ade nampak gadis pelayan kedai kat situ
memberi pakcik tu rm10 hengget

pakcik tu pun ..benti tepi meja kami
dan cakap ..kalo duit halal ni ..ilang pun ..tuhan mesti pertemukan balik kat kita..
aku senyum jew..

lepas tu pakcik tu cakap ngn firdaus.
cucu belajar pandai2 ye..nanti dah besar leh beli motokar .

pakcik tu adalah pakcik yg pemah dan selalu jugak aku belanja minum ..
kalo singgah di kedai tu .
sangat tua..dan nak jln pun menggigil2..susah ati aku melihatnya

ditangan pakcik tu ade bungkusan..makanan.yg ditapau .mungkin utk anak2nya dan cucunya
tapi mengapalah org tua nie yg disuruh keluar mencari makanan..
dengan tak larat nak jalan .risau aku melihat kot tumbang ke apa ke..

tp bila aku berfikiran positif..
org tua pun pandai bhusan duduk saje dirumah ..
mungkin dgn keluar membelikan anak cucu makanan..
sambil itu beliau boleh menghirup udara segar..sambil exercise..

30 comments:

CINTAMANISZ Lite said...

tak jugak...berbalik pada rezeki.

cikbedahlaser said...

hmmm ye n tak kot..
hehehe

tp seronok klu tgh xde duit...
tetibe terjumpa duit yg dh lama hilang....
sgt heaven rasanye...


re: yup...berdiam diri bukan makna bersalah...kan?

rasp said...

agaknya dia boring dok umah tu....

momguess said...

mmmmm

zura@iwan said...

betui2...kalu duit halal insyaALLAH akan jumpa blk kan...

sian org tua tu...tp depa bohsan gk duk umah jerk..

cHeRyNa PiReS said...

jangan terkejut org2 tua macam nieh selalunya berpelajaran dan bijak. ada satu atuk tuh tiap2 ari pakai baju pagoda...ingatkan dia tukang kebun. rupanya dia mmg suka gardening.

dulu kejenya pengarah! kata dia,
"bosan dik...atuk dok umah. atuk dah biasa keje!"

Kaseh said...

betol kak..yg halal pasti diberkati kan..

cian plak kat org tua tu..ermm

vagg. said...

kak.. kekadang kalo kita tgk org tua2 ni kuar beli mknn ke apa ke.. mesti kita ada gak tdetik rasa cam ehhh family dia nape biarkan je dia pegi.

yes got to be positive sometimes.
amik contoh ayah saya jela. tahun nih dh 71.. mcm2 penyakit ada.. tpnya dia still nmpak sihat wpun kekadang kita tgk cam xsihat je.. cam xlarat je.

tp 1 xleh nk halang..
bila dia nk kuar..
nk g beli itu ini ke..
sotkabo ke ape ke..
mmg xpat nk halang.
sbb dr muda dia dah terbiasa aktif..
keluar g situ sini..
wpun kita nmpak cam xlarat.

liwaniel said...

betul tu kty..duit halal kalau hilang insyaallah jumpa balik..

neezareef said...

mungkin gak atuk tu blikan makanan utk isteri dia yg dah uzur

fikaryna79 said...

kalau tgk org tua mcm 2..teringat kat mak n ayah kat umah..moga2 kita semua jd anak yg baik.insyaAllah..( komen lr tajuk ket..huhu )

Dee said...

org tua mmg gitu kty..kalo dilarang..nti dia kata..kalo dok saja badan2 lg sakit..tu yg dia nk jln tu..

syanis said...

ain rasa ain sokong kata kata pakcik tu.... klu menda tu dah memang rezki kita.... x kan kemana

mamaadam said...

betul kak...arwah bapak mertua saya masa hayatnya masih ada rajin nak ke pasar..even dia jalan dah gigil2 every moning mesti kuar gi pasar dan beli sarapan..dahla duk singapore..umah tinggi, pasar jauh..dia nak gtu la, boring duk umah.. kenangan..

atty's said...

sha ~ mmg pun ..atuk tu kata dulu dia pangkat koperal polis.

vagg ~ itulah kan ..org tua ni dia dah bese ..buat .cuma kita ni tgk risau ..

syanis..yup betui

dee ~ aah kan lagi pun jalan2 pun exercise

ryna ~ betui tu ..

atty's said...

finee ~ betui tu ..cuma kita takut melihat nya

atty's said...

pidah ~ lebih baik berdiam kan ..dr membuktikan sapa betui sapa salah .

zh-ena said...

kalau org tua nie mmg ssh nak dgr cakap anak nie..kalau kita larang pun org tua tetap nak buat gak

rosesrosz said...

sedihnye, tp btul la atuk tu ckp kak..

:-)

siannye sy xleh lau nmpk atuk2 atau nenek2 ni..sebak hati teringat mak ayah sndiri....

atty's said...

ena ~ tu ar kan ..

roses ~ itu lah sedih nengoknya

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah sebelum berangkat mengerjakan haji

p'na mama oja said...

siannya.. sedih la klu tgk org tua²yg jual kerepek, kat kaki² lima tu.. kdg terpikir diorg nie xder anak² ker? sedih sgt, xsmpai ati tgk, sure nak kena beli....

Ena Qalinsya said...

atty..aku takle tgk org tua berurusan seorg ataupun baby dibawa ngan moto..sian sgt..aku ni jenis sensitip sket huhuhu

CuTeMiUt78 said...

eemmm byk kemungkinan kan

:: p R i n c E s S _ N :: said...

btl2...klo halal..ilang mmg ley jmpe..tringat kes gelang N tuh..

dilaOHdila said...

sedeh pulak bila hang criter pasal pakcik tua ni atty...
agaknya kalau ayah kita cam tu tak sampai hati aku nak suruh dia jalan kluar dgn keadaan dia cam tu kan:-)

duit berkat tu..............

[-suziey-] said...

nape dia kata camtu ye..maybe terjadi kt dia kot kish tu..hehe..
hmmm ye la..maybe dia bosan..umah pn dekat je ngn kedai tu

PerantauSepi1306 said...

yep, yang halal.. tak kira cara apa misti kita dapat balik, tapi mungkin rupa bentuk rezeki tu berbeza-beza le...

danishahumaira said...

betul tu kak, tp kesian la pakcik ni,

Izan said...

kalau ada rezeki mmg tak kemana... =)