Aug 27, 2009

Sian Lah Pulak !!

Senarnya aku kasihan sangat kat Firdaus..
Ari nie masuk ari ke 5 dia berpuasa..

masalahnya yang buat aku kesian ..
sebab kalo berbuka pun tak lalu makan..banyak minum air..

lepas tu sahur pun tak makan sangat ..
pagi tadi hanya seketui nugget je..ngn air masak..

puas pujuk makan nasi taknak ..risau lak aku ..
dah le malam ikut kami semua pegi terawih..

siang langsung tak mau tido..
alasan ..peyut dia lapo..cacing bunyi2 ..mana boleh tido..

aku rasa dia mcm kepenatan ..sangat ..
tadi baru lepas kol dia..cakap .ari ni nak posa ke ?
kalo tak tahan bukak je lah ...tapi dia taknak ..huhuhuuhh..risau lah pulak..hati aku nie ha !!

46 comments:

Umi Rose said...

alahai kesiannya firdaus....suruh dia puasa selang-selang lah kak...tak pun..bagi dia makan supplement....untuk ganti tenaga dia yang hilang tu

prebetsabu said...

firdaus seorang yg tabah!!

tapi jgn la sampai tak makan time buka.. belikan aje dia ayam golek sekor.. if dia tak habis, leh pass kat kitorang huhuhuhu

Kaseh said...

kesiannya...tapi kalau dia tahan takperla kot dia pose..kalau dia takmo makan nasi..belikan fav food dia.. atleast kena makan gak..

bintangku said...

masa sahur pun dia tak mo mkn? diet ker plaks... kalo akak bg koko crunch utk sahur, dia mkn tak? at least, dia mkn ler kan dr tak mkn lgsg..

MuMMy 2 Haqq said...

ala siannye..kuat semangat dia nak pose ye..

ida sazarina said...

bagus nye anak akak ni...
hebat2...
kalo sy kecik2 duloo mak tanye mcm tu cnfrm da jwb xlarat n nak makan..
hihihi..kantoi lak!!

Dee said...

siannya dia..x penat ke? masa buka soh dia mkn byk2 kty..xpun kasi supplementlah..kalo aku jd ko pun aku riso kty..

azlina said...

salam atty..bgs la atty dia kuat semangat tak nak berbuka..cuba atty bg mkn spirulina (elken) sbb anak2 akk mula berpuasa umr 5 thn..alhmdlh ok selera mkn ok tenaga pun ada..dah lbh dr 10 thn kami sekeluarga mengamalkan pengambilan spirulina..sbgai vitamin tmbhan harian..atty cubalah mana tau berkesan..

TiNiE said...

syabass firdaus...
tahniah jua wat kakty...
anak2 saya lak esok, tak taula..diorg lum stat dilatih berpuasa nih...hmmm

@--- Sueanne ----@ said...

alaa ciannye firr..

ermm..
kalo akk dah hint kat die...
suh buka pose tp die xmor..
xperla kak..
tue kire die nye kmahuan nk teruskan pose..bagus la cmtue..

klu die xtahan sgt..
tentu die g makan pasni sbb die tau mak die dah izinkan die berbuka..:p

DYLA said...

alahai kty, cian plak.. perut dia dah masuk angin ke ? tu yg dia tak lalu nak makan...

zura@iwan said...

bagusnya dia ye thn posa tu x nk buka lak...dh la x lalu mkn...ishh sian lak..

kalu tgk dia penat sgt....srh buka la kan...budak2..

mEiZ SHA said...

hehhehecaya laa sama fir..:)
ni baru laa adikku yg kuat!!!

see..anak kecik pun x sanggup nak buka awal..
harus di jadkan contoh nie..:)

[-suziey-] said...

alalal siannya..nape dia xde selera ek..emmm kty soh la dia beli ape2 mknann yg dia suka..aslkan nk mkn..dia haus sgt tu..so bile teguk air byk..kenyangla..mmg xlalu nk mkn...

CuTeMiUt78 said...

alahai siannya fir.. blh thn ke fir.. ?? tak larat buka je.. takpe.. sok2 blh cuba pose lagi..

LotsOfLove-Pearls said...

Selagi dia ok, biar je ar kak..

semangat Firdaus tue..

Anak yg baik..

CINTAMANISZ Lite said...

Kita soh dia berbukak pose tp takmau tu susah ler. Dah keinginan dan semangat yg kuat dari dia sendiri, kan??
Juadah tu mesti ada feveret dia..kan Atty?? Tp dia tak lalu nak makan gak??

Agaknya perut dia terkejut ler. Ye laa..perut dia masih nak serasikan ngan suasana tu.

Harap2 jgn sampai dia fobia ngan keadaan berpuasa tu sudah laa..hmm

☆ lieya latif ☆ said...

bagus fir kak...kuat betul die...tetap nak puase jugak.....walau dah tak larat...tapi tu laa risau plak die tak mo makan nasi tu kan.....kurus laa karang si fir ni kang....

Wawa_Nadwa said...

alahaii.. shian la plak kan.
tp selagi dia buleh tahan takpe la kak. takyah la pakse2 dia. tp jgn dia diam2 gi dapur teguk air sudaa. hee.
=P

nasazfrog... said...

kak kalau dia kata tahan tak pe la kak, janji dia dah mencuba kan... :)

purp said...

kene belikan kfc kot utk bukak posa... atau apa2 jer lah makanan favorite dia. tp mmg kene bg dia makan lebih lah... klu berterusan dia makan sikit mcm tu, tak elok gak. tp apa2 pun syabas utk firdaus!

atie said...

Takpelah atty, kalau dah tak larat buka ajer, fir baru tadika kan, kuat betul semangat dak fir nih yer, cuba bagi coco crunch @ corn flake ker masa sahur...

zh-ena said...

ciannya fir..suh pose gilir2 la k.atty

sweethOneY said...

kuat semangat fir tuu..
tp klo dh xmo melantak nasik, duk minum air je..
tkt susut je bdnnya nnt

Syima Syaz said...

kuatnye fir...
akak tanya lah dia nak mkn ape hari2.mane tau skit2 selera makan dia datang.mcm saya lah ni..tapi saya sbb tgh stress keje.

ibu_umairah said...

itu semangat namanya kak........tak pe minta tak jadi apa2 pulak,jauhkan kena gastrik udah lee

Izan said...

bagus la dia. kuat sungguh semangat...

nza said...

budk2 mmg camgitu... si Naurah pn gitu. dh tinggal skeping dh ttp smangat kuat. Mmg dr 5th xprnah miss posa..mmg risau gak hati ni...insyallah.

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Semoga FIR dpt bertahan... Bagus sbb dia belum KANTOI.. Tapi tatau la kalau dah start sekolah mggu depan kan?

*ayu* said...

kak.. kang kalau dia x larat sure dia ngaku punya.. akak dont worry k..dia nak adjust ler tuh.. insyaAllah he'll b fine..

mamaadam said...

sian dia kty tapi kuat semangat kan dia..harap2 fir ok

Moralle said...

salam sis, lama tak jenguk sini, selamat berpuasa to u n family, cian nyer firdaus, make sure he drinks a lot sis so tak dehydrated n try ask him to eat lah, agaknyer tak der selera tak.......

ArPeGGiOS said...

bila berbuka akak tanya lah dia nak makan apa. lom biasa lagi tu...

Mrs Taj said...

biar betol budak unur dia sahur juz nugget seketui???!!!

akak bg vitamin kat dia at least dapatla dia tenaga sikit..

salute to him la sbb dia bersemangat waja nk berpuasa jugak!

PTK said...

salam kak yattt.... akak sori lama tak jengukkk linn masih alergikk tgok cahaya skrinnn lagi huhuhuhuhuhuh...tapi ku amat merinduiiiimu....

wah bagusnya fir... kuat semangat ha dier... yerlah tapi kesian lak kan bila dia buka n sahur mkn sikit... ni coti sek kira oklah kan..esok kalu sek kesiann dia takde energy...

kak.... salam ramadhan yerk.... hihihih nanti kalu nak jemput linn buka pose tinggalkan jer mesg yerk.... wakakakakkakakkakak

watie said...

alahai...siannya fir... xpe2.. bagus dia tahan puasa.. hehehe

Yan said...

alahaiii siannye...

kang perot masuk angin lain lak jadiknyer

adenium said...

kuat nya fir... kecik2 dah puasa.... tapi risau plak taknak makan tuh...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

alololo..cian plak kt fir...tp bgs die k.ty..smangt kuat tuu..

Hotmama said...

kuat semangat betul budak tu kan

rasp said...

kuat semangat fir kan sis...
u suruh dia jamah extra kurma tu sis...elok mkn kurma tau...ada energy!

yatie said...

kuat semangat betul dia puasa.. untie kat sini....pun ada sikit tak larat.... sama lah.. bila bukak puasa dah tak lalu , minum jer byk

Salam Ramadhan dr Leena said...

ciannye dia..tp dia seorg yg tabah n gigih... dia nk buat yg terbaek utk diri dia...


tp 2 lah kak dia kene mkn...klu xenergy dia hilang....de lagi 22 hri nk pose ni...mn boleh dia xmkn...cian dia bdk lagi...

kang time raya jd laen pulok....

CATZ said...

ala cian dia..
teringat dulu masa kecik2 puasa..
kalau dia tahan biar je atty.
lama2 dia ok kot..
sebab rajin poser bleh le raya sakan karang..

kakyong said...

kak, bg dia makan kurma byk sket..
sian lak bila tak lalu makan nih..

mummYaeesh said...

wah bagusnye firdaus.. ada bdk sibuk mintak nak buka.. kuat semangat dia k.ty!