Aug 8, 2009

H1N1

Antara tanda dan gejalanya adalah:

1. Demam kuat melebihi 38 darjah celcius

2. Sakit tekak

3. Sakit kepala

4. Letih dan lesu

5. Sakit-sakt badan

6. Batuk teruk tidak berkahak pada perigkat awal

Pesakit juga boleh mengalami:

1. Radang mata(conjunctivitis)

2. Cirit-birit

3. Sesak Nafas




Untuk lebih detail kementerian kesihatan ader wat handbook pasal penyakit nie. korang leh download kat link kat bawah nie..


http://www.moh.gov.my/MohPortal/newsFull.jsp?action=load&id=455

Segera dapatkan rawatan doctor secepat mungkin..

credit to jurnalpam

37 comments:

syanis said...

herm... thks kak ty

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

serius kan lanih..ishh seriau..

♥cybermummy♥ said...

scary kan kty . Skrg my children tengah demam . kat s'pore je dah lapan org mati kerana H1N1 . My makcik satu family kena H1N1 so skrg dia org tengah kena kurantin tapi nasib baik my family tak de jumpa dia org dalam bulan ni dan jugak bulan2 yg lepas . Thank god .

joegrimjow said...

pntg bgtau ni semua
baru semua akan ok

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

harap kita dihindarkan dari penyakit ini dari menyerang kita dan keluarga serta sahabat-handai kita. Amin =|

nURmALa mAZLan said...

adoi!!!
makin dekat penyakit ni kan kty
sana sini dah banyak yg meninggal sbb penyakit ni

@--- Sueanne ----@ said...

thanks kty..:p

atieya said...

thanks kty .. skang ni tgh pantau kesihatan keluarga .. risau

Dee said...

ada baca kat blog somebody..sapa2 yg ada H1N1..minum air rendaman daun hempedu bumi..rendam daun tu ngan air panas..bila dh suam...baru minum..pahit giler..mmglah pahit..ubat..hehehe..just sharing..betul x betul..x salah cuba..sbb itu mmg herbal medicine..

Mdm Lulu said...

yela kak,ari rabu lepas eiza bawa anak gi klinik pun ramai bby2 yg demam..H1N1 ni lebih suka ngan kanak2 ngan yg berumo 30an ke atas ...so,x kira umo la..nak kene jg22....

Aspalela said...

Ramai yg kena dah skrg nie...

seraaaammmm!!!

ninie said...

iskh seriau.. kami sekeluarga tgh demam sesema, ni baru balik dari check up dr... takde apa2 tapi still risau... tgk anak-anak ada yang sampai mata merah mungkin panas dalam...

ije said...

risau lak wabak ni. iskk. mtk jauh.

ZARA 札拉 said...

aku mau beli topeng gak!

tak kira~

||| PöJìé PööH ||| said...

thanks kty for the info..
dah rasa macam sakit2 nih baru la tgerak nk cari info pasal nih..
bgus kty macam tau2 jer..
heheeh!

miEz haNeM said...

kak atty:)
thanks for the info:)
kat opis meiz nie dah 2 orang kene kuarantun tau!:)
sume dah pakai topeng..:)

Softtouch [Hanim] said...

thanx kak ty...sy ni pun demam n selsema nie..tp dah pegi cek alhamdulillah xde ape pun..tp still takut gak..

Sidratul Muntaha said...

takut ler kty
kat uia ni jer
ramai budak kena kuarantin dr kelas
klinik ari2 penuh

neezareef said...

wabak tgh galak menular..sama2 kita amek perhatian ttg tanda2 gejala nih..thx good info

De' Sal said...

Seram betul,sal dah paksa anak2 pakai topeng kat sekolah,risau rasanya... makin menjadi2 sekarang ni.

Liza said...

risau sungguh, makin menjadik2 kan

Dakjaat™ said...

nak tau cerita... dorng gunakan vaksin yg digunakan utk selsema burung dulu ... apedaaaa

CINTAMANISZ Lite said...

Betul ke ada yg kata penyakit yg babi bwk kali ni kurang kena pada pemakan daging babi mcm org cina & sebagainya tu? Atas alasan..diorang dh dpt imun dari dlm dging babi tersebut??
Katanya, H1N1 ni tak mcm virus nipah..iaitu terjadi pada org2 yg mkn daging babi tersebut..
H1N1 ni lain pulak!!

Mintak le dijauhkan penyakit ni dari umat Islam..amin

lily lotus said...

thanks for sharing kak

rasp said...

thx for the info sis...
smoga kita semua dilindungiNya slalu ....

ArPeGGiOS said...

semua ciri ciri tu kecuali radang mata saya sedang mengalaminya. dah pi cek doktor nasib baik bukan...

Faizah_Haris said...

semakkin menjadi2 skang...alahaii takuttnyerr....dah la keje dekat2 ngan sepital....uhukssss....tapi sakit GG tu bukan salah satu simptom ek? adoii skt GG ku....hahahaha

a-as said...

memang suspen jer..hari2 ada jer org meninggal pasal sakit ni. Nauzubillah..

good info and link..tq sis

Syima Syaz said...

adik saya kate UKM kate dah teruk.berjaga-jaga sahaja lah k....pakai mask!

ct rahani said...

gud info kak.. riso je kan ngan H1N1 ni kan..

ct rahani said...

gud info kak.. riso je kan ngan H1N1 ni kan..

Rantong said...

Berita baik bagi kita umat Islam dalam menangani wabak H1N1.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain "Gunakanlah Habbatus Sauda" kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Ini adalah ikhtiar kita. Belilah apa2 jenama Habbatus Sauda dan amalkannya SEKARANG!!
_______________________
View Profile: Rantong™

Eazy Izzuddin said...

thanks kty
=D

CuTeMiUt78 said...

ha'ah..betul..betul..betul.. :D

*ayu* said...

thnks for the info kak ty...


miss u lah..
ihiihhiih..

Ena Qaisya said...

ty, pesal ko down? jgn ikutkan sgt tau.. rilekkssss...
ko jaga diri ek..
kat kuantan ni pun dh 2org meninggal..sume dak2 kecik plak tu huhuhuhu

a i z o u l h a s h i m i e said...

good info