Jul 23, 2009

Kenapa Allah Cipta Panggung Wayang ?

Soalan kat atas adalah ditanya oleh firdaus..
sewaktu di dalam kereta masa aku nak hantar dia kesekolah pagi tadi .
(ari ni start sekolah setelah sekian lama..cuti ..)

Memula masa nak tanya..
dia cakap..mama fir nak tanya skit..
napa allah cipta wayang ???????

adeh terkedu aku ..
tapi aku tak jawab kenapa allah ciptakan wayang

cuma aku jawab camnie
Panggung wayang tu ade buruk ada baiknya
baiknya kalo kita pegi ngn family ..dpt mesra2kan lagi family tuh sambil nonton wayang gituh....


tak baik kalo pegi pakwe makwe..takut buek maksiat..haram.(tak semua..arh kan ..)takut ade yg buat camnie .

itu jer jawapan yang aku kasi..
kalo aku terangkan panjang lebar..aku rasa..bukan dia leh faham.pun..cukup le jawapan aku tuh ..

kalo kalian..apa yang akan kalian jawab..kalo ade budak tanya soalan tuh ..?

60 comments:

ZARA 札拉 said...

huhuhu~

kalau aku..mau terkedu juga kak~

atty's said...

zara ~ itu ler..amik bbrp second jugak kty nak pk ..heheheheh

momguess said...

kalo aiman tanye aku
mau berpinar otak aku nk jwb nyer

bintangku said...

isk... camner dia leh t'pk nak tanya cenggitu erk? tapi, jwpn yg bgs jgk tu..

atty's said...

marlina ~ itu ler..nak pengsan aku nak jawabnya

bintangku ~ tu je jawapan kty mampu kasi ko ..

CuTeMiUt78 said...

alamak.. klu mirul yg duk tanya camtu.. mau kelu gak la nak menjawab nya.. eemmm mungkin kita akan jawab camni.. panggung wayang tu bukan ciptaan tuhan.. akan tetapi tuhan yg memberi akal fikiran kepada manusia utk menciptanya.. itupun kot la klu dia faham :D

atty's said...

rina ~ wakakaka..rasa cam telalu detail kot jawapan tuh ..

rizz said...

soalan very der hahaha

atty's said...

RIZZ ~ APA KO JAWAB ?

syanis said...

pergh... soalan mencabar minda tu kak ty

mamaadam said...

aduhai kak risaunye sbb adam pun skrg umur 3 tahun dah tnya macam2, risau kita yang takleh jawab soklan2 dia huhu

Softtouch [Hanim] said...

budak2 kan suka bertanya..fir demam campaknya dah elok yer..

kalu sy pun mungkin akan jwb mcm tu..terangkan wayang tu utk ape. kbaikannya lah...

mEiZ SHA said...

hehhehe
kalau ninie terdiam gak kejap kak...:)

bagus2 maknayer dia sedang berfikir tu...
tajam pemikirannya

atty's said...

ain ~ tu ar..

finee ~ fir mmg suka tanya yg bukan2

muza ~ ituler.kty jawab camtu je ler..

ninie ~ dia mmg kalah kdg fikiran org dewasa..tak tercapai akal ku ..

honeylanz said...

tapi cara fir tanya tu best aja kita dgr kan. so sopan
"..mama fir nak tanya skit.."
otw g keje pg td AC pun bertanya mcm ni "Mama, AC nak tanya skit boleh? "
sweet aja the way dorang b'ckp kan..

atty's said...

honeylanz ~ fir mmg camtu..kalo nak bertanya mesti mintak kebenaran..dia nak tau gak.mama dia sudi ke idak dgr

Mrs LVoe said...

sha tkedu gak kalo budak kici btanya ;-)

vagg. said...

kalo saya, saya jawab panggung wayang tu bukan allah yang cipta, tapi manusia. tapi apa je yang manusia cipta dalam dunia ni adalah dari akal mereka yang ALLAH kurniakan..

then lepas tuh saya kasi ayat yg sama cam akak bg tadi

:)

[-suziey-] said...

kalu sy jwb camni..panggung wayang bkn ciptaan Allah..manusia yg cipta..

ninie said...

hehehehe... soklan bombastik nih..

juelee said...

adoi soklan fir tu mencabar sungguh....terkedu auntie jue seketika..

rasp said...

teringat kes my son masa umur dia 3 tahun. Soklan dia coz dia ternampak atas buku majalah my sister masa tu(he leh membaca at age 3) soklan cepumas dia yg i sampai skarang tak leh lupakan :'apa maksud 'seks'?' sib baik i pjg akal...i jawab la...seks tu maksud dia 'jantina', lelaki or perempuan...slamat!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

mujur soklannya camtu...

kalu soklannya cenggini...

kenapa kita masuk panggung wayang, tak leh tgk free? mama tak leh bukak panggung wayang sendiri ke?

canew tuh kak? wawawawa ;D

ArPeGGiOS said...

aku pun akan jawab cam suziey...

Dee said...

pergh..soklan mencabar minda tu..tp kalo aku jd kty..sama je jwpan tu..jwpan plg mudah dia nk faham..

atty's said...

vagg& suziey,miza~ itu ler.tp soalan fir tu senarnya kty faham..dia lebih kepada.nak tanya apa gunanya cipta panggung wayang itu

ninie ` tu ler budak2 skrg bijak

nuar ~ wakakak kalo itu pun soalan..kty jwb ar..apa ko ingat ayah ko jutawan hartawan ..wakakaka

rasp ~ bagus jugak sis kasi ini jawaban .dan soalan takut one day ..fir tanyalak itu soalan

atty's said...

dee ~ itu ler..at last ko tau apa dia ckp ..bila kita nak tgk harry porter together2...ekekekek ..

||| PöJìé PööH ||| said...

jawapan yg bernas..
kne sedas ateh btg idung nih..
ngee..

ciare (^_^)v said...

uh sgt mendebarkan bila ada anak nanti...bila da besar & bleh bcakap mesti mcm2 soalan dia tanya kan..

hoho..mak pak kena tuntut ilmu smpai khatam dulu neh =P

tp jawapan akak mmg bgs. thumbs up! :D

♥Hernee Nazir♥ said...

pagi2 fir bg soklan mncbr ek..
bgus jwpn akak tu..

zh-ena said...

kena bg jawapan yg bdk2 mudah faham..

mmg terkedu gak bila ank tanya mcm tu kan..mcm nak jwb soalan exam plak

julie^beth said...

jawapan tepat, ringkas n padat..

atty's said...

pojie ~ ha ko buek po..tuh ..

ciare ~ takpe..nanti kalo ade soalan mencabar lagi kty ltk..leh sama2 pk..jawapan ..

atty's said...

herne ,ena,julie ~ tu ler..kalo ckp byk2 kan dia leh faham..kan ..terpaksa kasi jawpan yg bernas dah senang dia nak faham ..

ღ lie _nurulz ღ said...

mujur la anak2 nurul tak pandai lagi nak tanya soklan gitu..heee
kalo x,mau terkedu jugak..

ye la,kalo nak jawap org yg bikin panggung wayang..dr mana pulak dtg ilham dan dr mana plak dtgnya peralatan sume tu ye dak..huhu..
mmg susah kalo nak terang kat bebudak baya2 tuh..

Zura said...

kalau sy jwb pe tau...sape xde t.v kat umah boleh g tgk wayang...logik x...??

atty's said...

nurulz ~ tu ar..kalo ckp org buat ..payah lak..lagipun tau sgt..dia maksud kan wayang tu apa..

neezareef said...

mane fir dpt soklan tu...msti cikgu suh tanye..ehhehe

nURmALa mAZLan said...

kalau kita, kita jawab
"wayang tu bkn Allah yg cipta, itu manusia yg cipta. Allah cuma bg otak kat manusia suruh fikir apa nak buat. dan manusia buat panggung wayang"

ehehehe~ boleh ke jawapan cam gitu?

biar pon dia x faham, a least dia tau kan jawapan sebenar? :)

*ayu* said...

tak terjawab..
hiks..

atty's said...

mala ~ hehehe..rasanya dia tau..senarnya ..cuma nak kepastian

ayu ~ ekekekee

idajer said...

ohh...kalau saya. sure terkedu. hehe....:p

FIESYAH said...

he..he..mcm ne lah fir tu leh pikir soalan mcm tu? nasib akak leh bg jwpn yg bernas & ringkas...

klu syah mau pikir panjang nak ckp benda ni pade diorg...takut2 de gak yg x phm...

Anie said...

huh...fir nyer soklan menikam di kepala...

atty's said...

ida ~ masa dia tanya.nak tanya skit tu ingat apa le.sekali soalan tu yg terkuar

fiesyah ~ tu ler puas pk..yg terbaik dan ringkas..

anie ~ qiesya tu pun mesti mcm2 dia tanya tuh

~~ciklinn~~ said...

miahhahahhah siap bergambar 18sx tu kak..

yerlohh... linn pun skrg byk benda nak kena jawab dgn aliff......

"mama mana allah.. aliff tak nampak pun...??"

PerantauSepi1306 said...

erksss.. ni soklan bonos namanya.. tp for me, ai akan jawab yang panggung wayang tu buatan manusia.. tapi batu-batu, pasir dan tanah nak buat panggung tu allah yang cipta... cuma manusia yang guna ciptaan allah tu nak buat panggung wayang..manusia buat panggung wayang pulak untuk tayangkan filem... tapi kalo nak tengok filem leh pegi ngna family je.. ngan kawan-kawan boleh kalau bawak famili.. kalo nak gi ngan kawan pompuan atau awek.. tak bolehhhhh harammm.... hehehe panjang je kan.. but never underestimate the mind of a learning child...

atty's said...

ciklinn ~ tu ar mcm2 budak2 ni tanya..

ps ~ tu ar..tp masa fir tanya..tu je le jawaban terbaik/termampu boleh dijwb masa tuh..takde talian hayat..ekekeke

Ietams said...

memang soklan mencabar minda tu

mummYaeesh said...

weols jawab..

"tanye baba"

hahahahha

atty's said...

watie ~ ngelat ko ..ekekekke

masviona said...

nape tak ckp kty bukan allah yg cipta panggung wayang tuh....manusia yg cipta...ahakss

betul dah tu jawapan kak ty tuh...hiksss

★ Nu♥ℜul ★ said...

laa ?? fir ckp cmtuh ker ??


mcm2 r fir nieh
mmg manusia yg cipta panggung uh tp
ALLAH yg ciptakan akal fikiran manusia
sooo .. manusia ader akal and then terciptalah panggung wayang tuh untuk kita semua
ala macamlagu ungu-tercipta untuku .. ^^

Yan said...

Allah tak cipta panggung wayang.. tp Allah mencipta manusia yg mempnyai akal.. dan dari akal itula terciptany panggung wayang

tu tandanya fir ni bijak.. nak tahu serba serbi

arnirina said...

huhu..susah jgak soklan dia bg tu..

CaMaRPuTiH said...

apa kty jawab tu oklah...coz panggung wayang tuh ciptaan manusia. kita guna arah kebaikan ker keburukan ker tu manusianyer tanggungjawb.

onggila said...

belum penah try lagi buat wayang kat dalam wayang

:: p R i n c E s S _ N :: said...

uhuu..klo N dpt soklan gtu dr kids..bLur kejapp..

Ena Qaisya said...

hahaha dak2 skang dah pandaikan atty.. aku kalo dak2 ni tanye mende yg bisa wat aku terkedu, aku paskan ke bapak drang je menjawabnye.. kalo nenek drang jawab melerek2 la plak ekekeke

adenium said...

uitttt fir... baik punya soklan...hahahaha