Jun 16, 2009

Tutorial Favicon

Oleh Sebab Ramai yang tanya pasal benda nie
ari ni aku buat tutorial pasal favicon..nie ..
pada sapa yg tak tau..favicon ni kita ganti kan huruf B. kepada gambo kita ke..anak kita ke..
cth seperti nie..


1- memula gi layout - edit html- lepas tu cari ar
code yg bawah head tu korang salin..ar ,klik utk besaukan gambar

</script>
</b:if>

</head>
<link href='http://4.bp.blogspot.com/_8gFYWN2aa0A/Se12Fiam_eI/AAAAAAAAEsY/a7Hpu2xKRPM/s320/DSC00832.JPG' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>


2-Part ni yang korang confuse ,
gambar memula mesti upload kt photobucket

3-lepas tu kita pilih gambo mana yg kita nak.kemudian upload kan kt photobucket
lepas tu amik link yg kaler biru tu ltk kt dlm entry yg lepas - lepas
oops sowwy dee ade gambo ko hah..
den rindu selalu kek ko..tu ade je muka..ko..heheehhe, im sorry

amik code html yg aku highlight tu ltk kan dlm entry yg lepas-lepas

4-bila dah ade gambo tu kt entry yg lepas tu , klik kanan kt gambo , pergi kat Properties ,

4- location lepas tu copy url tu tuko kan kat code yg aku highlight tu ..tukar link ke korangnya ...

</script>
</b:if>

</head>
<link href='http://4.bp.blogspot.com/_8gFYWN2aa0A/Se12Fiam_eI/AAAAAAAAEsY/a7Hpu2xKRPM/s320/DSC00832.JPG' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>


slik klik gambar kalo nak tgk lebih terang..dan jelas..

18 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

ilmu baru..
thanks sharing

ticnube said...

bagussnye ade tutorial..senang nyerk..heh...:P yup ilmu barung...:P sharing is caring

Lina said...

thanks k.ty...susah payah buat tuto ni...ni syg k.ty sgt2 ni...dtg sini lina banjerk ekk...

zh-ena said...

ADER TUTORIAL..BLH LA BUAT

*ayu* said...

baeeekk cikgu! :)

[-suziey-] said...

time kaseh cikgu..waa patutla kty pnye favicon dh tukar.,..hehehe..nice:)

Syima Syaz said...

uihhh susahnye
takpe B stand for B.... panggilan utk BF.hehehe

neezareef said...

tu arr tetiba npk gambo dee..

atty's said...

lol & tic ~ nanti ade masa torai buek..kalo tak leh..koling2 kty okeh

atty's said...

lina ~ ni tak sabau nie nak lina banje.

ayu ~ hehehe ada org tanya..

Dee said...

thx..kty..sy tau kty rindu sy..alamak pecah rahsia sapa buat sy pya favicon..hahaha

atty's said...

dee ~ lor..org tak kasi tau sapa..dee kobarkan..

CuTeMiUt78 said...

oh.. ada tutorial baru ya.. emmm best ni.. nak cuba gak. aarr. Thanks kty

atty's said...

rina ` cuba tau

mummYaeesh said...

adeh mcm pening jerk!takpe nnt k.ty dtg uma weols..tlg watkan ek!aci tak??woohoo

atty's said...

wahahaha..watie leh jew..

kakyong said...

kty,
ari tu ade yg bertanya nak buat favicon.. nanti saya minta dia refer ke blog kty jer lah yer..
heheh, dah lama dah buat.. malas nak godek2 lagi.. alang2 kty dah buat tutorial ni...

Wan Anis Sorfina said...

TQ! payah nk cari tutorial yg snng nk phm!