Jun 3, 2009

Kisah Benar dan Sedih..


Petang yang sepatutnya menjadi hari yang ceria bagi keluarga ini, berakhir tragedi...

Dan kemalangan yang berlaku ini benar-benar meruntun hati sesiapa yang melihat dan berada di tempat kejadian.

Dengan sekelip mata, anak yang baru berusia 3 tahun setengah, maut di hadapan mata bapanya setelah digilis kereta yang dipandu ibu kanak-kanak malang terbabit.

Kejadian berlaku kira-kira jam 2 petang di Jalan 25/70A, Sri Hartamas, Kuala Lumpur.

Tiga sekeluarga ini baru sahaja tiba di sini untuk menikmati makan tengahari di sebuah restoran.
Suami, Eugene Chong dan anaknya, Isabel Chong, baru sahaja keluar dari kereta.
Kedua-duanya kemudian bediri di belakang kereta.
Isteri Eugene, Tan Lih Ying, yang membawa kereta, kemudian cuba membetulkan kedudukan keretanya di ruang tempat letak kereta.
Bagaimanapun, wanita terbabit dipercayai tersilap ketika memasukkan gear menyebabkan kereta Proton Wira Aeroback ini tiba-tiba meluncur laju mengundur.
Akibatnya, Isabel yang berdiri betul-betul di belakang kereta, terus dirempuh dan digilis tayar belakang dan terhimpit di bawah tayar hadapan.
Kereta terhenti setelah belakangnya terlanggar sebatang pokok hiasan.
Semuanya berlaku dengan pantas.
Isabel yang cedera parah di kepala, ditemui di bawah tayar hadapan yang tersangkut pada tebing tempat leatak kereta.
Orangramai yang terkejut dengan kejadian itu, segera memberikan bantuan dan beramai-ramai mengangkat kereta bagi mengeluarkan Isabelle yang berlumuran darah.
Sebuah ambulan dari Emergency Resources Managements yang kebetulan beribupejabat tidak jauh dari tempat kejadian, tiba bersama tiga anggota perubatan beberapa minit kemudian.
Bagaimanapun, Isabel telahpun meninggal dunia akibat kecederaan teruk di kepala.
Dan sepanjang selepas kejadian sehinggalah pegawai penyiasat trafik tiba di tempat kejadian, Tan tidak henti-henti menangis, meraung dan meratap sambil memeluk mayat anaknya.
Suaminya termasuk beberapa orangramai, terpaksa mententeramkan
Tan yang tidak dapat mengawal perasaannya.
Dan, akhirnya, apabila pegawai penyiasat trafik tiba,
Tan sendiri yang mengangkat mayat anaknya ke atas pengusung.
Mayat Isabel di bawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.




***************************
dapat award dari Gieyana
sebab undi Nureen..mmg cute sgt Nureen
tu sbb kty vote..

48 comments:

honeylanz said...

Sedih!! has nangis bc n3 ni. x sanggup nk bygkan

Precious said...

Tak tau nak kata apa ... betapa berat mata memandang berat lagi bahu memikul ...

Mr.N said...

kompem trauma sampe bebilaaa si ibunya tuh...

uiskkk...sedey2...=(

ikiqzana said...

sedih la.. zana x leh negok klu melibatkn kanak2. sedih sesangat...
terus dpt migrain bila baca story ni...

miEz haNeM said...

sedih kak tgk.. tak samapai hati..if benda nie kita yang alami sendiri, ntah pe yang kita akan wat

IEYNA said...

simpati arr ngan family ni...emmmm....sedey baca citer ni n kisah ibu tersebut....msti nyesal xsudah kan :(

Sham Ummi Echa said...

huhuhu...siap nangis bile baca entry nih.. mmg sedey sgt..

DYLA said...

aduhhh sedey btul baca tadi...

yong ibu chem said...

tak sampai hati yong nak baca habis kak...jiwa ibu yg ada dlm diri ni, runtun2 sedih sgt rasanya...

nauzubillah...

FazidElias said...

kadang2 nak kata cuai, tapi, kalau dah ajal dia, kecuaian tu adalah asbab.... sedih ...tapi syurga tempatnye :D

joegrimjow said...

waaaa
sedih sangt
camne la perasaan ibu ye..

Liza said...

Tgk hari tu dlm berita, sedih sungguh, mesti si ibu salahkan diri sendiri seumur hidup...

Cikgu Ayu said...

mmg sedih sgt...maknya lagi btambah2 sedih, ngeri pun ada...tp ajal maut ditangan tuhan

Hezesuze said...

ze pun bru je terima email about this story...

mmg sedih & tragis sungguh...

p/s pastikan betul2 tiada sape2 berada d skeliling kete...event binatang skali pun...

ilLa said...

ala....sedeynye....xleh trm knyataan la bl jd cemnih!!tidakkkk..msti si ibu tu trauma smp bl²..aduhhh...

ilLa said...

ala....sedeynye....xleh trm knyataan la bl jd cemnih!!tidakkkk..msti si ibu tu trauma smp bl²..aduhhh...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

N bc newspaper aritu..sgtt menyayat ati....rs bslh seumo idup tu nti...

*ayu* said...

ayu nangis masa tgk kat nightline berita nih....

macam mana la mak dia teruskan hidup kan?

allah haiii...

Y@ZeD@ said...

sedihnya kty..... mesti trauma si mak tuhh...!!

ZaiY said...

aduh..tgok gambar pun rasa luluh hati ni, kalau ada kat situ mau sy pun meraung sama..sedihnya la..
kes mcm ni mmg sllu berlaku esp kat rumah, time mak @ ayah balik keje anak2 bese berlari ke keter nak smbut mak/ayah. kita ni kdg berhati2 tp kalau nk jadi, tak boleh nak kata apa..nauzubillah.

mEiZ AraNda said...

x bleh laa kak atty nak bc benda2 camni...air mata ni terus je kuar x yah suruh...


walau bukan anak kite...sebab naluri perempuan tu lembut kan?
sedihnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....;(

purp said...

memang sedih...
harap2 kita semua dijauhi kejadian malang mcm ni...

greenieycactus said...

sedihnyeeee...=(

kakyong said...

scary nyer.. sian kat ibunyer.. tak leh pk camne kalo daku in her shoe.. tak tertanggung beban di jiwa.. :(
ambil iktibar dr kejadian ni.. nak adjsut parking, makesure no one dekat2, kiri kanan, depan blkg keta...

Syima Syaz said...

ermm....terlanggar kucing pun nyesal tak sudah,ape ntah lagi anak....
sedih

mummYaeesh said...

baru dpt email pasal ni td!ish mmg giler la klu weols jd mak bdk tu..ala2 baya yaeesh jerk!

tak dpt bygkan...baru ni pun my friend nye anak patah bahu sbb makcik dia tak dpt control kete mengundur..dak tu ada kat blkg kete..baru setahun lebih jerk umo!seb baik tak jd mcm ni..ish nauzubillah!

Rantong said...

Malang tidak berbau. Takziah.

View Profile: Rantong™

fa10 said...

menyanyat hati...x leh nak bayangkan perasaan ibu itu...

neezareef said...

smlm baca paper pn ngeri tgk..x smpai ati aku nk baca

sbb tu la aku mmg x bg budak2 dok blkg kete...

klu aku rajin aku mmg siap2 reverse bontot kete tu jd klu nk jln tade la nk reverse2 kan..

tp ape pun..itu semua takdir kan kty

LayarLara said...

Aku kalau nak parking ke hapa.. aku pastikan anak2 ada dalam keta (if kat luar), kalau kat rumah aku pastikan dorang masuk dalam rumah n aku kunci pintu grill.

Mau aku pitam ooo baca cerita ini...

adenium said...

sedih sgt2 kan...

atty's said...

to uols..masa baca nie pun aku nangis..huhuuuh..sedih..masa baca..cam aku lak yg alami..ngeri sesgt..mintak dijauhkan dr kita semua..amin

Anie said...

sedihnya...menitik air mata nih...hilang terus mood di pagi hari nih...

dah lah budak tu baya qiesha...

ninie said...

sedihnyaa.. bayangkan kalo di tempat kite.... trauma seumur hidup aku....... pergi yang tak akan kembali... yang tinggal hanya kenangan bersamanya....

FIESYAH said...

x tau nak ckp pe...tu lah klu leh syah sentiasa ingatkan anak2 buah jgn berdiri belakang or depan kete time keje idup enjin, p klu benda nak berlaku, berlaku jugak...

nurayunni said...

erm..sdih lak dengar cite nie....

Ummibatrisya said...

sedih sungguh

tak dapat bayangkan perasan ibunya, mesti dia trauma seumur hidupnya :(

Dee said...

kalo aku kty..trauma spjg idup..so pastikan anak2 or any kids x berada berdekatan ngan kereta ketika nk park ke nk kuar parking ke..

ct rahani said...

alahai sedihnya..

LotsOfLove-Pearls said...

...
no words..

genny da bomb said...

tak tau nk cakap apa..amik iktibar dari citer camni..hati2 walo dimana pun kita berada kan

CuTeMiUt78 said...

memang sedih kan.. ish.. benda dh nak berlaku kan..

Dakjaat™ said...

ISABEL????????!!!!!!!!!!!!!!!!

daliana said...

sangat sedih

Deqna said...

sadis dan sedih..

Ahliahnizam said...

IIskk .. iiskk, sedihhnyeee.
Trauma plak nak reverse kete.....

nash said...

Jemputlah ke blog saya...http://macam2punada-nash.blogspot.com/

Yan said...

Ya Allah sedeynye tgk n baca entry ni kak... nak menangis rasenye...