May 31, 2009

31 Mei - Hari Jangan Merokok Sedunia


Merokok adalah tabiat yang tidak sihat, ia menyebabkan gigi, jari dan kuku anda menjadi kuning, dan ia boleh membahayakan kesihatan anda. Dengan sekali hisap, anda menyedut lebih daripada 4000 bahan kimia beracun. Nikotina dalam rokok boleh menyebabkan kanser peparu, kanser mulut dan penyakit kronik yang lain. Malah ahli sains juga menegaskan bahawa orang yang tidak merokok terdedah kepada bahaya yang lebih besar apabila mereka menyedut asap rokok dari perokok lain.

Ia juga membazir duit. Seorang perokok yang menghisap sekotak rokok sehari (berharga RM4,mana dpt dah kot harga nie..), membelanjakan lebih kurang RM1,300 setahun untuk membeli rokok � jumlah ini boleh digunakan untuk membeli 30 CD yang asli! Jadi hargailah kesihatan anda�jangan merokok.

21 comments:

honeylanz said...

nampaknye x berasap la mr.hubby hr ni..has kena sorok kan rokok dia nampaknye..kalu dia tanya. no smoking on 31st may

suhaila-ab said...

td aku tgk tv9 pun ada kempen ni...so aku suro mr x tgk..kty ko nak tau apa dia jawap...takan kempen sehari je...kalau nak kempen..kempen le sebulan...tp masa dia cakap tu mulut dia berkepul asap..aku dah malas nak tegur...jawapan tetap ada..kalau lama2 nanti bukan aku yg jadi janda dulu tp mr x yg jadi duda dulu...kekekeh

Insaflah said...

Lebih baik telan rokok.

julie^beth said...

buang duit aje isap rokok.. baik duit tu kasi kat kita, boleh shopping!!!

joegrimjow said...

jom berhentii
wlpon tak pernah
huhu

secretname said...

hehe patut nya wat kempen setaun xnk merokok..br tul..biar kaki2 rokok tu kegersangan xmerokok

Anonymous said...

kalau tak isap rokok abis la sumber ekonomi dato najib...

[-suziey-] said...

ade hari jgn merokok pn xdpt mengatasi maslh perokok tegar,..hmmm

Syima Syaz said...

yang perokok tuh takyah lah bg alasan sumber ekonomi najib la, byr tax lah...kesimpulannye...ANDA YANG MEMILIH UNTUK BG SUMBER EKONOMI NAJIB, BAYAR TAX LEBIH2 DAN ANDA YANG MEMILIH GOODBYE DUNIA CPT...kan kak atty!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

kate kan TAK NAK!!

Lina said...

hari ni xnampak hubby merokok...uhuhuhu

Ena said...

atty, drang wat cam 31hb jek jgn mrokok kan.. ari len leh mrokok la ek ihiks... mujur laki den mmg tak isap rokok

FazidElias said...

saya sokong 100%

neezareef said...

ala hr tu kty dah ckp kan tp lupa la plakkk

LayarLara said...

Huuu.. pasti tidak mendatangkan kesan pada perokok...

Den rasola... kene tulis besar2 kek kotak rokok tu .. DI DALAM ADA RACUN TIKUS.. NAK MATI CEPAT?? SILAKAN..

Dee said...

ade ke dorang follow? hehehe..

atty's said...

dee ~ mana ade ..nya

atty's said...

layar..idea yg bagus..

kakyong said...

salam atty,

mekasih.. sempat sembang2 dgn en ayah.. dia kata dia habis rm70 sebulan utk rokok.. sempat le juga daku kenen,hmm, kalo beli buku anak2 pun boleh dpt 10 buku... hehehh.. fenin dah pala soh en ayah berhenti merokok.. mujur le merokok kat luor rumah.. kalo dlm rumah, daku ngamuk2 lah jugak... :D

CuTeMiUt78 said...

eemm... hari jgn merokok.. belum tentu perokok tegar nak mengendahkan hari ni.. mesti buat2 tak tau je

armouris said...

info tentang kanser mulut kat sini - Kanser Mulut