Apr 17, 2009

Siar berita palsu: Amaran kepada bloggers


PUTRAJAYA 15 April – Kerajaan tidak akan teragak-agak mengambil tindakan perundangan ke atas penulis-penulis blog (bloggers) yang tidak bertanggungjawab menyebarkan berita palsu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim (gambar) berkata, beliau yang akan memberi tumpuan memantau perkembangan laman-laman blog berharap golongan itu dapat bersama bertanggungjawab membantu memajukan negara dalam penulisan masing-masing.

‘‘Kalau terus menyebar berita palsu yang boleh mewujudkan lunas saman malu, kita tidak akan teragak- agak melaksanakan langkah perundangan.

‘‘Walaupun tidak sepakat (dengan kerajaan), saya harap bloggers dapat bekerjasama dalam memajukan bangsa dan negara,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Dalam pada itu, Rais berkata, Kabinet bersetuju mengemaskini nama Kementerian Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan kepada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Menurutnya, beliau mencadangkan perkara itu dalam mesyuarat Kabinet pertama hari ini dan ia dipersetujui oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

‘‘Kalau tidak nama kementerian ini panjang, lagipun aspek kesenian memang sedia ada dalam kebudayaan dan ia lebih afdal,” katanya.


p/s : amaran keras dr kerajaan tuk blogger2 semua..jangan tulis citer palsu tau..!!!

26 comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

xde y palsu..sume pasal diri dnsri jerkk..

atty's said...

sama ar N...tulen belaka..

Gieyana said...

A'aa ler kn! kiter cuma citer hal kehidupan masing2 jer...xkn ler nk citer psl yg bkn2! x der maknanyer...

nenekrock said...

tulen bang!!
our lifestyle
haihhhh

MaMaQaYPo FaMiLy said...

crite ttg LIFE kite je!! ++ Bisnes kecik kite.. tu jer.. bukan Auta tapi Fakta!! hehehe

baayah said...

salam atty....
ok, kalo atty nk dtg ke tk intan, jgn lupa koling2 sya...nanti sya bwk gi mkn kt restoren m.gulam rasul tu..heheh...

Mrs LVoe said...

ape yg dpalsukn cite ttg hal sdri hehehe..

Izan said...

amboi dasyat yek. tp kalau citer palsu pasal diri sendiri pun kene saman gak ker? =)

syareena said...

yola.... kene ori semua hehe

PuteriSatu said...

Press conference Dato' seri utama dr rais yatim ni lokasinya : betul-betul di pejabat akak...hiks... coz semalam dia datang ke ofis akak...so terus diadakan PC kat sini....menteri baru kami nih..

Cyberwira said...

betul tu..sokong kty

Dakjaat™ said...

hahaha! :P itu kementerian Dakjaat lor.. yang pantau bloggers pun kerja Dakjaat.. harap maklum .. harap lepas ni berhati2 ek ... :P

Syima Syaz said...

eh korang nih kerja kat kementerian penerangan?same ngan mak mertua saya lahhh...hehehe

kojah said...

gossip2 pun no more...hihi

Yan said...

citer palsu???
owhh tidak.....

fa10 said...

berhati2 di alam siber..heheh

Anonymous said...

cerita rekaan tu kira palsu jugak la kan? macam novel, drama, filem...

mummYaeesh said...

nak gak!woohoo..
tapi citer palsu pasal belacan..woohoo..ada sesape nak amik tindakan tak??

neezareef said...

tu arr kty..
behati2 kalo nk tulis tu kan
lg2 pasal isu2 yg sensitip nih
sesama igt mengingati

Anonymous said...

xyah kaitkan lansung politik ngn blog kita lg senang... selamat la hendaknya!

p-na mama oja said...

aik?? apsl komen sy xak nama nie? opss..lupa letak la td..hehe!

atty's said...

ya betul pna..lantak le diaorg nak politikus ke..kan.kita ngn cara kita..

CuTeMiUt78 said...

uish..klu citer pasal life sendri.. nak palsukan apa y kty

Nurhayati said...

ape2 cerita pun tak leh sebarkan yang tipu ataupun fitnah.. tak kira lah cerita kerajaan, negara, maupun diri sendiri.. =)

thanks sis for the info

yong ibu chem said...

tulennnn kak...

:)

@LiYaNNuaR said...

notes dan tq!! hehehe...