Apr 15, 2009

Menantu kuat makan, mentua....................

Samat baru sahaja berkahwin. Kerana tidak mempunyai rumah, dia terpaksa menumpang di rumah bapa mertuanya. Malangnya, ada sesuatu yang tidak kena. Samat ni kuat sangat makan. Bapa mertuanya selalu merungut. Beras 20 kg, tak sampai seminggu dah habis. Selalu tak macam ini.

Sejak Samat duduk di rumahnya... cepat sangat barang-barang dapur habis. Samat betul betul menghabiskan borehhh... Kebaikan Samat pula ialah, dia ni alim sikit. Tak pernah tinggal sembahyang. Malangnya bapa mertuanya tak pulak begitu... Waktu maghrib seronok depan tv tengok roda impian... lepas tu sambung tengok berita... lepas tu makan... lepas tu tidur..esok bangun pukul 8... pergi kedai kopi... bersembang, sampai tengahari. Balik makan, kemudian tidur... petang pergi kedai kopi lagi... main dam, berborak mengalahkan orang politik. Kerana sama-sama ada kekurangan ni lah yang menyebabkan si menantu tak berani menasihati bapa mertua, dan bapa mertua tak berani memarahi anak menantu yang kuat makan.

Tetapi dia terus mencari idea... macam mana nak kenakan si Samat ni.. Bengang betul dia... dah lah tak kerja... melantak kuat pulak tu... Suatu hari dia dapat idea... nak kenakan Samat.. "Samat, mari kita main dam haji... " katanya kepada Samat... "Boleh juga... " kata samat tanpa mensyaki sesuatu. Bila sahaja bermain, dia sengaja membiarkan buah damnya dimakan oleh Samat... Dia hulur, Samat makan, hulur lagi... Samat makan lagi... hulur lagi makan lagi, dan lagi... dan lagi... . " Eh ko ni Samat... kuat betul makan laa... .agak-agaklaa... " katanya tersenyum.. "Alamak bapak mertua aku ni perli aku ni... mentang-mentang aku kuat makan" fikirnya dalam hati... tapi tak apa... Mereka bermain set kedua... Bapa mertuanya hulur... dia tak makan... hulur lagi, tak makan juga... kena tangkap... tak macam set pertama... dia dah bijak sikit... Bila tak makan, mestilah kena tangkap... (sesiapa tak tahu main dam haji tentu tak faham cerita ini... )... kemudian bapa mertuanya dapat melangkah hingga ke haji... Apa lagi... . "Ehh orang tak pernah sembahyang pun boleh pergi haji ke... ? Merah padam muka bapa mertuanya... dia nak perli anak menantunya, tetapi dia yang terkena... .

Selepas dari itu, Samat tak lagi kuat makan dan bapa mertuanya dah jadi alim... tak tinggal sembahyang lagi... sekarang ni ada kat mekah kerjakan umrah... Nak pergi haji belum ada seru... katanya laa...

Moral cerita : Jangan malu nak menegur kesilapan orang lain, jika untuk kebaikan.

24 comments:

zh-ena said...

dua2 ada kelemahan n dua2 ade kebaikan..saling menegur bila nampak ader yg perlu di tegur

nonie said...

hikhik..lucu pun ade citer nie..tapi penuh makna..:)

salam kty..semoga sihat n ceria2 sokmo!!!

zino said...

lawak lawak.. hehe

mEiZ AraNda said...

mula2 rasa nak gelak kak...
pastu rasa mcm betul kan cara dia tegur tu...

xsakitkan hati secara tetiber jer..
hahahahah

Na Shari said...

Pandai Samat tu...dia tegur secara hikmah dan bijaksana...

mc'eja said...

bagus tul cara dorg tegur org...ni br betul..yg kat movie 'jangan tegur' tu mengarut je...haha

[-suziey-] said...

hahah..berkesan sungguh game dam haji tu yek..sbb dia 2-2 berubah:p

no need to reveal said...

lawak la citer tu hahaha

yuyee cap limau said...

ibarat ketam mgajar anaknyer berjalan..eh leh pakaikan tok n3 nie??hehe

Mrs LVoe said...

jika sha ade salah silap tlg tunjukkn yea dear

honeylanz said...

hahahhaa..gelak Has bc entry akak yg ni..lucu tp penuh tauladan :)

Izan said...

lawak yang bermakna...=)

Ena said...

hahahaha
kelako cite ko ni atty..
pandai plak ko cari ek..

Liza said...

Renung2kan dan selamat beramal!

neezareef said...

adeh kty...last2 sape yg kena...wakakakka

Nurhayati said...

byk pengajaran kan citer ni.. ape pun masing2 ada kelemahan dan kekurangan... sebelom tegur orang kita kena la ukur badan sendiri dulu.. insyaAllah dgn teguran yang baik segala keburukan dan kelemahan dapat diatasi..
peringatan tuk diri sendiri gak... thankssss kakty =)

momguess said...

pengajaran yg bagus....
ceter pon best, kalo buat filem sure box ofice

atty's said...

gie ~ ye le kalo difilemkan..mmg lawak ar nie..wakakkaka ..

MaDihays{Ida} said...

ekekeke, nasib baik gak dapat pak mertua buleh ditegur, kalo x mau kne hambat kuar umah.. sstgh mertua fikir dia saje yg betul w/pun salah..

CATZ said...

dalammm maknanya tuh..
hahhaha..kretipppp

SUZIE APAI said...

hiks...lawaks...

sy link blog ni...dh lamer nk link tp tak terlink sbb tak berpeluang..

Erda said...

wahhh...penuh teladanlah. mane k.ty dpt cite-cite mcm nie? bestlah...

CuTeMiUt78 said...

yup betul tu kty.. kita pun pernah dpt email pasal citer ni

Dee said...

lawak sungguh..senyum kambing dee baca ni..hihihi..