Mar 30, 2009

Kena Buang Kerja

Akibat kegawatan ekonomi sekarang.
ramai dah yang kena buang kerja..
begitu jugak ngn sepupu aku dan paklang aku..
ari khamis..diaorg semua dipanggil..oleh pihak pengurusan..
dan disuruh kemas barang tak sampai dalam masa 1/2 jam..

dan kemudian disuruh balik..kiranya dibuang kerja..
tapi diberi pampasan lah..tapi pampasan yang agak kurang..
kiranya mereka tidak diberitahu awal notis pemberhentian..kerja..

kasihannya aku dengar berita nie..
itu nasib orang..nasib kita..kita pun belom tau lagi..
aku harap..ade ler rezeki lain utk paklang & sepupu aku nie ...

36 comments:

Wawa_Nadwa said...

ish.
takut nye kan kak.
dh la skrng ssh dpt keje.
bile kena buang ape la nk jadi pastu.
yg dh ade keje ni kena la keje elok2.

aD said...

sedih dgr cerita camnih :(

CuTeMiUt78 said...

kesiannya kak.. klu diberi notis dulu ok la kan.. sekurang2nya.. blh gak standby apa yg patut.. ni tak.. semoga ada la rezeki lain utk sepupu dan paklang akak tu ya

neezareef said...

alahaii
cmner nk survive tu klu tade bekap
siap bg 1/2 jam je tu suh kemas
bungkam abis dah co tu gaknye tade notis2 dah

honeylanz said...

Ciannye..Insya Allah ada rezeki di tempat lain

Ena said...

huh'
aku igtkan ko tadi...
tula masalahnye keje swasta tp yg bestnye kalo tempat tu bonus bertimbun2 setahun... perghhhhhhhhh meleleh air liurrr

Ms.Lilies said...

aiyoo...sian la...bila kena terminate service time2 tu jugak mmg shocking gilerla

finee said...

tekezut tgk tajuk ingatkan jadi kat kty, sib baik, mintak dijauhkan la ek..

kakLuna said...

kakak sy dr bulan 11 dh kene buang sampai skrg masih menganggur

De' Sal said...

ish ish...kak sal ingat atty yang kena buang kerja. semoga mereka cepat dapat kerja baru.

[-suziey-] said...

kesiannya..skang ni mmg truk gk la recession..insyaAllah yakin pada rezeki Allah..

ct rahani said...

ciannya kan kak.. tp nk wat camner.. kne redha jelah.. arap2 ekonomi segera pulih.. amin..

syanis said...

ni mcm kawan adik ain... ptg co nak tutupp... pagi tu br bgtau.... sian la.... herm...

kuIna Jentayutiara said...

syukur sy kita msh ada kerja utk bekerja.

BTW sila semak dgn jbtan yg bertanggjwb utk pastikn pemberhentian itu mengikut prosedr undang. Itu hak kita... tuntut lah

rasp said...

alahai sedihnya jadik camnie...hopefully dorang dpt lah cari rezki kat tempat lain..

bersyukurlah kita yg masih bekerja nie..

Izan said...

kat sini pun sama. sesetengah tu saja gunakan alasan gawat untuk buang pekerja.

arnirina said...

aduhaii...susah la skang nie..

NedDy said...

siannyer kak. blh ek dorg terminate camtu jerk tanpa notis?

Lina said...

aduiii la...

Mak Su said...

alahai... frust nyer... moga paklang dan sepupu atty dikurniakan rezeki yg lebih kelak. aminnn

Deqna said...

kesian kan tgk nasib2 mereka yg terpaksa diberhentikan.. kita ni jgnlah komplen2 pasal kerja at least kita masih ada lagi kerja utk mencari rezeki..

Dee said...

siannyer kty..dee pun harap dorang dpt keje baru secepat mungkin..dee pun takut gak ni..manalah tau kan..

JIVEBUMZ said...

sampai macam tu sekali yer kak..iks iks tak patut kan kak

juelee said...

kesiannye kak..
Huhu bersyukur lah kiter yg masih bernaseb baek neh...
skang memang payah, kesian tengok org yg kene buang neh, hutang tetap kene bayar tapi income takde...
doa2 lah supaya ekonomi cepat pulih

Mama_Aqish said...

hye salam kenalan jo tukar link

mama_Lieya said...

hi..salam kenal..

nak add link u kat blog i boleh yerk..

boleh ler tambah kengkawan..

~Eila @ Along~ said...

skang zaman berniaga..kena buat biz juga sikit2...sepupu dan paklang kakty leh try wat biz online..cuma kena pk nak wat biz ape...

IdaShah said...

cian kena buang keje secara mengejut
semoga diaorg dpt keje cepat

Mommy Lily said...

harap2 kita selamat la ye. tkpe tk naik gaji pun asal tk kena buang kerja. amin

:: p R i n c E s S _ N :: said...

uishh...tktnyerr cmtu k.ty....

yuyee cap limau said...

kak,takutnye saye dengar..yela abg saye pon keje swasta gak..nak2 kilang amerika..yela anak isteri sume kn tanggung..harap2la abg saye kekal..tp pe2 pon harap pklang n sepupu akak dapat keje yg lbih bgus lagi

kin hashim said...

la...terkejut gak, ingatkan k ty sendiri yg kena buang keje. Simpati pada sedara k ty tuh, mudah2 an dia diberikan rezeki dan peluang kat tempat lain...

adenium said...

semoga akan ada rezeki lain untuk mereka...

Catz said...

nampaknya ekonomi makin merudum ye...
tumpang sedih gak...lagi2 kalau ada family...kesian kan..dah le susah nak carik keje ni..

sweethOneY said...

rezeki org lain2 kan kakkk

Zanna_MamaBatrice said...

tulah kak
sian kat depa kan...
semoga rezeki mereka dimurahkan kak...