Dec 5, 2008

kuatkan semangat

nak citer pasal firdaus..
pd 03072008 aritu firdaus genap 5 thn..
masa tu dia dah tak pakai pampers..dah besar kan.gilo kalo dok pakai
pampers sokmo..
firdaus dah tak pakai pampers sejak usia 3 thn..jimat duit mama ngn ayah..
kalo idak sebulan dlm 2 peket..pampers huggies..

dan sejak awal tahun nie tadi..
firdaus dah kurang minum susu..
kat sekolah minum dalam cawan..
lepas tu sejak bulan pose ari tu aku ajar gak,.kat umah pun pakai cawan..
alhamdullilah firdaus dah tak pakai botol lagi.
itu pun setelah fir main ngn akak.tah apa yg die bengang dia baling ..lepas tu botol pecah..
aku takde beli baru..biorkan je..lepas tu aku sorok botol tu..
minum susu pun.awal pagi nak g sekolah ..dan seblom nak tido.
memula tu mcm tak sampai ati gak.tp aku kuat kan semangat ngn pujuk rayu fir..

nie ler firdaus..sian anak mama..
tapi dia dah besar dah..gud boy..

nak jadi kesah..pagitadi.
lepas minum..susu dlm cawan nak antar kat sinki
cawan terjatuh..
huhuhuhh.nasib den lom siap lagi..pakai lawa nak g keje..

nie ler abis pecah dah..kena lak aku mop bagai..
dia riso gak aku marah..tp aku ckp..kalo aku dgr cikgu..
report fir nakal ke apa kat sekolah..aku kasi tau ayah..
terus dia baik je.hehhehe..

malam tadi masak kuewtiaw sup..terbyg2 lagi kesedapannya..

lepas lepak2 tgk citer seram nanyang si rapik ke..
along kuarkan nielak..dia bila utk aku..mahai.
skit je dah rm14 hengget..biskut famos d amos..ke..

nie mee kari masa makan kt oldtown ari tu ngn catz..
leh tahan gak.cuma aku tak jumpa le kerang..

oh yer..ari ni ade request kerang msak sambal cili api..
tgk ler.ptgkang kalo rajin aku buat...tp mesti le buat..
tak sampai ati lak hampa kan permintaan anak2 pasai
benda2 makan nie..
siankan anak2 nak makan..i try buat..ehehheheh

aku pun terbayang dah..betapa sedapnya.


*****************************************
dapat lagi kad raya haji..dari cutemuit78
thanks kasi kty kad raya yg cantik nie..

31 comments:

no need to reveal said...

Bagus nye fir..anak kita pakai pampers..hisap susu botol yang kakak tu..sebab nya malam2 nak kejutkan kencing memang susah..dia boleh senyum2 pastu tido balik...pastu camne..tido siang pun boleh bocor..heheh...tu yang masa tido je pakaikan pampers utk dia hehehe..yang lain tak..

juelee said...

uiks saya dulu sampai darjah satu susu botol lagik...
mak sorok batol, saya carik sampai jumpe..
sebelum p sekolah pagi nyoyot dulu ekek..

Lina said...

lorr birthday fir sama dgn saya la atty 3.7, bole celebrate sama2 lepas ni hehehe

CuTeMiUt78 said...

bagus fir, mirul pun kita tgh ajar kan klu blh takmo pakai pampers.. tapi payah skit la.. sebab dia masik kecik.. dah la tu.. sizenya pampersnya susah nak cari.. XXL, tu pun cam dah tak muat je..

CuTeMiUt78 said...

mekacih ya kak, ambil kad raya yg tak seberapa tu

Jasfyra said...

uih la...nampak sedap sesangat kue teow sup tuh..nk buat ar mlm nih..kak atty, firdaus xpakai pampers masa umur 3 tahun ek..basgusnya..anak saya tahun depan masuk 4 tahun.still pakai pampers..huhuhuuu..camne ek?ajar plzzz

neezareef said...

abg fir dah macho..x yah btl2..tp cian ha baik nk anto cwn g sinki tp tejatuh lak..pkai cwn pastik je len kali..kekekee

neezareef said...

kuiey tiow sup ituuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....meleleh dah kty nihhh

atty's said...

vogue & jasfyra ~ dulu kty ajo..satu jam sekali ajak g toilet..

jue..lawak ar ko..mcm cousin2 fir..sokmo botol dah djh 2-3..eekekke

lina.nanti ingat besday fir..ingat besday lina.

cute ~ aah kan..payah gak cari size..takpe..cute train slow2..buatcam kty tu..dia nak kencing ke idak.setiap satu jam ajak g toi.paksa gak.

LayarLara Legendary Of Journey said...

famous d amos tu memang sodap... raya aritu dapat dua balang free ekekekek... abis satu amik lagi... abis lagi amek lagi...

p-na mama oja said...

oho..mama pn geng 7 gak... mama 16 julai leh join sekaki ke?
hehehe

Eita said...

wahh cedapnyab akak atty kueh tiow sup hehehee

sweethOneY said...

kakkkkkkk
terliur tgk kuetiau sup..dapnye..
dhla mmg ske kuetiau

rasp said...

fir mmg gud boy!
kuewtiaw sup tu mmg nampak yummylicious!
kita serupa lah, smlm pun w'ouls habis melantak pamos amos nghehehehhe

atty's said...

eita & honey..leh ar buat ari nie

rasp..lor leh sama..kuat tol chemistry kita hah

eedany said...

ai pun sampai Tahun 1 pun masih menyusu lagi. tapi lepas tu berhenti minum dalam gelas jer.

banyaknya dapat kat raya...yeay!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

k.ty.....cm meleleh je N...pos kt fasa 4 ekk..uhuk

lieya_latif said...

kak, bestnye kalo anak dah tak pakai pamperskan ...boleh jimat kan....

[S]itie [B]Um [B]Um said...

dh bsr anak mak.. hehe

NedDy said...

ERm cumill fir nih ek..alala..kak..best nyer nasi kt atas tuu...teliur dh nih...

*selamat hari raya buat akak sekeluarga*

moralle said...

salam sis, wah fir so good lah, jealous aunty moralle...Aqil still dengan botol kehulu kehilir...pampers frm 3 yrs dah tak pakai for siang jer, tapi malam masih pakai, but alhamdulillah dah tanggal pampers waktu malam jugak, sonang hati tak yah belik pampers lagi.....Selamat hari raya AidilAdha sis :)

pearlEJ said...

wahhh... sambal kerang.. hehe.. kalau sambal kerang ej suka makan.. tapi kalau kerang rebus tak suka pulak... hehehe..

Mommy Lily said...

slmt hari raya atty..

maaf zahir & batin yangg

Big Mamma Bukhari said...

sedapnya kue teow sup akak tu.. feberet t tu akak.. sedapnya.. rasa pedas2 tgk gambr tu.. alahai... hehe.. anak mama dh besar ni.. good boy!! dgr cakap mama ye sayang.. semoga membesar menjd anak yg soleh. insya allah.. selamat bercuti kak! tq rajin singgah di blog t tue. muah2..

Sham Ummi Echa said...

atty ni rajin masak yer..dapnyer kuey tiow sup tu.. mee kari tu pon sodapppp...tp kalo ada kerang lg la terangkat kan..

~~ciklinn~~ said...

seb baik kak yatt tak mekap2 lagikk..kalu idak kan haru... dah lawo2 pegang mop..wakakkakak

akak beli kosi tu kat ner... saya berkenanlah sungguhlah sbb kemas n kecik jerk.....

vagg. said...

teringat masa kecik.. kalo pecahkan pape.. tersangatle cuakkk. huhuhu

atty's said...

ciklinn..lama dah kty beli kusi tu.kat kajang kalo tak silap..kedai perabot bese2 je

Wanita Anggun said...

fir mmg bdk baik...
sejuk pewut kty peknenkn dia...hehe..

neezareef said...

mak kata dah masak sop td..jdnye mcm nk bli ler kuey tioew tu teliur je bila tgk lg

♥keen said...

really love diz blog..even bz tp ble dtg blog ni,,xksh pon sbb ceria n sejuk je ati ble bc.

nwy,blh la aja masak..hee~da nk kawen ni tp reti msk yg simple2 je..